Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához érkezett a Liget Budapest Projekt részeként épülő Magyar Zene Házának kivitelezése. A jeles alkalomból Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa, valamint Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója egy üzenetekkel teli időkapszulát helyezett el az épület padlóburkolata alá, amely a Magyar Zene Házának építészeti és kivitelezési dokumentációit, egy széles körű zenei válogatást, az épülethez köthető ereklyéket, valamint a Magyar Nemzet február 26-i lapszámát tartalmazta.

2021. 02. 26. 18:29
null
Az időkapszula a Magyar Nemzet pénteki lapszámát is tartalmazza Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Zene Háza egy zseniális XXI. századi épület, amelyről azt reméljük, hogy évszázadok múlva is a főváros dísze lesz. A tartalomra pedig ez különösen igaz, hiszen az itt létrejött zenei beavató intézmény a maga nemében az egész világon egyedülálló – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére Baán László. A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa hangsúlyozta:

a Magyar Zene Háza arra született, hogy örökké Magyarország szolgálatában álljon, így azt reméljük, hogy ezt az időkapszulát soha nem fogják majd kibontani.

Baán László arra is kitért, miszerint azok a viták, amelyek a projekt részeként zajló beruházások körül folytak, egy teljesen hamis jövőképet vázoltak fel Európa legjelentősebb kulturális tartalmú városfejlesztéséről.

Ezért akinek kétségei vannak a Liget-projekt eredményessége kapcsán – jegyezte meg –, tegyen egy sétát a Városligetben, amely által meggyőződhet arról, hogy érdemes volt kitartani, mert ami a Liget Budapest Projektben létrejött, azt mind szeretik az emberek.

Baán László az ünnepi eseményen hangsúlyozta: az intézmény arra született, hogy örökké Magyarország szolgálatában álljon
Fotó: Havran Zoltán

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai kapcsán elmondta: az épület különleges és összetéveszthetetlen látványának kialakítása – amelynek ihlető forrásaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem híres szecessziós épülete, valamint a magyar zene és zeneoktatás világszerte elismert tradíciója szolgált – nagyon sok egyedi megoldást igényelt, egy-egy munkafolyamat praktikus megvalósítását pedig néha több hónapos gondolkodás előzte meg. Ennek ellenére – folytatta – a szakemberek között kiváló együttműködés és összhang valósult meg, ráadásul úgy, hogy az épület tervezője, Sou Fujimoto a koronavírus-járvány miatt Tokióból vezényelte az építkezést. Hangsúlyozta, a Magyar Zene Házának kivitelezése immár a befejező szakaszához érkezett.

– Már csak a belső munkálatok zajlanak, hamarosan pedig kezdetét veszi a koncerttermek és a kiállítóterek kialakítása is, így semmi sem befolyásolja azt, hogy a világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épülete karácsony előtt a nagyközönség előtt is megnyílhasson

– tájékoztatott a miniszteri biztos.

Elmondása szerint az intézmény fontos törekvése, hogy minden zenei műfaj otthonra találjon benne, továbbá kiemelt cél, hogy a világon egyedülálló tartalomkínálat, a XXI. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállítások, a zenepedagógiai műhelyek, a zenei és a zenéhez kötődő rendezvények, valamint a szabadtéri koncertek által tudja közelebb vinni a magyar zene hagyományát a magyar és külföldi látogatókhoz egyaránt.

Az utókornak szóló üzenet az épület 80 méter átmérőjű egyedi kialakítású tetőzetének origójába került
Fotó: Havran Zoltán

– A Magyar Zene Háza attól lesz egyedi, hogy itt egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa

– erről már Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója beszélt. Batta András ismertette: az emblematikus intézmény földalatti szintje az egyedülálló hangodóm, valamint a kiállítások tere lesz, ahol a látogatók állandó és időszaki kiállításokat tekinthetnek meg. – Az állandó kiállítás átfogó zenetörténeti képet fog adni Európa és benne hazánk zenetörténetének legfontosabb állomásairól, az időszaki kiállítótérben pedig elsőként az elmúlt fél évszázad magyar könnyűzenéjének történetét feldolgozó tárlat várja majd a közönséget. A földszinten lévő előadótermeket és a szabadtéri színpadot továbbá az újdonsült tehetségek és a népszerű fellépők vehetik birtokba, az épület emeleti szintje pedig a zenepedagógiai foglalkozásoknak, valamint a digitális könyvtárnak ad majd helyet – magyarázta az igazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.