A járvány ellenére is növekszik a házasságkötések száma

Nagyüzem van az anyakönyvvezetőknél, maszkban, létszámkorlát mellett is házasodnak a fiatalok.

2021. 02. 20. 8:05
Covid esküvő
Mindennapossá váltak a Covid-esküvők Forrás: szon.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány ellenére 2020-ban is tovább növekedett a házasságkötések száma hazánkban a KSH adatai szerint. Tavaly több mint 67 ezer pár mondta ki a boldogító igent, ugyanez a szám 2019-ben 65 ezer körül mozgott. Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy 1986 óta nem keltek annyian egybe, mint 2020-ban. Csaknem negyvenéves csúcson van a házasodási kedv Magyarországon.

A pároknak nem vette el a kedvét, hogy nincs lehetőség nagy lagzit tartani, szűk családi körben ülik meg az esküvőt, sokan később, a korlátozások feloldása után tervezik pótolni a dínomdánomot – mondta lapunknak az egyik budapesti kerület anyakönyvvezetője. Illeszkedve az országos trendbe, 2020-ban náluk is több házasságot kötöttek, mint a megelőző évben – számolt be róla. Csaknem minden hétvégén nagyüzem van, a legutóbbi hétvégén a Valentin-nap kapcsán is telt ház volt a hivatalban.

Mindennapossá váltak a Covid-esküvők
Fotó: szon.hu

Szerinte a családtámogatások, úgymint a babaváró hitel vagy a csok is közrejátszik abban, hogy a fiatalok nem akarnak várni az egybekeléssel. A Magyar Nemzetnek megemlítette még a lombikprogramot is, illetve az örökbefogadást, amelynél szintén előnyt jelent, ha házasságban élnek a párok.

Elmondta azt is az anyakönyvvezető, hogy sok kerületben egyszerűen bezártak a hivatalok, így hozzájuk is sokan érkeznek a város más részeiről. Sokan körbetelefonálnak, és ha van még hely, gyorsan be is jelentkeznek. Az anyakönyvvezető hozzátette: maszkban jóval nehezebben beszél, jobban kell figyelnie az artikulációra, de szerinte az intézkedések szükségesek, mint mondta: jobb félni, mint megijedni. Ők és a házasodó párok is kezdenek hozzászokni a megváltozott helyzethez, de elmondása szerint nagyon várja már, hogy újra külső helyszíneken is összeadhassa a párokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.