Csaknem nyolcvanezer négyzetméternyi parkfelület újul meg a Városligetben

A városligeti parkfejlesztés újabb fejezetéhez ért, amely által csaknem nyolcvanezer négyzetméternyi parkfelület újul meg. A parkrehabilitáció harmadik ütemében új szakasszal bővül a városligeti promenád, megújul a Rondó és a Mimóza-domb, valamint a Magyar Zene Házát és az új Néprajzi Múzeumot összekötő parkrészt is kialakítják – tájékoztatott Baán László. Lapunk kérdésére a ligetprojekt miniszteri biztosa a budapesti városvezetés által megfogalmazott tizenhét pontos ligetkoncepcióra is reagált.

2021. 03. 22. 17:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindazok a fejlesztések, amelyekkel a Liget Budapest Projekt keretén belül bővítettük és megújítottuk a zöld felületeket, megcáfol minden olyan hírt és rémhírt, ami arról szól, hogy a Városligetet beépítik vagy éppen lebetonozzák, sőt már a budapesti városvezetés is elismeri, hogy a projekt teljes körű megvalósítása esetén a korábbi hatvanról hatvanöt százalékra nő a park zöld felülete – válaszolta lapunk kérdésére a Liget-projekt miniszteri biztosa.

Baán László a városligeti parkfejlesztés újabb szakaszát ismertetve elmondta: a parkrehabilitáció harmadik ütemében

megújul a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a népszerű Városligeti promenád a Műcsarnok és a Múzeum mélygarázs között, valamint az épülő Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik.

Baán László elmondta: összesen csaknem nyolcvanezer négyzetméternyi parkfelület újul meg
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Emellett – folytatta – elbontják az egyik utolsó, leromlott állapotú, parkon belüli rozsdaövezetnek számító épületet, az egykori Főkert-telephely épületét, amelynek helyét teljes egészében parkosítják, visszatér a Liget egykori népszerű attrakciója, a Ballon kilátó, továbbá a fejlesztésnek köszönhetően az indokolatlanul széles betonutakat is parkosítják, amelyeken hangulatos sétányok kialakítására kerül sor. A Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum igazgatója továbbá kiemelte, hogy

a parkfelújítás mostani szakaszában összesen csaknem nyolcvanezer négyzetméternyi parkfelület újul meg, 2022 tavaszáig pedig kétszáz újabb lombos fát ültetnek el.

A miniszteri biztos a budapesti városvezetés által benyújtott vitairat kapcsán elmondta: a projekttel kapcsolatos javaslatcsomag gyakorlatilag az összegzése a városvezetés által eddig megfogalmazott nézeteknek. Elmondása szerint a Városliget Zrt. és a főváros elképzeléseit illetően vannak egyetértési pontok, mint például az Olof Palme sétány szűkítése vagy a Kós Károly sétány lezárása, viszont a park átfogó megújítása kapcsán a Városliget Zrt. nem látja a városvezetés részéről az együttműködésre való hajlandóságot. A miniszteri biztos megjegyezte: kiváló példa erre a Kós Károly sétány autómentesítése. Ugyanis ha valóban igaz lenne, hogy a fővárosnak olyan nagy prioritása a zöldfelület-védelem és a Városliget tehermentesítése – ahogy azt a tizenhét pontos vitairatban is hangsúlyozták –, akkor nem várnának hosszú évekig a sétány lezárásával.

Szabadon bejárható parkosított terület lesz a Néprajzi Múzeum ikonikus új épületének teteje is
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes kérésére összeállított dokumentumban arra is javaslatot tettek – mondta –, hogy hol, illetve milyennek szeretnék az új Nemzeti Galériát, amelyről egy eléggé meghökkentő tervet vezettek elő.

A galéria új épületének várbéli, Szent György téri elhelyezése gyakorlatilag egyetlen támogató megjegyzést sem kapott Kerpel-Fronius Gábor közösségi oldalán,

sőt az egyik legnagyobb ellenzéki hírportálon is szavazásra bocsátották a kérdést, ahol nyolcvanszázalékos arányban az a válasz született, hogy az új Nemzeti Galéria helye a Városligetben, a volt Petőfi Csarnok helyén van – magyarázta Baán László, hangsúlyozva, hogy a Városliget túlterheltségétől a fővárosnak egyáltalán nem kell tartania, hiszen egy jól fenntartott közpark a mostani látogatószámnak a többszörösét is elbírja.

– A vitatott pontok (Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház) kapcsán tehát – fűzte hozzá – a Városliget Zrt. szeretne szakmai szintű tárgyalásokat folytatni a főváros é a kormány közötti egyeztető fórumon, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, ettől viszont eddig sajnálatos módon elzárkózott a budapesti városvezetés. Baán László végül leszögezte: a Kormány tartja a szavát, egyelőre semmilyen új építkezés nem veszi kezdetét a parkban, hanem a már zajló fejlesztéseken fognak dolgozni, remélve, hogy egyszer majd eljön az az idő is, hogy a főváros az emberek véleményét meghallgatva valóban belátja, hogy a Városliget érdekében érdemes a kormánnyal kompromisszumot kötni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.