Friss ENSZ-jelentés! Egyre több idős ember drogozik

Aggasztó mértékben megnőtt a 65 év felettiek drogfogyasztása, adta hírül az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési testülete az alig egy órája közzétett, 2020. évi jelentésében. A koronavírus-járvány is hatással van a drogfogyasztásra és a gyógyszerellátottságra egyaránt.

2021. 03. 25. 12:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riasztó tendenciára figyelmeztet az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési testülete (INCB) csütörtökön nyilvánosságra hozott, 2020. évi jelentésében.

A koronavírus járvány miatt megnőtt az ellenőrzött gyógyszerek iránti kereslet, ám egy „rejtőzködő járvány” is felütötte a fejét, megnőtt az időskori kábítószer-használat.

A szervezet megállapítása szerint, miközben a világ lakossága öregszik, egyre jobban megnő az idősek kábítószer-használatnak és kábítószer-függőségnek való kitettsége is. Az elmúlt években jelentősen megnőtt az idősebb korosztály körében a szerhasználat és az ehhez kapcsolódó betegségek száma, viszont ezt a tendenciát eddig nem vették figyelembe. Az INCB felhívja a kormányokat arra, hogy fordítsanak figyelmet az idősek kábítószer-használatára, valamint terjesszék ki és egyesítsék a támogatást, hogy visszafordítsák ezt a riasztó folyamatot.

Ugyanakkor a koronavírus-járvány negatív hatással volt a gyógyszerek globális ellátási láncára. A vírus terjedésének gátat szabó kormányzati lépések néhány ellenőrzött, orvosi és tudományos célra felhasználható anyag hiányához vezettek. A koronavírustól megbetegedett emberek megnövekedett ellátási igénye további hiányt generált, félbeszakított kezeléseket és más egészségügyi szolgáltatásokat. Az INCB nyomatékosítja, hogy

a mentális betegséggel és a szerhasználattal küzdőket különösen negatívan érintette a koronavírus-járvány.

A mozgás korlátozása és a társadalmi elszigetelődés nagyobb nehézséget jelentett a mentális betegséggel és a szerhasználattal küzdőknek, és olykor fel is erősítette a betegségeket.

Az INCB elnöke, Cornelis de Joncheere kijelentette, hogy

nem szabad magukra hagyni a kábítószer-használókat olyankor, amikor az erőforrások már amúgy is szűkösek.

Az INCB felhívja a kormányokat, hogy továbbra is biztosítsák a megelőzéssel, a kezeléssel és a rehabilitációval kapcsolatos szolgáltatásokat.

Az INCB aggodalmát fejezi ki a kábítószer-túladagolás, különösen a metamfetamin és a fentanil által okozott halálesetek nagy számával kapcsolatban. Megjegyzik, hogy a koronavírus tovább súlyosbította a problémát.

Érdemes megnézni a jelentés főbb megállapításait.

A rejtőzködő járvány

Egyre nő azon idősek száma, akik kábítószer-használók. Az adatok az elmúlt évtizedben növekedést mutattak az idősek körében a fájdalomcsillapítók, a nyugtatók, a benzodiazepinek és a szedatívumok használatában. Ennek ellenére a kábítószer-használattal foglalkozó felmérések teljesen figyelmen kívül hagyták a 65 év feletti korosztályt.

A szerhasználó idősek egyedi, a korukból fakadó kihívásokkal néznek szembe, beleértve az elszigetelődést vagy a fizikai kihívásokat.

Az INCB azt ajánlja, hogy készüljön több kutatás az idősek kábítószer-használatáról, amely az első lépés afelé, hogy ezt a veszélyes folyamatot megállítsuk. A testület továbbá felhívja a kormányokat, hogy növeljék az időseknek szükséges egészségügyi ellátásokat és kezeléseket.

Cornelis de Joncheere szerint

a járvány nagy kárt okozott az idősek egészségében és jóllétében.

Egyre több idős hal meg kábítószer-használat következtében, vagy a kábítószerrel összefüggő halálesetekben. Mindeközben nőtt azon idősek száma is, akiket kábítószer-problémával kezelnek.

A koronavírus-járvány hatása

A koronavírus-járvány megnövelte a keresletet néhány ellenőrzött gyógyszer iránt. Ugyanakkor a lezárások, a határellenőrzések és a társadalmi távolságtartás megszakították a gyógyszerek globális szállítási láncát. Ez nemcsak a kulcsfontosságú gyógyszerészeti alapanyagok előállítását és logisztikáját zavarta meg, hanem hatással volt az egészségügyi szolgáltatásokra és a gyógyszerekhez való hozzáférésre, különösen a mentális betegséggel és a szerhasználattal küzdő embereknek.

A koronavírussal fertőzött betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek keresletének emelkedése tovább csökkentette azon gyógyszerek elérhetőségét, amelyek ellenőrzött anyagokat tartalmaznak. Az alacsonyabb kínálat miatt néhány kormány vészhelyzeti intézkedési tervhez folyamodott, ami viszont bizonyos gyógyszerek hiányát okozta más országokban. Az INCB azt javasolja, hogy az országok nézzék át az ellenőrzött anyagokat tartalmazó gyógyszerek keresletére vonatkozó becsléseket, és racionalizálják az adminisztratív és a logisztikai követelményeket. Az INCB felhívja a kormányokat, hogy biztosítsák továbbra is a megelőzést és a kezelésekhez való hozzáférést a mentális betegséggel és a szerhasználattal küzdők számára.

Pandémia és drogkereskedelem

A koronavírus terjedésének megakadályozására bevezetett utazási korlátozások és egyéb, társadalmi távolságtartást előíró rendelkezések hatással voltak az illegális kábítószerpiacokra is. Ez látszólag

néhány kábítószer hiányát okozta, ugyanakkor felverte az árakat a feketepiacon. Ezen felül bizonyíték van arra, hogy a helyi, illegális kábítószer-kínálat tisztasága csökkent, és az olyan szennyezőanyagok, mint a fentanil kerülnek bele a kábítószerekbe, amely növeli a túladagolás kockázatát.

Az INCB jelentése szerint az online kábítószer-kereskedelem is megnőtt a szervezett bűnözés titkosított kommunikációján keresztül. Úgy tűnik, hogy jelentősebb szerepet töltenek be a kábítószerek megszerzésében a nyílt web és a dark net piacai, a közösségi média és az online fórumok. Ez a fejlemény további kihívásokat jelent a bűnüldöző szerveknek.

Afganisztán és az ópium

Afganisztán tiltott ópiumtermesztése továbbra is magas maradt 2019-ben, valamint Afganisztánból származott az elmúlt öt évben a globális ópiumtermesztés közel 84 százaléka. Ezen kívül nem látható csökkenésre utaló jel a globális fogyasztói piacon az Afganisztánból származó heroin mértékében sem. Az INCB-t továbbra is aggasztja a romló kábítószer-ellenőrzési helyzet Afganisztánban, és az 1961-es egységes kábítószer-egyezmény 14. és 14/a. cikke alapján az INCB párbeszédet tart fenn a kormánnyal, valamint felhívja a nemzetközi közösséget, hogy nyújtsanak technikai és pénzügyi segítséget az országnak, hogy támogassák annak kábítószer-ellenőrzési erőfeszítéseit.

Cornelis de Joncheere szerint amennyiben Afganisztánban a tiltott kábítószer-termesztést és előállítást, a kábítószer-kereskedelmet, a kábítószer-használatot és függőséget nem átfogóan kezelik, akkor valószínűleg nem lesznek hatékonyak a fenntartható fejlődésért, a fellendülésért és a békéért tett széles körű erőfeszítések sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.