A budaörsi önkormányzat megfeledkezett a svábokról

A budaörsi polgári közösség számára fontos dátum a mai. Éppen háromszáz évvel ezelőtt, 1721. április 21-én írták alá a németek letelepedéséről szóló szerződést, amivel megkezdődött a mai város újkori története. Kár, hogy az önkormányzat hivatalosan ennek nem szentelt figyelmet.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 04. 21. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi pillanatok zajlottak le Budaörs életében, amikor háromszáz évvel ezelőtt megérkeztek az első német telepesek a vidékre, és a lakatlan tájat benépesítették. A sváb őseink érkezéséről Bercsényi Zsuzsanna grófnő és az első budaörsi német lakosok között kötött letelepedési szerződés tanúskodik, amelyet 1721. április 21-én írtak alá” – írja közösségi oldalán Czuczor Gergely történelemtanár, aki az egyik alapítója a 2011-ben létrehozott, és a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága fenntartásában működő Szent Benedek Középiskolának.

A német közösség három évszázada él a városban
Fotó: Czuczor Gergely-archív

A lokálpatrióta érzelmű Czuczor Gergely, aki a Fidesz önkormányzati képviselőjeként és választókerületi elnökként is részt vesz a helyi közélet alakításában, a Magyar Nemzetnek elmondta: a helyi polgári közösség számára nagyon fontos ez az évforduló, hiszen nagyon sokan rendelkeznek sváb gyökerekkel Budaörsön.

Az országosan is kiemelkedő szakmai színvonalú intézménynek számító Jakob Bleyer Heimatmuseum rövid történelmi visszaemlékezéssel idézi fel a háromszáz évet. A már az őskor óta lakott települést az oszmán kor végének harcai gyakorlatilag teljesen elpusztították. A birtok új ura, a Zichy család a munkaerő pótlására hívott be német telepeseket, az ő honosodásukról szóló szerződést írták alá háromszáz éve. A szépen fejlődő település történetének tragikus korszaka a második világháború utáni sváb kitelepítés.

A formálódó helyi sváb–magyar indentitástudat az 1946–47-es kitelepítés tragédiájában komoly károkat szenvedett, de a helyben maradó sváb családok (köztük a nagyszüleim), és az újonnan idetelepülők, büszkék Budaörs sváb múltjára, épített örökségére, hagyományaira – fogalmazott Czuczor Gergely. Hozzátette: – Legyünk büszkék arra, hogy idén ünnepelhetjük településünk újjáalakításának 300. évfordulóját! Őrizzük meg Budaörs sváb múltját, hagyományait, őseink hitét, épített örökségét, közös gyökereinket!

Az évfordulóról az önkormányzat cikkünk közzétételééig hivatalosan nem emlékezett meg. Rendezvények szervezését a járványügyi helyzet még mindig nem engedni meg, de az évfordulóra utaló bejegyzést nem találtunk sem Budaörs közösségi oldalán, sem honlapján, sem a polgármester saját közösségi oldalain.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.