Készül az SZFE új campusának a terve

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) fenntartóváltás történt, az állami gyeplőt, amit sérelmezni szoktak, megszüntették – foglalta össze az elmúlt majdnem egy évben történteket Palkovics László. A miniszter szerint az egyetem megmutatja azt a fajta színházművészetet is, amit Vidnyánszky Attila képvisel, és nem csak azt, amit Ascher Tamás.

Hertelendy Gábor
2021. 04. 22. 5:55
SZFE
Tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért (SZFE) fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem felel meg a valóságnak, hogy én mondtam le a Karsai Györggyel tervezett szerdai vitát – mondta tegnap Stumpf István, a felsőoktatás modellváltásáért felelős kormánybiztos annak kapcsán, hogy a baloldali portálok és az SZFE hallgatói önkormányzata azt állították: a kormánybiztos mondta le a találkozót az egyetem egykori tanárával azért, mert Vidnyánszky Attila meghívásától tette függővé a megjelenését. Stumpf István hozzátette:

a legelejétől kezdve nyitottan állt a felkéréshez, és szívesen vállalta a vitát, ám kedden 22 óra 24 perckor arról tájékoztatták a szervezők, hogy az esemény elmarad.

– Én azzal a javaslattal éltem, hogy az eredeti programhoz híven az SZFE vezetése is képviseltesse magát a fórumon, ha már az egyetemi autonómiáról a demokratikus vitakultúra keretein belül beszélünk. Nem kötöttem Vidnyánszky Attila meghívásához a részvételemet, és a szereplést sem mondtam le, ez egyértelműen ferdítés – tette hozzá a kormánybiztos.

Palkovics László is nyilatkozott tegnap az SZFE modellváltásával kapcsolatban. Az Atv.hu-nak azt mondta, fenntartóváltás történt, az állami gyeplőt, amit sérelmezni szoktak, megszüntették. Felhívta a figyelmet, hogy

hárommilliárd forinttal megemelték az egyetem költségvetését, és készül az új campusukra vonatkozó harmincmilliárdos terv, ezt a kormány támogatja.

– Méltatlan, nyomorúságos, lepukkant épületekből és tantermekből jó körülmények közé kerülnek jobb finanszírozással. Megmutatjuk azt a fajta színházművészetet is, amit Vidnyánszky Attila képvisel, és nem csak azt, amit Ascher Tamás. Miért baj ez? – tette fel a kérdést a miniszter.

Upor László nem beszélt a mulasztásokról Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Ascher Tamás rendezőt lapunk is elérte, ám felvetésünkre, miszerint a lapunk birtokába került dokumentumok szerint súlyos mulasztásokat és törvénysértéseket is elkövetett az SZFE előző vezetése,

„Ne etesd a trollt!” megjegyzéssel reagált.

Szerinte az ügy „fel van habozva”, és puszta kommunikációs stratégiának nevezte a nyilvánosságra hozatalát azoknak a dokumentumoknak, amelyekből kiderül többek között, hogy nem vezették a hallgatók törzslapjait, a tanárok személyi anyagairól szóló nyilvántartást, és számos esetben nem vagy csak papíralapon rögzítettek bizonyos tanórákat. Ascher Tamás közölte: ő 2014-ig töltötte be az egyetemi rektori pozíciót, így a dokumentumokról nem kívánt nyilatkozni, az egyetemről beszámoló jobboldali sajtóorgánumokról azonban nyilatkozott. – Ha a dokumentum igaz is lenne, a mulasztások biztos nem az én időmben történtek, de erről azt feltételezem, hogy most afféle csúsztatásról van szó. Valami sokkal nagyobb drámának van feltüntetve, ami esetleg puszta adminisztrációs hiba – állította az egykori intézetvezető.

A dokumentumokkal kapcsolatban kerestük Upor László egykori rektorhelyettest és Csernai Mihályt, az egyetem hallgatói önkormányzatának az egykori elnökét is, lapzártánkig azonban nem értük el őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.