Hatósági vizsgálatokat sürgetnek a gyanús tiszaújvárosi ügyek miatt

A hatóságokra bízná a gyanús tiszaújvárosi ingatlan-adásvételek és más ügyek tisztását két tiszaújvárosi kormánypárti képviselő, akik a jogi beadványok előkészítésén dolgoznak. A két politikus úgy véli: a tiszaújvárosiakat csak az nyugtathatja meg, ha ezeket az ügyleteket megnyugtatóan kivizsgálják a hatóságok.

2021. 03. 25. 6:18
null
TISZAÚJVÁROS Fotó: Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogi lépéseket fontolgat több tiszaújvárosi önkormányzati képviselő azokban a gyanús ügyekben, amelyekről a napokban közöltünk cikket. Megírtuk, hogy több, akár a jogszabálysértés gyanúját is felvető adásvétel zajlott le az elmúlt években a balliberális vezetésű Tiszaújvárosban. Az ügyletekre jellemző, hogy ha a város, illetve annak cége adott el, akkor rendkívül kedvező áron tették, ám ha vásároltak, akkor lényegesen vastagabban fogott a ceruza. A látókörünkbe került egy gyanús megbízási szerződés is, ahol a kifizetéseket részben aggályos teljesítésigazolások alapján hajtották végre. A város jegyzője megkeresésünkre azt állította: minden ügylet törvényes volt.

Buséter Béla és Csikász Gábor azonban más állásponton van. A Fidesz–KDNP–Városért Egyesület színeiben mandátumot szerző, helyi önkormányzati képviselők úgy gondolják: a gyanús ügyleteket a megfelelő hatóságoknak kell megvizsgálniuk.

– Amit egy önkormányzati képviselő jogszerűen megtehet, azt megtettük, de az ellentmondásokat eddig nem sikerült feloldani, ezt csak tőlünk független szervek tudják elérni. A jogi előkészítés folyamatban van

– mondta lapunk kérdésére Csikász Gábor. Buséter Béla azt tette hozzá, ők csak azt szeretnék, hogy az önkormányzati vagyon kezelése, ideértve az értékesítés útján történő hasznosítást is, akkor is, ha a város tulajdonában álló cégei teszik, átlátható, szabályozott módon történjen meg.

Csikász kifejtette: az elmúlt években ő folyamatosan azon dolgozott, hogy tisztába tegye az ügyeket. – Ennek első lépése volt, hogy

a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségével elértük a tiszaújvárosi önkormányzatnál, hogy a zárt ülésen hozott határozatokat hozzák nyilvánosságra, mivel ezt korábban törvénysértő módon nem tették meg. Márpedig a vagyonról történő döntések jellemzően zárt ülésen történtek

– emelte ki a politikus. Szavai szerint az ingatlanügyletek értékesítésénél három dolgot szükséges vizsgálni: áron alul, felül vagy értékarányosan történik-e az eladás. Buséter Béla azt emelte ki: az általuk is aggályosnak tartott, gyanús ingatlanértékesítéseknél előfordult, hogy nem volt értékbecslés. – Márpedig ha az nincs, akkor nincsenek meg a feltételei annak, hogy az adott ingatlan értékét pontosan meghatározzák. Így a város vagyonát, a közvagyont veszteség érheti – mutatott rá a politikus.

Szabálytalanul szállította a területre a zöldnövényi hulladékot az önkormányzat egyik cége

Csikász Gábor a szállodával kapcsolatos pályázatról azt emelte ki, hogy a nyertes cég ajánlata nem felelt meg a kiírásnak, így a tenderen nem győzhetett volna. – A kiírás alapján olyan fejlesztési tervet, látványtervet kellett benyújtani, amely megfelel a beépítési előírásoknak. A szálloda építésére a pályázatban ezt a feltételt is szabták, de ez nem teljesült maradéktalanul.

A vonatkozó jogszabályi előírások alapján érvényteleníteni kellett volna a pályázatot, és nem lehetett volna győztest hirdetni. A problémát a főépítész leírta, mégsem vették azt figyelembe a döntésnél

– mondta Csikász Gábor. Hozzátette: pedig ha megteszik, és új pályázatot írtak volna ki, akkor nagyobb lett volna az esélye, hogy többen érdeklődjenek, és valódi verseny alakulhasson ki.

Csikász Gábor jelezte, újabb ügy is a látókörükbe került. – Tavaly nyáron fedeztük fel, hogy valakik nagy mennyiségű hulladékot raktak le az önkormányzat cégének az ingatlanán. Jeleztük ezt a polgármesternek, és videó is készült róla. Kiderült később az is, hogy a zöldnövényi hulladékot is oda szállította egy önkormányzati cég. Ezt azonban nem tehette volna meg, mert komposztálnia kellett volna, vagy engedélyes lerakóba kellett volna szállítani a hulladékot – mondta a politikus, aki ígéretet tett arra, hogy ezt az ügyet is tisztázzák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.