A technológiai óriáscégek nem lehetnek a nyilvánosság döntőbírái

A szólásszabadságot az interneten is biztosítani kell, amit az internetes technológiai óriásvállalatok nem korlátozhatnak önkényesen, saját érdekeik szerint, jelentette ki Hidvéghi Balázs, a magyar kormánypárt, a Fidesz európai parlamenti képviselője, miután az Európai Parlament plenáris ülése a közösségi média demokratikus ellenőrzéséről és a szólásszabadságról vitázott – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 02. 12. 14:30
null
A képviselő szerint az egyre radikálisabb baloldali politika úgy alakítja a játékteret, hogy aki korábban középen állt, az hirtelen a politikai színtér szélén találja magát Fotó: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament képviselői a technológiai óriáscégek demokratikus ellenőrzéséről vitáztak szerdán délután. A vita közvetlen előzményét Donald Trump volt amerikai elnök Facebook- és Twitter-fiókjainak januári önkényes letiltása adta, de a közösségi média átláthatóságának és ellenőrizhetőségének kérdése már egy ideje fontos vitatéma Brüsszelben.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, hogy a közösségi platformok ma már nem egyszerűen szociális hálózatok, hanem olyan online felületek, amelyek az élet minden területét befolyásolják.

– A politikai véleménykifejezés jelentős része ma már a világhálón zajlik. Ezért biztosítani kell, hogy a szólásszabadság az interneten is mindenkor érvényesüljön

– mondta el Hidvéghi.

Az EP-képviselő szerint, ha vannak törvényeink, amelyek demokratikusan szabályozzák az írott és elektronikus sajtó működését, akkor ugyanerre van szükség az internetes platformok esetében is. – Olyan szabályokra van szükség, amelyek rábírják az internetes óriáscégeket a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működésre, és nem engedik, hogy azok önkényesen, saját érdekeik szerint korlátozzák mindannyiunk szabadságát – tette hozzá a néppárti politikus.

A Jogi Szakbizottság (JURI) tagja, Schaller-Baross Ernő írásbeli hozzászólásában kitért rá, hogy az átláthatóság, a jogállamisági elvárásoknak megfelelő működés és a politikai semlegesség megkövetelése olyan alapvető elvek, amelyeknek a digitális térben való érvényesülése közös cél, ezt a célt pedig csak a tagállamokra építve érhetjük el.

Hidvéghi szerint olyan kérdésről van szó, amelyben az EP-képviselők nagy része politikai hovatartozástól függetlenül egyetért.

„A magyar baloldal részéről ugyanakkor Donáth Anna momentumos EP-képviselő ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy kóros Orbán-fóbiában szenved”, áll Hidvéghi közleményében. – A momentumos képviselőnő rémképeket lát, és teljes felszólalásában 'Orbán cenzúrát' emlegetett. Kétségbeejtő, hogy a magyar baloldal olyan szellemi állapotban van, hogy bármilyen kérdésben alkotott álláspontjukat kizárólag az Orbán Viktor iránt érzett gyűlölet határozza meg” – mondta el Hidvéghi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.