Felszámolják a sötét zugokat a kőbányai parkokban

A kerületi lakosok kezdeményezésére ismét fókuszba kerül a biztonság Kőbányán. A parkok és közterületek az építészeti bűnmegelőzés szemléletével újulnak meg: a közvilágítást, a térépítészeti elemeket és a növényzetet is úgy tervezik meg, hogy sehol ne bújhassanak meg útonállók, s hogy az anyák a tér minden pontjáról ráláthassanak a játszó gyermekekre.

Végh Attila
2021. 03. 30. 10:44
Bűnmegelőzés térépítészer
Budapest X. kerletében a Sajó Sándor tér újult meg először a térépítészeti bűnmegelőzés alapelvei szerint Forrás: 10.kerulet.ittlakunk.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest X. kerülete lakosainak kérésére tovább bővül a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott térépítészeti közbiztonsági projekt. A Kovács Róbert Antal polgármester és a Kőbányai Önkormányzat által is támogatott fejlesztések jegyében az elkövetkezendő hónapokban folytatódik a két éve elkezdődött megújulás.

A kerületi lakosok kezdeményezésére ismét fókuszba kerül a biztonság Kőbányán, érkezik a „Legyen tered” II. A tavaly átépített Sajó Sándor térrel szembeni kutyafuttató park, valamint az Ónodi utcai tér gondozásba vételével egy komplex, minden igényt kielégítő közösségi térkomplexum jöhet létre Kőbánya szívében.

A kormánypárti kerületvezetés és az önkormányzat támogatásával a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács irányelvei szerint indulhatnak a program beruházásai.

A városrész lakosai várhatóan májusban vehetik birtokba a megújult területet.

Budapest X. kerületében a Sajó Sándor tér újult meg először a térépítészeti bűnmegelőzés alapelvei szerint
Fotó: 10.kerület.ittlakunk.hu

Garamvölgyi László kommunikációs igazgató szerint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elkötelezett az építészeti bűnmegelőzés legmodernebb irányzatainak terjesztésében. Kőbánya vezetése is átérezte a közbiztonság és az építészet, városfejlesztés összefüggéseinek fontosságát. Széles összefogással és az NBT támogatásával Kőbányán először 2019-ben, a Sajó Sándor tér felújításával igazolta a szemlélet a biztonságteremtő és közösségkovácsoló erejét. A közterület ingyenes WiFi-adatainak felhasználásával számszerűen vizsgálható, hogyan telt meg élettel a korábban mellőzött tér. A rendőrségi statisztikai adatokból pedig egyértelműen kimutatható, hogy

a felújított, átlátható, térfigyelő kamerákkal is felszerelt, éjjel kivilágított, sötét zugoktól mentes parkban jóval kevesebb a jogsértés, mint korábban, illetve a még fejlesztés előtt álló közterületeken.

Vincze Zoltán budapesti környezettervező térépítész és térinformatikus szakértő szerint az építészeti bűnmegelőzés alapgondolata, hogy az épített környezet tervezése során tapasztalati tudással és kreativitással jelentősen csökkenteni lehet a bűncselekmények elkövetésére alkalmas helyeket. Hozzátette, a modern, közbiztonságot is szem előtt tartó tervezés során egy téren, kereszteződésben vagy éppen egy parkban nincsenek beláthatatlan zugok, sötét árnyékot adó falak.

A közvilágítást, a térépítészeti elemeket és a növényzetet is úgy tervezik meg, hogy senki ne bújhasson el egy esetleges útonálló–jellegű támadást kitervelve, hogy az anyák a tér minden pontjáról ráláthassanak a játszó gyermekekre.

A megújult közterek útjai olyan burkolatot kapnak, ami meggátolja a száguldozást, ezzel csökkentve a balesetek esélyét, a kerékpárosok külön utat, a gördeszkások külön pályákat kapnak, hogy az ő szabadidős tevékenységeik se legyenek gátolva. Az építészeti bűnmegelőzés

alapelve, hogy ne legyenek olyan kiszögelések, amelyeket nem lát be térfigyelő kamera.

Vincze Zoltán elemzése alapján ezen szempontok megvalósulásával nem marad mozgástere a bűnözőknek; akik pedig mégis próbálkoznak, hamar lebuknak.

Bűnmegelőzési térépítészet elvei alapján felújított kőbányai park látványterve
Fotó: Kőbánya.hu

A szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a bűnt megelőzni ott lehet, ahol megvalósulhat, és a rendőrség munkáját segítve azok előzhetik meg, akiket fenyeget:

a jövő bűnmegelőzési feladata a várostervezésé, a városlakóké.

A modern, bűnmegelőzési térépítészet el kell hogy lássa a városokat biztonságos, életteli és vonzó terekkel, melyben jó élni, dolgozni, együtt lenni, ünnepelni, pihenni, játszani, tanulni. Mindezt anélkül, hogy túl sok vagyonvédelmi eszközzel, falakkal, rácsokkal bástyázzon körül, vagy őrséggel tegye biztonságossá a tereket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.