A sarkvidéki levegő hófúvással, ónos esővel és intenzív havazással érkezik

Viharos széllel és havazással tör be az extrém hideg, éjjel a rendkívül barátságtalan időjárásnak csak az előszelét tapasztalhattuk, a nap folyamán fokozódik a havazás. A közútkezelő teljes kapacitással végzi a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okoz gondokat az időjárás, kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítanak el a tűzoltók.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet2021. 02. 11. 8:13
null
Bréma, 2021. február 7. Hóviharban autók az észak-németországi Brémában 2021. február 7-én. MTI/EPA/Focke Strangmann Fotó: Focke Strangmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a közlekedőknek elsősorban az ország északkeleti részein kell téliesebb időjárásra számítaniuk. Az előrejelzések szerint sarkvidéki levegő tör be Magyarországra, ennek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. A közútkezelő ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával dolgozik országszerte.

A legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, háromezer-háromszáz munkatárssal, nyolcszázötven hókotró munkagéppel, százharminc hómaróval végzik 12 órás műszakokban, napi 24 órában a szükséges beavatkozásokat. A társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon dolgozik, és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják.

 

Vihar, havazás és ónos eső

Az előrejelzések szerint a közlekedők csütörtökön elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre. Nagyobb mennyiségű havazás főleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható.

Több megyében erős széllökésekre is számítani kell, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél is lehet. Ahol pedig egyszerre intenzívebb havazás és nagyobb széllökések is előfordulnak, ott a hófúvások kialakulásának is nagy esélye van. Ilyen jelenség Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével bármelyik megyében kialakulhat.

Fákat döntött ki a szél

A csapadékos időjárás miatt felázott talaj miatt már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél. Az ónos eső és a hó mennyiségétől és súlyától függően pedig letörhetnek kisebb-nagyobb ágak, amelyek az úttestre kerülve akadályozhatják a közlekedést. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt árad a Sajó, így több útszakaszt lezártak.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon, vagy szükség esetén a társaság országos és megyei diszpécsereinél.

 

A havazás és az erős szél miatt éjféltől csütörtök reggelig csaknem száz káresethez riasztották országosan a tűzoltókat. Jellemzően letört ágak, kidőlt fák okoztak kisebb fennakadásokat, illetve több esetben árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentésénél kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek.

Nógrád megye négy településén vezetékszakadás miatt kétezer-ötszáz fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás, ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is voltak szolgáltatáskimaradások.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is havazásra, ónos esőre, helyenként hófúvásra, erős szélre kell készülni, a meteorológiai szolgálat több megyére másodfokú riasztást adott ki – figyelmeztetett a Katasztrófavédelem. Hozzátették: mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Aki teheti, ónos eső, havazás vagy hófúvás miatt érvényben lévő másodfokú, narancs riasztás ideje alatt ne induljon útnak.

 

Ha az utazás elkerülhetetlen, megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival történjen ez. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és valamilyen ételt hosszabb várakozás esetére. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen olvashat.

A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló események

Az M0-ás autóút déli szektorán, az M1-es autópálya felé vezető oldalon a 29-es km-nél egy kamion keresztbe fordult az úton. A forgalom csak a belső sávon halad. Az ellenkező, M5-ös autópálya felé vezető oldalon, a 7-es km-től baleset miatt torlódik a forgalom.

Az M3-as autópályán, Budapest felé a 69-es km-nél több jármű ütközött össze, a Gyöngyös-Nyugat csomópontnál. Egy sávon araszol a forgalom, torlódás van. Ugyancsak Budapest felé, Polgár térségében, a 171-es km-nél két kamion és egy rendőrautó szenvedett balesetet, ott a külső sávot zárták le.

Az M4-es autóúton, a főváros felé a 25-ös és 26-os km között egy személyautó szalagkorlátnak ütközött, Üllőnél. Sávzárásra készüljenek a közlekedők!

A 6-os főúton, Pécsett a vasasi elágazónál egy fa dőlt a burkolatra, és a 187-es km-nél elfoglalja a fél útpályát.

A 33-as főúton, a 96-os km-nél, Debrecen és Hortobágy között egy személyautó és egy teherautó ütközött össze. A fél útpályát lezárták.

A 338-as főúton, Nyíregyháza elkerülő szakaszán a 8-as km-nél egy teherautó megcsúszott. A főutat lezárták, kerülni a városon keresztül lehet.

A 405-ös főúton, Nyáregyháza térségében egy személyautó és egy teherautó ütközött össze. A 4-es km-nél a fél útpályát lezárták.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sajókazát Aggtelekkel összekötő úton, Sajókaza térségében a Sajó áradása miatt teljes útlezárást vezettek be. Az út első egy kilométeres szakasza van lezárva, Múcsony felé kerülhetnek. (2603-as jelű út 0–1 km között)

Péntektől kiadják a vörös kódot

– A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára.

Fülöp Attila közölte, a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, rendkívüli hideg lesz. A legfontosabb feladata továbbra is a hajléktalanellátó rendszernek van. A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely, senkinek nem kell az utcán aludnia. Országosan 79 százalékos, a fővárosban 73 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága.

 

Az államtitkár a rendkívüli hidegre tekintettel arra kérte az utcán élőket, vegyék igénybe a szolgáltatásokat, azért, hogy senki élete ne kerüljön veszélybe. Fülöp Attila kiemelte, a vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell majd azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat.

Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők.

Az állatokra is fokozottan kell figyelni

Az extrém hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet – hívták fel a figyelmet az Állatvédő.hu oldalon. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjét idézve azt javasolták, hogy a nagy hidegben kint tartott állatok számára feltétlenül energiában dús ételt és szélvédett helyet biztosítsanak. Napközben többször ellenőrizni kell az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni.

A szabadban tartott állatokat ilyenkor semmiképpen sem szabad fürdetni, mert azzal lemosnák a természetes zsíros védőréteget.

 

Az utcákon sok kóbor állat kószál, aki csak tud, fogadjon be közülük egyet. A „háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható”. A szakember ajánlotta a kutyacipő, kutyaruha használatát is. Seres Zoltán kitért arra is, hogy az udvaron tartott kutyákat „téli” kutyaházzal kell védeni. A hideg ellen védő kutyaháznak kicsit kell nagyobbnak lennie az állatnál, a túl nagy házat ugyanis a kutya nehezebben „fűti be”. A jó kutyaház fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyen, 5-6 centiméteres lábakon áll és fából van. A házat puha szőnyeggel, rongyokkal kell kibélelni, amelyeket hetente-kéthetente le kell cserélni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.