Az oltások beadásának sebességében is élen jár hazánk

Az átoltottsági adatok kimondottan jól alakulnak, az első oltást már több mint egymillió ember megkapta.

Forrás: mandiner.hu2021. 03. 15. 15:48
null
Szolnok, 2021. március 15. Szmolnik Katalin, az oltópont munkatársa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó injekciós tûket rendezi a szolnoki Hetényi Géza Kórház 2-es oltópontján 2021. március 15-én. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átoltottsági adatok kimondottan jól alakulnak, az első oltás adta relatív biztonságot már több mint egymillió ember élvezheti, a második oltás fékezettebben, de nem rosszul halad, és bizonyos kezdeti gondok – adminisztrációs hibák, mint például a két héttel ezelőtti hétvégi fiaskó – ellenére az átoltottsági arány dinamikusan emelkedik – írja a Mandiner.hu.

Ez abból is látszik, hogy míg a Koronavírus.gov.hu adatai szerint januárban összesen 279 ezer dózist adtak be az oltópontokon (222 ezer ember az első, 57 ezer az első és a második oltást is megkapta eddig), februárban ez a szám 927 ezerre ugrott (677 ezer elsőre, negyedmillió másodszorra beoltott személy). Az utolsó, március 13-i adat szerint már csaknem 1,6 millió adag vakcinát adtak be, ebből 1 millió 335 ezer első dózis volt.

Európa-ezüstérem

Ez összességében mintegy 13,6 százalékos átoltottságot jelent (az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint egyébként 15,3 százalék), amivel stabilan őrizzük második helyünket az uniós összevetésben.

Az országban a legutolsó, március 12-i adatok szerint csaknem hárommillió adag vakcina van, így meggyőző mennyiségű tartalék is rendelkezésre áll.

Ez utóbbi tényt többen próbálták úgy bemutatni, mintha a raktáron porosodnának a vakcinakészletek, a valóság ezzel szemben az, hogy a keleti oltóanyagokat – a kínai Sinopharmot és az orosz Szputnyikot – alapos, esetenként akár több hetes ellenőrzésnek vetik alá, így hiába érkezett az elmúlt napokban 450 ezer új kínai oltóanyag, ezeknek előbb „át kell menniük a vizsgán”, és csak később lesznek beadhatóak – ahogy a február 16-i, 550 ezres kínai szállítmány is mostanra fogyott el.

Bár értelemszerűen nem lehet az egész országot pár nap alatt beoltani, a vakcinák beadása így is kimondottan gyorsan halad:

e téren is az EU ezüstérmesei vagyunk, csak Málta előzi meg hazánkat a maga 17 százalék fölötti eredményével.

A lakosságarányosan beadott vakcinák tekintetében az oxfordi bázisú Our World in Data nevű adatbázis szerint ugyanis hazánk a felpörgetett oltási kampánynak köszönhetően február vége óta a kis szigetország kivételével lekörözte a teljes Európai Uniót.

Gyors oltás, gyors szabadulás

A matek nem bonyolult: minél magasabb a lakosságarányosan egy nap alatt beadott vakcinák száma, annál hamarabb érhető el az áhított nyájimmunitás, amit jelenleg hetven százalék körüli átoltottságnál húznak meg.

A fertőzésen frissen átesettek is védettek, őket tehát nem kell beoltani, emellett a tempó is fokozódhat:

a meredeken felfelé ívelő átoltottsági görbe arra utal, hogy van még tartalék a rendszerben.

Persze azt sem szabad elfeledni, hogy a lakosság egy bizonyos százalékával – oltásellenesekkel, nehezen elérhetőkkel stb. –, főleg a vége felé lelassulhat a folyamat, de józan számítás szerint ez a nyájimmunitás elérését nem teszi kockára.

Az igazi elsők a folyosón vannak

Néhány EU-n kívüli, de európai országgal kapcsolatban már jobb a helyzet. A bajnok az Egyesült Királyság, ahol a lakosság mintegy 38 százaléka megkapta már az első vakcináját, és napi fél százalék körül kapja továbbra is a lakosság. A másik Szerbia; noha a szerbeknél ismét szigorítást hirdettek meg, de joggal reménykedhetnek benne, hogy az egyik utolsó ilyen intézkedésről van szó (ahogy hazánkban is, hiszen a fokozatos lazításhoz nem feltétlenül szükséges megvárni a nyájimmunitás meglétét). Déli szomszédunk hasonló dinamikával olt, mint hazánk, csak a keleti vakcinadömpingnek köszönhetően korábban kezdte, s a lakosság mintegy fél százaléka kapja meg naponta a vakcinát, jelenleg a szerbek mintegy 28 százaléka megkapta már az első oltását. Mindezek, és a jelenlegi tendenciák alapján a briteknek és a szerbeknek is három hónap lehet a nyájimmunitás elérése, azaz május–június fordulójára lehet várni.

Európa többi része pedig vár; a legrosszabb forgatókönyvek szerint akár a jövő év elejéig.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Borítókép: Szmolnik Katalin, az oltópont munkatársa a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó injekciós tűket rendezi a szolnoki Hetényi Géza Kórház 2-es oltópontján. Fotó: MTI/Mészáros János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.