Közel háromszáz kéményseprőt rúgnak ki Budapesten

A Karácsony Gergely irányította városvezetés ezúttal is a kormányra mutogat, és a Belügyminisztériumtól várja a megoldást.

Magyar Nemzet
Forrás: Hír TV2021. 02. 10. 9:22
Bakk Attila
Debrecen, 2014. június 18. Bakk Attila, a FÜTESZ Hajdú-Bihar Megyei Fûtéstechnikai és Szolgáltató Kft. kéményseprõje egy Lakatos utcai családi ház kéményét tisztítja Debrecenben 2014. június 18-án. A Magyarországi Kéményseprõk Országos Ipartestülete szerint az állami intézkedések miatt kiesõ bevételek kompenzációjának elmaradása miatt június 30-át követõen hét megyében financiális okok miatt leáll a kéményseprõ-ipari közszolgáltatás, amely Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyében összesen 842 települést érint majd. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csoportos létszámleépítést jelent be a héten a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft. (Főkétüsz), amelynek következtében 283 alkalmazott marad munka nélkül. Az elbocsátott dolgozók átlagéletkora 44 év.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes közölte:

május elsejével a lakossági kéményseprési feladatok átkerülnek a katasztrófavédelemhez.

A Főkétüsz nem szűnik meg, tovább működik az új budapesti közszolgáltató társaság részeként, de szűkített feladatkörrel. Karácsony Gergely embere elmondta, hogy a cégnek jelenleg 321 dolgozója van, és reményeik szerint a 283 elbocsátandó munkavállaló száma csökken, ugyanis 12 dolgozónak már egyéb új munkaszerződéses jogviszonyt ajánlott fel a cég.

A városvezetés viszont ezúttal is a kormányra mutogat és a Belügyminisztériumtól várja a megoldást,

a főpolgármester-helyettes ugyanis azt hangoztatta, hogy a leépítési folyamat bármikor megállítható, csak egy jelzés kell a Belügyminisztériumtól, hogy él a fővárosi önkormányzat felajánlásával, és átveszi a Főkétüszt, így folytonos maradna a munkavállalók foglalkoztatása.

A döntés kapcsán Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a kéményseprés államosításáról szóló rendeletét 2015-ben hozta meg a kormány, 2016 júliusa óta az ország nagy részében a katasztrófavédelem látja el a lakossági kéményseprési feladatokat. Az önkormányzatoknak volt lehetőségük arra, hogy a közszolgáltatási szerződéseiket a cégeikkel legkésőbb 2024-ig fenntartsák, viszont mivel

az elmúlt egy év jelentősen rossz hatással volt a főváros adóbevételeire, ezért a fővárosi önkormányzat tavaly kezdeményezte a Belügyminisztériumnál, hogy két és fél évvel korábban kerüljön át a katasztrófavédelemhez a lakossági kéményseprés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.