Éjjel-nappal a károk enyhítésén dolgoznak a vízügy szakemberei

Felbecsülhetetlen kár érte azt a területet, amelyet a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágnál a környezeti szennyezés érint. A kármentesítő munkálatokkal a tervek szerint a héten végezhetnek a vízügyes szakemberek, de ez a terület csak hosszú évek múlva lehet olyan, mint az olajszennyezés előtt volt.

2020. 12. 16. 16:42
null
Felbecsülhetetlen károkat szenvedett a természet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfeszített munkával, a nap 24 órájában azon dolgoznak a vízügyes kollégák, hogy megakadályozzák a nagyobb bajt, harcolnak az idővel, mert minden perc sokat számíthat – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a szigetszentmiklósi természetkárosítás helyszínén az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella szerint nem lehet még pontosan megmondani, meddig tartanak a munkálatok, de szeretnének minél hamarabb végezni. Mint azt korábban megírtuk, szombaton érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak.

A bejelentés után másfél órával a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat.

Gőzerővel dolgoznak a vízügyi szakemberek
Fotó: Havran Zoltán

– A munkálatoknál nagyon oda kell figyelni a legapróbb részletekre is, hogy ne legyen még nagyobb baj. Szerencsére lokalizált munkaterületről beszélhetünk, amit még szombaton sikerült körülhatárolni, és meg tudták akadályozni, hogy az olaj kifolyjon a Ráckevei-Duna-ágba. Most azonban úgy kell dolgozniuk a gépekkel és úgy kell a területen járkálniuk, mintha tojáshéjon lépkednének. A vízügyes kollégák folyamatosan egyeztetnek a nemzeti park munkatársaival arról, hol tudunk olyan ideiglenes kármentesítő kis utakat kiépíteni, amelyekkel a lehető legkisebb kárt okozzuk. Hihetetlen biztonsági és óvintézkedések mellett folyik a munka, gyorsan, de a szakmaiságot teljes mértékben szem előtt tartva kell dolgozni – emelte ki az OVF szóvivője. S hogy ez mennyire igaz?

Alig néhány perccel korábban a szakemberek egy mocsári teknőst emeltek ki az olajos vízből, amelyet így sikerült is megmenteni.

Ez a teknős szerencsés volt, túlélte a szennyezést
Fotó: Havran Zoltán

Harc az idővel

Azért, hogy minél hamarabb sikerüljön mentesíteni a területet, a szakemberek éjszaka is dolgoznak, még Szolnokról és Győrből is érkeztek vízügyesek, akik így összesen körülbelül negyvenen vannak a helyszínen. Ennek köszönhetően minden irányból munkagépek zaja hallatszik. – Eddig hétfőn és kedden is napi 4-5 ezer liter olajat szedtek ki a területről, amit egyelőre a helyszínen, hordókban és tartályokban tárolunk, arról még folynak a tárgyalások, hogy kik vehetik át az anyagot. Ezt a mennyiséget kézi erővel, illetve egy kisebb olajszivattyúval tudták kiszedni, de már várják a nagyobb gépeket, amelyekkel gyorsabban lehet majd haladni. Ezek fogadásához kármentesítő utat építenek. Ami itt folyik, az az egész vízügyesszakma dicsőségére válhat – fogalmazott Siklós Gabriella.

A rendőrség nyomoz

Az OVF szóvivője beszélt arról is: ipari búvárokat kértek fel, hogy nézzenek körül a csapadékvíz-elvezető csatornában. Ők azt mondták, hogy az olaj az úthoz közel, a kármentesítő munkálatok mostani helyszínén kerülhetett a vízbe, a pontos mennyiséget egyelőre nem tudják.

Évekbe telhet, mire visszanyeri régi képét a terület
Fotó: Havran Zoltán

Az biztos, hogy a szennyező anyag 1830 négyzetméteren terül el, 2–5 centiméter vastagságban.

Nem tudják, hogy az olajat ki engedte a vízbe. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. – Fontos még megjegyezni, hogy az itteni természetvédők és a horgászegyesület hihetetlenül sokat segít. Elindult egy civil kezdeményezés is, az összefogásban eddig több mint egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel – tette hozzá az OVF szóvivője.

Védett fajok károsodtak

Azt, hogy a csodálatos, Natura 2000 természetvédelmi területet mekkora kár érte, még felbecsülni sem tudják. Hegyi Zoltán, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre lapunk kérdésére előrebocsátotta, hogy a környezeti szennyezések között az olajszennyezés a legborzasztóbb. – Sajnos nagyon nagy mennyiségű, feltehetően fáradt olaj került a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba, és sajnos a szennyezés egy védett területet érint. Ez azt jelenti, hogy ezen az élőhelyen nagyon sok védett növény és állat található. Még csak közelítő számokat sem mondanék, mert nincs vége a kármentesítésnek, nem tudjuk, milyen védett értékek kerülnek majd elő.

Sok mindenről ráadásul tudomásunk sem lesz, mert egy sor érték a szennyezett földdel kikerül a területről – fejtette ki a szakember.

Hegyi Zoltán elmondta, hogy a hétfői ellenőrzésen több ezer tőzegpáfrányt láttak a területen, amelyek szigetszerűen helyezkedtek el. Emellett szavai szerint sok állat telel az iszapban, ilyenkor sok kétéltű, hüllő és hal vermeli el magát a parthoz közel, ezek nagy része most károsodik. – Ez a vízi élőhely csak hosszú évek alatt alakulhat vissza olyanra vagy ahhoz hasonlóra, amilyen volt – hangsúlyozta Hegyi Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.