Példátlan hittel és önzetlenséggel élte túl a Gulágot

Placid atya nehéz gyermekkora és fenyegetettsége tökéletesen illeszkedett a szovjet lágerekbe hurcoltak életútjához – mondta a Gulág Alapítvány által szervezett konferencián Kovács Emőke történész, aki rámutatott: már a Horthy-korszakban megfigyelhető volt az igazságérzete és másokért való kiállása.

Hertelendy Gábor
2021. 02. 25. 16:57
Vág (Eredits) József; Kölley (Köhler) György; Olofsson Placid
A „kamaraerdei ügy” néven elhíresült szovjetellenes szervezkedés (koncepciós per) vádlottai, Vág (Eredits) József jezsuita szerzetes, Olofsson Placid bencés barát és Kölley (Köhler) György kato- likus papnövendék az Andrássy út 60.-ban, Budapest, 1946. június 12. Fotó: - Forrás: MTI/MAFIRT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár életútja jellemző, mégis példátlan hittel és önzetlenséggel élte túl a szovjet lágert – mondta Kovács Emőke, a Gulág Alapítvány történésze a svéd apától származó Olofsson Placid bencés szerzetesről. Előadásában ismertette, Placid atya 1916-ban született Rákosszentmihályon, majd mindössze 16 évesen lépett be a Szent Benedek- rendbe, és szoros kapcsolatba kerül a cserkészettel is. Családját és gyermekkorát az atya így jellemezte:

„Elfogadtuk, hogy nálunk egyetlen akarat létezik: az édesapánké. Az édesanyám tündérien tapintatos teremtés. Szegények voltunk, de sohasem éheztünk. Tartottunk kacsát, libát, csirkét, nyulat. A velünk szembeni kecske napi fél hozamát megvettük, úgyhogy kecsketejen nőttem fel. Feleannyi ruhám sem volt, mint egy segédmunkás gyerekének.”

– Jelentősen eltért a többiektől, megnyilvánulása, prédikációi és a közösségért tett áldozatvállalásai kiemelkedővé tették őt a közegből – méltatta Kovács Emőke a papot.

A történész rámutatott: a Gulágra elhurcoltak sorstörténeteire a drámai, szegény gyermekkor jellemző, csakúgy, mint Placid atyánál is, akit teológiai és bölcsésztudományi tanulmánya után pappá szenteltek, majd gimnáziumi tanárként kereste kenyerét. Prédikációiban kritizálta a katonatisztek fényűző életmódját, kicsapongásait, kiállva a közkatonák mellett, ezért lefokozták 1942-ben – Itt már észrevehető életútjában Placid igazságérzete – hívta fel a figyelmet a kutató.

Placid atyát a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki 2010-ben Fotó: MTI

A második világháború után, 1945-ben a Független Kisgazdapárt listáján indult a választáson.

1946. június 5-én tartóztatták lee, és a Conti utcai hadbíróságon tíz évre ítélték a Gulágra.

A meghurcolt pap nyomasztó légkörű hadbíróságról így írt beszámolójában:

„Soha senki nem látogathatott, nem is tudtak rólam, mintha már nem is éltem volna... Ügyvédem nem volt, még hivatalból kirendelt sem. Azt mondták, annyira világos a bűncselekményem, hogy nem kell ügyvéd!”

– Nagyon gyorsan végigjárta azokat az életutakat, amelyek az egyházi személyekre jellemzők. A Gulág előtt az Andrássy út 60.-ban őt is megkínozták, és a budapesti szovjet központokban sem kímélték őt, ugyanis testi fenyítéseket kapott a kommunistáktól – hangsúlyozta a történész.

Először Moszkvától 900 kilométerre nyugatra, a brjanszki erdőben fekvő lágerbe vitték, ahol öt évig fakitermelésen, majd különböző gyárakban dolgozott, és tartotta a lelket fogolytársaiban.

Haza nem írhatott, hozzátartozói és rendtársai éveken keresztül semmit sem tudtak sorsáról.

Ezalatt írta meg a túlélés négypontos szabályát:

  • A szenvedést nem szabad dramatizálni! Nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember.
  • Az öröm szükséges a túléléshez. Ezért észre kell venni és tudatosan kell keresni az élet apró örömeit.
  • Nem vagyunk tökéletesek, de itt és most kell megmutatnunk, hogy különbek vagyunk rabtartóinknál. Ez mozgósítja az életenergiákat.
  • Akinek van hová kapaszkodnia, annak könnyebb. Mi, hívők, ha a Jóistenbe kapaszkodunk, rájövünk, hogy Ő is akarja túlélésünket.
  • A forradalom előtti évben, 1955-ben térhetett csak haza, ezután is csak fizikai munkát végezhetett; így lett belőle segédmunkás, majd mosodai vezető. A 70-es években kisegítő lelkészként foglalkoztatták.

    Placid atya önzetlenségéért és feltétlen emberségéért, a hit példátlan megőrzéséért 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

    A pap hét évvel később, 101 évesen hunyt el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.