időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Lufinak bizonyult Karácsonyék lobbiszervezete

Kárpáti András
2021.02.10. 06:05

A Szabad Városok Szövetségéhez csatlakozó több baloldali polgármester nem a Karácsony Gergely által gründolt lobbiszervezettől reméli önkormányzata érdekeinek érvényesítését. Kiderült: a szövetséget még csak be sem jegyeztették civil szervezetként, és a sokat hangoztatott népszavazási kezdeményezést sem nyújtották még be, amellyel egyébként azt akarnák elérni, hogy a helyhatóságok az állam rovására kapjanak uniós forrásokat.

Gyakorlatilag facebookos üzengetésekben merül ki a Karácsony Gergely által gründolt Szabad Városok Szövetsége (SZVSZ) nevű kezdeményezés,

amely ellentétben olyan szervezetekkel, mint a Megyei Jogú Városok Szövetsége vagy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége be sincs jegyezve civil szervezetként. Utóbbi tényre ráadásul a Szabad Városok Szövetségének egyik baloldali polgármestere, a Tatabányát irányító Szűcsné Posztovics Ilona hívta fel lapunk figyelmét.

Nem is tudom, hogy hivatalosan bejegyzett civil szervezetről van-e szó fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére. Kijelentésének utánajártunk, s az SZVSZ valóban nem szerepel a civil szervezetek bírósági jegyzékében. Szűcsné Posztovics Ilona szavaiból az is kiderült, hogy

a szövetséget nem igazán tartja az önkormányzata érdekeit hatékonyan képviselő lobbiszervezetnek. Nem nagyon vagyok felkészülve abból, hogyan állnak a dolgok a SZVSZ-ben, nem tudom, mit mondjak róla, elég jól el vagyunk foglalva a saját költségvetésünkkel és a saját városi problémáinkkal hangoztatta a szivárványkoalíció támogatásával mandátumot szerző polgármester.

Mint mondta, csak eseti jelleggel vesznek részt a Karácsony-féle szervezet akcióin.

Fotó: szucsne.hu

 

Elhalt kezdeményezés

Bár Karácsonyék szövetsége már csaknem egy éve azt hirdeti, hogy népszavazás útján próbálnak majd az államtól uniós forrásokat elvonni az önkormányzatok büdzséjébe, a főváros sajtóosztályának szűkszavú válaszából kiderül, hogy még csak nem is kezdeményeztek referendumot.

Ezt a pandémiával indokolták, ám a rendkívüli jogrend a tavaszi rövidebb időszak után csak november 11-e óta van életben. A Szabad Városok Szövetségének honlapja szerint szintén tag Nemény András, Szombathely balos polgármestere még csak nem is válaszolt a Karácsony klubjában folytatott tevékenységével kapcsolatban feltett kérdéseinkre. Gödöllő első embere, Gémesi György úgy reagált, hogy csak az általa vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetsége nevében tud nyilatkozni. Veres Pál, Miskolc polgármestere pedig azt a választ adta, hogy az utóbbi időben személyesen nem vett részt egyeztetésen a Szabad Városok Szövetségével, s konkrét megállapodásról sincs információja. Emellett inkább politikai formációnak tartja a Karácsony gründolta tömörülést, szemben a Megyei Jogú Városok Szövetségével, amelyet pedig inkább szakmai érdekképviseletnek nevezett. Hozzátette: szerinte mindkettőnek van helye a közéletben. Mindazonáltal

úgy tűnik, Veres Pál nem az SZVSZ-en keresztül próbálná érvényesíteni a miskolci önkormányzat érdekeit,

mivel úgy fogalmazott, hogy várja a kormány ajánlatát abban az ügyben, hogy meglátásuk szerint igen feszített a büdzsé a járvány miatti elvonások következtében. Eszerint nem Karácsonyékra bízná a lobbizást.

Veres Pál, Miskolc független polgármestere
Fotó: Híradó.hu

Facebook-huszárok

A Szabad Városok Szövetsége az utóbbi időben gyakorlatilag csak a Facebookon mutat valamelyes aktivitást, időnként azt jelentik be, hogy csatlakozott egy-egy újabb baloldali városvezető amelynek a bejelentés tényén kívül más nyoma, foganatja gyakorlatilag nincs vagy éppen a kormányt bírálják. Ezenkívül Karácsony előszeretettel állítja be a klubját nemzetközi szövetségként, tavasszal például így sikerült rávennie Varsó, Pozsony és Prága baloldali vezetőjét, hogy látogassanak el Budapestre, ahol nagy csinnadrattával aláírtak egy közös nyilatkozatot. Ám a jelek szerint

utóbbi két visegrádi ország főpolgármesterének gyorsan elpárologhatott a lelkesedése, mivel az SZVSZ Európai Bizottságnak címzett decemberi levelét már csak Varsó első embere írta alá.

 

Egyet nem értés

A Szabad Városok Szövetsége tavaly nyáron tartott utoljára sajtótájékoztatót, és sokat elárul, hogy többségében budapesti kerületvezetők voltak jelen, valamint Karácsony több helyettese és fővárosi kollégái. A tavaly júliusi eseményen megjelent többtucatnyi baloldali politikus közül mindössze egyetlen polgármester, az Érdet vezető Csőzik László képviselte a megyei jogú városokat. Ez annak fényében is különös, mert egy éve még tíz megyei jogú város polgármestere – köztük a Szegedet vezető Botka László, az egri önkormányzat élén álló Mirkóczki Ádám és a hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péter – állt ki Karácsony mellett az önkormányzatokat érintő változások elleni tiltakozásban és írta alá a Szabad Városok Szövetsége kiáltványát.

Az is azt mutatja, hogy nem teljes az egyetértés a Karácsony-klub résztvevői között, hogy az említett eseményen is ellentmondtak egymásnak a felszólaló polgármesterek. Míg Csőzik azt hangoztatta, a kormány megteremti annak lehetőségét, hogy egy gombnyomással csődbe vigye az önkormányzatokat, addig Gémesi azt mondta, ez nem lehetséges. Utóbbi azt is megemlítette, hogy a szolidaritási hozzájárulást és az önkormányzatok új feladatait részben pótolja csaknem 120 milliárd forint állami támogatás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.