Nyilvánosságra hozták a Diákváros látványterveit + képek

A kormány három-négy éve fogalmazta meg a Diákvárossal kapcsolatos elképzeléseit. Fürjes Balázs, Budapest és fővárosi agglomerációért fejlesztéséért felelős államtitkár üdvözölte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester is kiállt a kormányzat szándékai mellett. A Budapest Fejlesztési Központ által tartott sajtótájékoztatón bemutatták a Diákváros hivatalos látványterveit, amelyeket néhány nappal ezelőtt a főpolgármester saját ötletként (!) mutatott be közösségi oldalán. Karácsony azt is hangoztatta, hogy a kormány a Diákváros helyszínén tervez létrehozni egy kínai egyetemet, ám mint kiderült, ez nem igaz.

2021. 04. 15. 16:21
null
Fotó: Budapest Fejlesztési Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány fejlesztési tervei közt szerepel, hogy a zöldövezeti területek helyett a barnamezős területeken hajtsanak végre fejlesztéseket. Fürjes Balázs, a Budapest és fővárosi agglomerációért fejlesztéséért felelős államtitkár egy csütörtöki online sajtótájékoztatón a rozsdaövezetek rejtette lehetőségek kapcsán elmondta: ezek a területek vasúti és ipari területeken fekszenek, közel vannak a városhoz, ezért Budapest aranytartalékának tekinthetők. Noha ezeken a területeken az ipari tevékenység megszűnt, környezetszennyezés és romok még vannak a területen. Fürjes szerint az úgynevezett kompakt várost ezen övezetek újraélesztésével lehet megvalósítani.

Budapest Déli Városkapu
Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

A tájékoztatón elhangzott, hogy a kormánynak elsődleges célja a közlekedésfejlesztés, a zöldfelületek növelése és az egyetemek fejlesztése. A Diákváros kapcsán mindhárom megvalósul a kormányzati terv szerint. A kormány három-négy éve fogalmazta meg a Diákvárossal kapcsolatos elképzeléseit, Fürjes Balázs újságírói kérdésre elmondta, örül annak, hogy Karácsony Gergely – aki másfél éve csatlakozott a közös tervezéshez – kiállt a kormányzat szándékai mellett.

A Dél-Pesti fejlesztések látványterve
Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

– A jövő délen van – jelentette ki Fürjes, a Dél-pesti fejlesztési területek jövőbeli funkcióiról beszélve. Ismertette: a Déli Városkapu program négy nagy területet foglal magában. A Rákóczi híd alatt, a ferencvárosi Duna-parton megépül a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark. Atlétikai központ, játszóterek, óvoda, szabadidős sportpályák, dunai strand kap itt helyet. Észak-Csepelen óriási zöldfelülettel, gyalogos és tanösvényekkel, tisztásokkal, játszóterekkel, kültéri sportpályákkal és sporteszközökkel, kerékpárosutakkal, futókörökkel és egy egészen különleges, a csapadékvizet környezetbarát módon hasznosító wetland vizes élőhellyel megépül az új csepeli közpark. Szavai szerint ez van a leelőrehaladottabb állapotban, ennek megtervezésére januárban írtak ki nyílt uniós közbeszerzési eljárást, eredményhirdetés hamarosan várható.

Diákváros körül kiépített mesterséges csatorna látványterve
Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

A napokban sokat emlegetett Diákváros a soroksári Duna-ág ferencvárosi partja és Soroksári út között valósul meg, a cél, hogy két ütemben, mintegy négyezer egyetemi hallgató számára elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító kollégiumi diákváros kerüljön kialakítására a Nagyvásártelep közvetlen környezetében, és ennek keretében megvalósuljon a Nagyvásártelep pusztuló épületének teljes körű felújítása, új funkciókkal történő megtöltése. Fürjes Balázs úgy fogalmazott, hogy a Nagyvásártelep lesz a Diákváros szíve.

Azt is hangsúlyozta az államtitkár, hogy a Diákváros az eredeti tervek szerint megépül, és 8-10 ezer kollégiumi helyet biztosít a budapesti magyar egyetemek hallgatóinak.

– A világ 34. legjobb egyetemeként számontartott Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg – szögezte le Fürjes Balázs.

Tervezett beépítés és tömegközlekedés térképe
Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

A politikus arról is beszélt, hogy a térségben elszórva, de főleg a Diákvárostól északra terveztek ingatlanfejlesztésre alkalmas, vegyes funkciójú (főleg iroda), üzleti hasznosítású területeket is. Döntően ezek, valamint a csepeli gerincúttal szomszédos terület és a térség Soroksári út melletti pufferzónája jelentik azt a tartalékot, ahova elhelyezhető a Fudan Egyetem campusa, érintetlenül hagyva a tervezett Diákváros (kollégiumok) teljes területét.

– Tetszik vagy nem tetszik, a XXI. század Ázsia felemelkedését hozza, ugyanakkor az biztos, hogy a Diákváros az eredeti tervek szerint fog megépülni. A vita természetes, anélkül nincs demokrácia – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: a Fudan Egyetem tárgyalásai az innovációs és technológiai miniszter feladata, ő a városépítésért felel.

Karácsony és az idegen tollak

Bemutatom a Budapesti Diákvárost. Mi ilyen tervek megvalósulását szeretnénk ott, ahol a kormány kínai hitelből, a magyar adófizetők kárára és a kínai vállalatok hasznára, a kínai befolyásszerzés szolgálatára kínai elit campust akar – írta néhány napja Karácsony Gergely azokról a látványtervekről, amelyek a Kormányzati Budapest Fejlesztési Központ tulajdonában állnak és még bemutatásra vártak. A főpolgármester csak annyit említett, hogy a Snohetta készítette a terveket, de arról nem szólt, hogy kinek a megrendelésére. A Párbeszéd-elnök a bejegyzésében azt sugallta, hogy csupán a főváros elképzelésének és munkájának gyümölcsei az impozáns látványtervek. Mint kiderült: a kormányzat semmit sem változtatott a terveken, sem a helyszínen. Mi több: a tervek a Budapest Fejlesztési Központ munkáját dicsérik, ugyanis a kormány idestova négy éve dolgozik ezen a projekten, a főpolgármester csak az utóbbi évben csatlakozott a munkafolyamatokhoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.