Szervezett bűnözői csoportok irányítják a cigarettacsempészeket

Gyalog, a „tevék” , a Tiszán „hódok”, sárkányrepülővel „ madarak ”csempészik a dohányt.

Végh Attila
Forrás: dpsu.gov.ua2020. 12. 08. 18:02
csempészett cigaretta lefoglalás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta határok vannak és árkülönbség van a határ két oldalán ugyanazon termékek között, a csempészet él és virágzik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézkedései alapján naponta átlagosan harmincmillió forintnyi csempészett dohányárut, legtöbbször zárjegy nélküli ukrán cigarettát foglalnak le a hatóságok. Csak december első napjaiban lefoglaltak ötezer doboz cigarettát a fehérgyarmati kórház udvarán, 35 kilónyi dohányt a békéscsabai piacon, harmincmillió forintnyi vágott dohányt egy debreceni istállóban elrejtve, háromszáz karton füstölni valót pedig Beregdarócon, bokrok közé rejtve találtak meg a pénzügyőrök. A Magyar Nemzet információi szerint legalább ugyanekkora mennyiségű illegális áru átjut a határon. A dohánycsempészetet szervezett bűnözői körök irányítják Ukrajnában, az ukrán határőrség is naponta fog el csempészeket. Hiába nagy a kockázat, hiába tudják a szervezők és a csempészáru konkrét mozgatását végző kishalak is, hogy a magyar és az ukrán hatóság is figyeli a határ mozgását, nagy a haszon, több százan élnek csempészetből a határ mindkét oldalán. Az ukrán határőrség szerint a cigarettacsempészeknek már külön kódnyelvük is van, a „papír ”, vagyis a dohány szállítására.

Fotó: Police.hu

Az Ukrán határőrség ( DPSU ) szerint piramisrendszerben épül fel a cigarettacsempész hálózat, amelynek a tényleges határon keresztül dolgozó munkásait saját kifejezéssel látták el maguk a csempészek. A piramis alján vannak a legalacsonyabb rangú, tényleges csempészést végző megbízottak, akik az országhatáron átjuttatják a cigarettát. Megnevezésük a területtől függ, ahonnét elindulnak a csomaggal.

 

A szárazföldi csempészeket „szarvasoknak” vagy „tevéknek” hívják. Ők azok, akik gyalogosan, általában kisebb csoportokban kelnek át a zöldhatáron, egyszerre fejenként és alkalmanként 100-150 karton cigarettát képesek a határon átjuttatni. A határőrség kamerafelvételeinek alapján két kézben egy-egy láda és a hátukra is van kötve egy láda cigaretta. Akár több kilométert is meg kell tenniük negyven-ötven kilogramm „papírral” gyalogosan, amiért a bűnügyi felderítés adatai szerint alkalmanként 25-35 ezer forintot kapnak.

Cigarettacsempészek az ukrán-magyar határon

Jóval veszélyesebb csempészeti forma a „hódoké”. Ők a határfolyókon keresztül juttatják be a zárjegy nélküli cigarettát. Magyarország és Ukrajna között több határfolyó és patak is húzódik, többségük az év nagy részében ki van száradva. A legjelentősebbek délről észak felé haladva a Batár Magosligettől Tiszabecsig, a Tisza Tiszabecstől Szatmárcsekéig, Lónyánál a Csaronda, majd újra a Tisza Eperjeskétől Győröcskéig. A hódok tutajjal vagy csónakkal, kifeszített kötéllel, esetleg úszva juttatják át a cigarettát a határfolyón keresztül. Az ukrán–román határszakaszon, ahol még gyorsabb a Tisza sodrása, a csempészek közül többen lelték halálukat a folyóban. A leúsztatott rakományt a folyó magyar partján rejtik el, majd visszamennek, onnan a bűnszervezet által megbízott magyar szállítók viszik tovább az árut. Előfordul, hogy a „hódok” nem is szállnak vízre, csak leúsztatják a rakományt, amelyet magyar bűntársaik fognak ki a folyóból.

Fotó: NAV

A „hangyák”, akik csak kisebb mennyiséget, néhány tucat karton cigarettát próbálnak átjuttatni a határon. A „hangyáknem a zöldhatárt, a hivatalos határátkelőhelyeket használják csempészetre, ott próbálják megtéveszteni a rendőröket és a vámhivatal ellenőreit. Gyalogosan útipoggyászban vagy ruházat alá elrejtve, autóban, csomagtartóban, a gépkocsik gyári üregeit kihasználva rejtenek el cigarettát vagy kisebb átalakításokat végeznek a gépjárművön. Az autó használatának veszélye, hogy ha lebuknak, a magyar törvények szerint a hatóság lefoglalja, majd elkobozza azt az eszközt, aminek segítségével a jogsértést elkövették.

Fotó: Police.hu

A csempészek ma már minden technikai eszközt bevetnek, a „madarak” nagy teljesítményű drónokat, sárkányrepülőt, kisebb helikoptert vetnek be a dohány Magyarországra történő illegális átjuttatására. A NAV és a rendőrség munkatársai idén július végén lepleztek le egy tiszabezdédi társaságot, akik orosz gyártmányú robot repülőgéppel hozták át a határon a csempészdohányt. A drónt lefoglalták a magyar gyanúsítottak garázsában, de a NAV felderítői szerint több ilyen, szinte hangtalan kisgép is repkedhet a két ország között. Az ukrán határőrök szeptember elején fogtak el két sárkányrepülős csempészt, a bűnözők a határ magyar oldala felett mini ejtőernyőkkel dobták le a csomagokat.

Fotó: Dpsu.gov.ua

A föld alatti csempészet az ukrá–-szlovák határra jellemző. Ott a „vakondok” viszik a szerb–magyar ideiglenes biztonsági műszaki határzár alatt fúrt járatokhoz hasonló kis alagutakon a csempészárut. A szlovák határőrség a teljes határszakaszt bekamerázta, de ezzel nem szüntették meg a csempészetet, csak megnehezítették a bűnözők dolgát. A csempészek a rossz minőségű erdei utakon lovas szekerekkel viszik el a határig a cigarettával teli kartonokat, amelyeket éjszaka, egyenként próbálnak meg átvinni a föld alatti járatokon. Az ukrán határőrség speciális, terepjáró kvadokkal próbálja meg az ukrán oldalon elfogni a csempészeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.