Mindent hamisít a maffia, ami a Coviddal kapcsolatos

Hamisítják a koronavírus elleni vakcinát, amit a Dark Weben árulnak, de a negatív Covid-tesztekkel és legújabban hamis oltási ajánlatokkal csalnak ki milliókat az emberektől.

2021. 04. 20. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindent hamisít a maffia, ami a Coviddal kapcsolatos. Hamisítják a koronavírus elleni vakcinát, amit aztán a szervezett bűnözők által kedvelt internetes térben, a Dark Weben árulnak. Ezen túlmenően a maffia már a negatív Covid-teszteket is hamisítja, és

csak egy lépésre vagyunk attól, hogy az oltási igazolványokból is utánzatot vagy éppen hamis, úgymond hivatalos – orvosi – igazolásokat kínáljanak arról, hogy megkaptuk a védőoltásokat és védettek vagyunk.

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy a kiberbűnözők okozta veszélyre felhívta a figyelmet az Interpol, az Europol és az FBI is.

Hamisítja a maffia a Covid–19-vakcinákat, de hamis oltási ajánlatok mögé bújva ellopják a pénzünket is
Fotó: Internet

Minderre ráfejelve legújabban a kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal próbálják kicsalni a gyanútlan internetezők személyes adatait, információit és pénzét, illetve alaptalan kijelentéseket terjesztenek az oltásokkal kapcsolatban – figyelmeztet az ESET biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő vállalat a legfrissebb jelentésében.

A pénzveszteségen túl a potenciális vásárlók több veszélynek is kiteszik magukat, ideértve az egészségi kockázatokat, valamint a személyazonosságuk ellopását. Az egyik gyakran alkalmazott taktika a Covid–19-vakcinákra vagy az előállításukra és a tárolásukra használt technológiára fókuszál.

Példaként említik, amikor a kiberbűnözők az egyik brit gyógyszergyártó cég alkalmazottjaként üzleti ajánlatot tesznek a vakcinával kapcsolatban. Egy másik népszerű taktikával a csalók ismert egészségügyi hatóság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőinek adják ki magukat, hamis alkalmazásokat vagy fontos információnak beállított álhíreket terjesztve.

Az elemzés szerint a koronavírus-helyzet lehetőség az olyan e-mailek terjesztésére is, amelyek azt állítják, hogy a linkre kattintva megtudhatjuk az „eltitkolt igazságot”. Gyakori módszer a valóban elhangzott állítások szándékos félreértelmezése és manipulatív átszerkesztése. – Mindennek célja, hogy az embereket rávegye a mellékelt linkre való kattintásra – figyelmeztetnek a szakértők.

Így védekezhetünk

  • Senki ne kattintson olyan linkekre és ne töltsön le olyan fájlokat, amelyeket ismeretlen vagy nem hitelesíthető címről érkező e-mailben kapott. Ha az e-mail állítólag egy hivatalos szervezettől érkezett, látogassanak el a weboldalukra, majd vegyék fel velük a kapcsolatot a hivatalos elérhetőségeiken, hogy kiderüljön, valóban tőlük származik-e a levél. Vigyázni kell az olyan üzleti ajánlatokkal, amelyek túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek.
  • Megbízható, többrétegű biztonsági megoldást kell használni a digitális eszközökön – beleértve az okostelefonokat és a tableteket is –, amely a vírusvédelem mellett kiszűri a spam leveleket és az adathalász-weboldalakat is. Gyanakodva kell kezelni minden olyan kéretlen levelet, amely vakcinákat akar eladni – főleg ha kriptovalutás fizetést vagy személyes adatokat kérnek érte.
  • Az oltással kapcsolatos naprakész információkért pedig a helyi egészségügyi hatósághoz és a hivatalos kormányzati forrásokhoz kell fordulni.
  •  

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.