időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Béremelések helyett csak ígérget a főváros

Magyar Nemzet
2021.03.26. 18:22
Béremelések helyett csak ígérget a főváros

A Karácsony Gergely vezette főváros nem hajlandó keretet biztosítani a fővárosi cégek béremeléseire, ami egyes vállalatoknál súlyos problémákhoz vezethet, a szolgáltatás színvonala is jelentősen eshet. A BKV dolgozói akár egy hónap múlva sztrájkba kezdhetnek, ha nem kapnak garanciát arra, hogy megmarad a keresetük reálértéke.

Bár a főváros vezetése minden olyan javaslatra nyitott, amelyekhez nem kell pénz, továbbra is elzárkóznak az idei évben megvalósítandó béremelés elől, ami pedig számunkra teljesen elfogadhatatlan – jelentette ki lapunk kérdésére Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének, és a több fővárosi céget tömörítő bérszövetség koordinátorának közös mai tárgyalását értékelve.

Mint korábban beszámoltunk róla, a BKV igazgatósága nullaszázalékos béremelésről szóló üzleti tervet fogadott el a 2021-es évre, ami veszélyeztetheti a biztonságos szolgáltatást is a közlekedési cégnél.

 

A Karácsony Gergely-féle városvezetés semekkora keretet nem biztosítana a BKV dolgozói béremelésére az idei esztendőben Fotó: Bach Máté

Kiss Ambrus és a szakszervezeteknek a tárgyalás után kiadott közös közleménye mindössze szándéknyilatkozatokat tartalmaz,

így például azt írják, hogy bár a „felek elvi egyetértésüket fejezik ki abban, hogy szükséges lenne a fővárosi cégeknél a munkabéreknek a reálértéküket megőrző emelése, a városvezetés költségvetési helyzetében ugyanakkor jelenleg nem látja a pénzügyi lehetőségét annak, hogy a korábban ismertetett javaslatától eltérhessen”.

– Bár a főváros nyitott egy 2022-től kezdődő többéves bérmegállapodás megkötésére, ha ez azt jelenti, hogy idén nem történik emelés, akkor a dolgozók számára ugyanúgy elfogadhatatlan

– közölte Gulyás Attila – hozzátéve: továbbra is azt várják a fővárostól, hogy külső forrásokat keressenek, vagy vállalják a több fővárosi cégnél minimálisan hatszázalékos béremelésből adódó, összesen mintegy nyolcmilliárd forintra rúgó tervezeten felüli deficitet.

– A hatszázalékos emelésre vonatkozó követelésünkből egy jottányit sem adunk, mindenképpen ragaszkodunk ehhez a mértékhez, ugyanis csak ily módon tartható a fizetések reálértéke – hangsúlyozta a VTDSZSZ elnöke, nyomatékosítva:

amennyiben a következő hetekben sem körvonalazódik a béremelés lehetősége az idei esztendőre, akkor már akár egy hónap múlva is többnapos sztrájkot hirdethetnek a BKV-nál, amennyiben a munkabeszüntetést a tagszervezeti tagok is támogatják.

A fővárosi önkormányzat egyebek mellett szándéknyilatkozatot tett arra, hogy kollektív szerződésekben legyenek rögzítve a munkavállalók Munka Törvénykönyvén túli plusz juttatásai, valamint, hogy 2021 végére kidolgozzák a Budapest pótlék egységes rendszerét. A főváros azt is vállalta, hogy december 31-ig nem kezdeményez csoportos létszámleépítést azon intézményeinél és cégeinél, ahol a közfeladat jellege nem változik.

Az utóbbi pont által biztosított garancia valós értékét azonban árnyalja, hogy több fővárosi cégnél – így a Fővárosi Közterület-fenntartónál és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nél – Karácsony Gergely hivatali ideje alatt eddig is úgy küldték el dolgozók tucatjait, hogy az jogilag ne minősüljön csoportos leépítésnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.