Az oltás ellen kampányolnak, de saját magukat beoltatják

Závecz Tibor baloldali közvélemény-kutató és tanácsadó, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. alapítója, vezetője korábban élő televíziós adásban keltett bizalmatlanságot a kínai Sinopharm vakcinájával szemben, azt a hamis látszatot keltve, hogy a magyarok nem bíznak a kínai oltóanyagban, mindössze egy százalékuk akarja azt magának beadatni. Rá bő egy hónapra – szintén élő adásban – Závecz maga vallotta be, hogy beoltatta magát a kínai vakcinával és semmilyen problémát nem tapasztalt. Az Origó most kérdezte az ellentmondásokról a baloldali tanácsadót.

Forrás: origo.hu2021. 04. 04. 10:52
null
Závecz Tibor Forrás: Heti TV/Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Závecz Tibor a Heti TV február 2-i, Pirkadat című műsorában – Deák Dániel politikai elemzővel vitázva – azt állította, hogy a magyar kormány rá akarja erőltetni az emberekre a „mindenféle” kínai vakcinákat, amelyeket egyébként nem akarnak beadatni maguknak. Ezt követően Závecz kijelentette, hogy két egybehangzó felmérésük alapján az embereknek mindössze egy százaléka akarja magát kínai vakcinával beoltatni, a többiek nem, mivel nem bíznak a keleti vakcinákban.

Jelenleg 3,7 millió a koronavírus elleni védőoltásra regisztráltak száma, közülük 2,3 millió fő már megkapta legalább az első vakcinát. A kínai Sinopharm vakcinájából Magyarország ötmillió darabot kötött le, amiből 1,1 millió már megérkezett.

Az 1,1 millió dózisból 680 ezret használtak fel március 30-ig (a fennmaradót második vakcinaként adják be, amikor lejár a két oltás közt előírt négy hét). Azt nem tudjuk pontosan, hogy ebből pontosan hány dózist használtak fel első adagként (vagyis hány emberről van szó), de legalább 550 ezret.

Ez pedig biztosan jóval több a Závecz által emlegetett egy százaléknál, ami kevesebb mint 22 ezer embert jelentene.

Závecz Tibor tehát nem mondott igazat a Heti TV-ben, azt a két kutatást pedig, amiről beszélt, kérdéses, hogyan végezték el, ha ennyire fals eredményt hozott vagy egyáltalán elvégezték-e. Fennáll a gyanú, hogy nem az emberek véleményére voltak kíváncsiak, hanem befolyásolni akarták őket.

Rá egy bő hónapra, március 11-én, az ATV A nap híre című műsorában Závecz mosolyogva elárulta, hogy őt is a kínai vakcinával oltották be, utólag pedig semmilyen problémát nem tapasztalt.

Majd az mondta, hogy a kormánynak szerinte nem kell semmiféle bizalomerősítő kampányt folytatnia a kínai oltóanyag kapcsán, hiszen anélkül is elfogynak a készletek. Závecz tehát egyetlen hónap alatt került nagyon súlyos ellentmondásba önmagával – nyugodtan mondhatjuk, bohócot csinált magából.

Péntek délután az Origó kérdéseket küldött Závecz Tibornak, amelyekre szombat délelőtt reagált, érdemi válaszokat azonban nem adott.

Alább közöljük a kérdéseinket és a válaszait, mindenféle változtatás nélkül:

– Mi a véleménye a baloldal oltásellenes kampányáról?

– A hazai politikai elitet oltáspártinak láttam és látom. Politikai csatározás színterévé vált a járványkezelés s ennek következménye, hogy címkékkel illetik egymást a felek, amelyek sok esetben, a politikai kommunikációban megszokott módon leegyszerűsítőek és túlzóak, de hatékonyak, a saját táborok elkötelezettségének megerősítésére alkalmasak. Az „oltásellenes baloldal” fordulat is ide sorolható.

– Lehet-e ennek a kampánynak politikai haszna a baloldal számára?

– Mivel a társadalomban az oltásellenesek aránya elenyésző, értelemszerűen semmilyen oltásellenes kampánynak nincsen politikai haszna.

– Mi a véleménye arról, hogy egyes baloldali politikusok, közszereplők az oltás ellen hergeltek, aztán beoltatták magukat (nem egyszer kínai vagy orosz vakcinával)?

– Én hergelést nem tapasztaltam, az ellenzéki politikusok legfeljebb a kormányzat járványkezelésének kritikáját fogalmazzák meg. Ha egy politikus, közszereplő regisztrál, és sorra kerülve beoltatja magát, követendő példát mutat. Ha pedig nyilvánosságot ad ennek, növeli az oltási hajlandóságot.

– Hogy látja: tévedett akkor, amikor a Heti TV-ben azt mondta, az embereknek csak egy százaléka oltatná be magát kínai vakcinával?

– Ha tévedtem volna, belátnám, az előfordul mindenkivel. Emlékeim szerint ott egy akkor friss kutatás eredményeit ismertettem, amelyből az uniós hatóságok által engedélyezett vakcinák iránti nagyobb, a nem engedélyezettek iránti kisebb lakossági bizalom derült ki. Kutatási adat, a magyar társadalom aktuális közvélekedése volt, s így sem tévedésként, sem igazságként nem lehet értelmezni. Az utóbbi másfél-két hónapban az engedélyezés egyértelművé válásával s az oltási folyamat gyorsulásával nőtt a kínai és orosz vakcina iránti lakossági bizalom is.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.