Szentkirályi Alexandra: Senkit nem hagy magára a kormány

A kormány az egészségügyön kívül a gazdaság területén is mindent megtesz azért, hogy mindenkinek segítsen, így például bértámogatással és járulékkedvezménnyel támogatják a munkahelyek megőrzését – jelentette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó pluszban. Hangsúlyozta: a kabinet minél több és többféle vakcina mielőbbi beszerzésére törekszik, így az EU-s beszerzésű készítmények mellett rendeltek 3,5 millió ember beoltására elég keleti vakcinát is.

Munkatársunktól
2021. 03. 14. 16:48
SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja a vendéglátó szektort MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt döntött a kormány az újabb szigorítások bevezetéséről, ám a kabinet legfontosabb feladata a pandémia megfékezése és a magyar emberek életének, egészségének védelme jelentette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán a Kormányinfó plusz című vasárnapi videójában. Mint ismert, a kormány húsvétra tervezte a nyitást, ám ennek megvalósíthatóságát a rosszabbodó pandémiás helyzet miatt egyelőre nem lehet biztosra venni. Szentkirályi Alexandra közölte:

a magyar egészségügy felkészült az újabb járványhullámra, a kórházakban minden kezelésre szoruló pácienst el tudnak látni. Ezzel párhuzamosan zajlik az oltási program, s jócskán meghaladja az egymilliót a vakcinát eddig felvevők száma, amivel ezen a területen másodikok vagyunk az EU-ban

számolt be róla a kormányszóvivő, aki arra is kitért, hogy a kormány az egészségügyön kívül a gazdaság területén is mindent megtesz azért, hogy mindenkinek segítsen és senki ne maradjon magára, így például bértámogatással, járulékkedvezménnyel támogatják a munkahelyek megőrzését.

Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy a kormány lemondott-e arról a Moderna által gyártott vakcinaszállítmányról, amit végül a németek és belgák rendeltek meg, a szóvivő elmondta: az említett készítménnyel kapcsolatban sok álhír terjed, s

a kormány semmilyen Covid–19 elleni védőoltásról nem mond le, sőt elérték, hogy más EU-s országnál több és többféle, hamarabb bevethető vakcina áll rendelkezésünkre.

Elmondása szerint azért nem rendelték meg a Moderna vakcinát, mert azt csak decemberben, vagyis túl későn, az év végén szállították volna. Ám a kabinet célja, hogy mielőbb biztosítsa a védőoltásokat, ezért kötött le 31 millió adag oltóanyagot, amelyben az EU-s beszerzésű készítmények mellett szerepel három és félmillió embernek elég kínai és orosz védőoltás is – fogalmazott.

Szentkirályi Alexandra azt is közölte, hogy a szigorítás miatt zárva tartó boltok március 31-ig adhatják be a bértámogatási kérelmüket. A szükséges dokumentumokat a Munka.hu nevű portálon vagy papíralapon a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályainál lehet beadni. Hozzátette: a kormány a bértámogatások kiterjesztésével további százezer ember munkahelyének a megvédését segítette.

A bölcsődék működésére vonatkozó kérdésére Szentkirályi Alexandra elmondta: a legkisebbekkel foglalkozó intézmények nem zárnak be, amit az ott tapasztalható alacsony fertőzöttségi adatok mellett az is indokol, hogy sok családnak gondot okozna a kisgyermekek elhelyezése, amíg a szülők dolgoznak. Az iskolákban és az óvodákban is biztosítani tudjuk a gyermekfelügyeletet azoknak, akik erre mindenképpen igényt tartanak közölte.

A katás vállalkozókra vonatkozó kedvezményekről Szentkirályi Alexandra tudatta: ebben a csoportban azok mentesülnek a kata és a szociális hozzájárulás megfizetési kötelezettsége alól az egyéni vállalkozókat is beleértve , akik a korlátozások miatt nem tudják végezni tevékenységüket, így például a fodrászok, a kozmetikusok és a ruhaboltosok is.

A kormányszóvivő arra is kitért, hogy azok az igazolványok a diákigazolványok is , amelyek november 4-e után járnak vagy jártak le, a veszélyhelyzet megszűnését követően még 60 napig érvényesek maradnak.

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: a bértámogatásokat a kötelező bezárással érintett ágazatok képviselői visszamenőleg is a vendéglátósok novemberig, a szállásadók pedig decemberig igénybe vehetik. A támogatás összege a munkavállaló bérének 50 százaléka és legfeljebb a minimálbér másfélszerese. Ám ennek feltétele, hogy a munkaadó vállalja: április 30-ig nem mond fel a munkavállalónak, és közös megegyezéssel sem szünteti meg a munkaviszonyát fogalmazott a kormányszóvivő, aki közölte: a bértámogatásokat eddig 94 százalékban a mikro-, kis- vagy középvállalkozások vették igénybe, tehát oda megy ez a fontos segítség, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.