További gépekkel gyorsítják a védekezést

Csaknem 230 ezer kilogramm veszélyes hulladékot vitt el ártalmatlanításra a közreműködő szakcég szombaton a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről, ahol a munkálatok továbbra is nagy erőkkel, a nap 24 órájában folynak. Közben a vízügyesek két újabb teknőst mentettek ki az olajos iszapból a Ráckevei (Soroksári)-Dunánál, ahol a növényzet és az állatvilág így is komoly károkat szenvedett.

2020. 12. 21. 7:42
NAGY István
Már több mint 230 tonna szennyezet iszapot és növényi maradványt emeltek ki Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállás nélkül zajlanak a védekezési munkák Szigetszentmiklóson, az olajszennyezés helyszínén – erről adott ki tegnap közleményt az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Hozzátették: a budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az OVF koordinálásával a hétvégén is 24 órában a területen voltak. Igyekeznek karácsonyig befejezni az elsődleges kárelhárítási feladatokat, a szennyezett növényzet és a felszíni olajszennyezés eltávolítását. Az érintett vízfelület felszabadítását követően, a medervizsgálati eredményektől függően születik majd döntés a további szükséges beavatkozásokról. Ma helyszíni szemlét tart a területileg illetékes vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől.

A közleményében jelezték azt is, hogy szombaton este bejelentés érkezett az OVF-hez, hogy a szigetszentmiklósi tanösvénynél vékony olajfolt jelent meg a vízen. – Mivel az a helyszín a védekezéstől északra – vagyis folyásiránnyal ellentétesen –, nagyjából egy kilométerre található, biztosan állítható, hogy ez a szennyezés nem a kárelhárítással érintett területről származik, onnan olajszármazék továbbra sem jutott ki. Ezt a vízügy munkatársai folyamatosan ellenőrzik. Kollégáink a bejelentésben szereplő helyszínt megtekintették, és megállapították, hogy a szennyeződés mértéke elenyésző, beavatkozás nem szükséges – mutattak rá.

Az OVK kifejtette ugyanakkor, hogy a Tebe sornál történt természetkárosítás helyszínén még mindig zajlik az olajszármazékok leszívása a víz felszínéről:

szombaton mintegy nyolcezer liter szennyeződést távolítottak el a vízügyes kollégák, tegnap pedig egy újabb berendezés érkezett, amellyel ez a munka végezhető.

– A nap folyamán egyébként összesen 227 460 kilogramm veszélyes hulladékot vitt el ártalmatlanításra a közreműködő szakcég – fűzték hozzá. Kitértek arra, hogy a tőzeges, laza altalaj miatt az ideiglenes út egyes pontjain nem biztonságos a munkavégzés a korábban már bemutatott nagy kotrógéppel. Szombaton ezért egy könnyebb, széles lánctalpú kotrógép is munkába állt, így már hét munkagéppel folyik a helyszínen a munka.

Már több mint 230 tonna szennyezett iszapot és növényi maradványt emeltek ki
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság örömmel tájékoztatott arról, hogy

szombaton sikerült két újabb teknőst kimenteni a szennyezett iszapból, így eddig már három életét mentették meg a vízügyes munkatársak, és adták át őket a Duna–Ipoly Nemzeti Park szakembereinek.

Hozzátették: a nemzeti park, a rendőrség, valamint Ráckevei-Duna-ági Horgászszövetség munkatársai továbbra is szakmai segítséget nyújtanak, illetve együttműködnek a vízügyesekkel.

Mint azt korábban megírtuk, december 12-én érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. A bejelentés után másfél órával a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat. Ennek volt köszönhető, hogy még aznap sikerült körülhatárolni a szennyeződést, és meg tudták akadályozni, hogy az olaj kifolyjon a Ráckevei-Duna-ágba. A csapás így is hatalmas, azt, hogy a Natura 2000-es természetvédelmi területet mekkora kár érte, jelenleg még felbecsülni sem tudják. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.