Árvíz elől menekülő állatokra figyelmeztet a rendőrség

A hatóság figyelmeztetése szerint a folyó által elárasztott árterekről lakóövezetek és közutak felé csapatostól menekülnek az őzek.

Végh Attila
2021. 02. 19. 20:55
Tisza ártér őzek
Rakamaz, 2021. februr 16. Az rvz ell menedket keres zek a rakamazi dlvezetben, a Strand utcban 2021. februr 16-n. A Tisza dlutn kevssel 800 centimter alatt tetztt Tokajnl. MTI/Balzs Attila Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén Szolnoknál a Tisza vízállása február 19-én este előre láthatólag el fogja érni a 740 centiméter körüli magasságot.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy az ártéri erdők víz alá kerülésével menekülő vadakra lehet számítani az utak mentén.

Szolnok külterületén Tószeg településig, a 4625. jelű összekötő út melletti zöldterületen nagyobb, közel félezer példányos őzpopuláció él. A vadon élő állatok természetes élőhelyét elöntő víz miatt az összekötő úton keresztbe vonuló állatokra lehet számítani az elkövetkezendő napokban. A közlekedési rendőrök arra kérik a kerékpárosokat és a gépjárművezetőket, hogy fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közlekedjenek a fenti útszakaszon!

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Tisza Tiszabercelnél nagyon hosszan, tizenhat órán keresztül tetőzött, majd az alsó szakaszon is megindult a vízszintcsökkenés. A folyón levonuló árhullám Tokajnál érte el a tetőzés közeli vízszintet. A legfrissebb hidrológiai előrejelzések szerint a következő néhány napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 7-13 milliméter csapadék várható, valamint megindult az olvadás is. Ez a vízmennyiség nem fogja lassítani a jelenlegi árhullám levonulását, de ahogyan azt lapunk is megírta, várható egy következő áremelkedés is. Homoki András igazságügyi vadgazdálkodási szakmérnök a Magyar Nemzetnek elmondta, a víz alá került területekről nyulak, őzek, vaddisznók menekülhetnek a gátakon túli, száraz területekre. A szakértő szerint az állatok menekülési útvonala genetikailag kódolt, amiben nincs benne, hogy közutakat kell keresztezniük, az ösztöneik szerint, életüket védve, a lehető legrövidebb utat keresve menekülnek.

A folyóhoz közeli utakon – különösen azokon, melyek a gátakra épültek, mint például a tószegi szakasz – ilyenkor nappal is lehet számítani az autók elé ugró állatokra, óvatosabban kell vezetni a Tiszához közeli utakon.

A szakértő hozzátette, a menekülő állatok a kertekbe, külterületi lakóövezetekbe is betévedhetnek. A kerítések közé szorult állatok sokszor nem találják a kiutat, megzavarodnak, kétségbeesésükben magukban és azokban is kárt tehetnek, akik segíteni szeretnének rajtuk. A vadgazdálkodási szakmérnök arra figyelmeztet, ilyen esetben a gazdák értesítsék a területileg illetékes vadásztársaság hivatásos vadőreit, a mezőőröket vagy a rendőrséget. A véletlenül fogságba esett állat bántalmazása és megtartása is jogsértés, százezer forintos bírságra is számíthat az, aki egy kertjébe tévedt őzet elpusztít vagy elzár.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.