Rácsok mögé kerülnek a hatmilliárdos kárt okozó számlagyárosok

Titkos irodákat is fenntartottak a csalók, akik a bizonyítékok egy részét rendszeresen megsemmisíthették. A nyomozás során nemcsak a számlagyárosokat gyanúsította meg a hatóság, hanem a vevőiket is, akik megvásárolták, majd könyvelésükbe belerakták a valós teljesítés nélkül kiállított okmányokat.

Végh Attila
Forrás: NAV2021. 04. 19. 14:09
NAV
Forrás: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség több gyanúsított esetében is letartóztatásra tett javaslatot április 19-én az utóbbi idők legnagyobb, fiktív számlák kiállítása miatt indított büntetőeljárásban.

A Budai Központi Kerületi Bíróság hétfő délután hozhat elsőfokú döntést az ügyben, a hatvan gyanúsított közül hatan köztük cégvezetők, egy adminisztrátor és egy könyvelő számíthatnak arra, hogy a vizsgálat idejére is rácsok mögé kerülnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói két napja nagyszabású akcióban hatvan embert fogtak el, több lakásban és telephelyen házkutatásokat is elrendeltek. A bűnszervezetként működő számlagyár gyanúsítottjai az eddig feltárt adatok alapján több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A bűnszervezet vezetője, egy 45 éves férfi négy éve működteti a számlagyárat, amelynek „szolgáltatását” különböző gazdasági társaságok vették igénybe, és a kiállított fiktív költségszámlákkal csökkentették befizetendő adóikat.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A számlabefogadó cégek jellemzően őrző-védő, takarítási, illetve egyéb kereskedelmi tevékenységet folytattak. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket elutalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt a bűnszervezet tagjai továbbutalták azokat külföldi bankszámlákra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói – a NAV bevetési egysége, a Merkúr és a Terrorelhárítási Központ hathatós közreműködésével – április 14-én hajtotta végre az ügyben összehangolt, országos akciót.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Egyéb bizonyítékok mellett nagy mennyiségű, a bűnszervezethez köthető okirati bizonyítékot, bélyegzőket, számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le.

A nyomozó hatóság az akció eredményeként az üggyel kapcsolatban összesen hatvan személyt hallgatott ki gyanúsítottként. Velük különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó – legtöbbjük esetében bűnszervezetben elkövetett – költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúját közölték.

A bűnszervezetet működtető gyanúsítottak több helyszínen titkos irodákat is fenntartottak, emellett a korábbi években keletkezett, terhelő tartalmú dokumentumok közül többet megsemmisíthettek.

Házkutatás folyt a számlagyár titkos telephelyén is
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A feltehetően rácsok mögé kerülő, hat gyanúsított között a számlagyárat működtető bűnszervezet vezetője mellett megtalálható a bűnszervezet adminisztrátora, továbbá az egyik haszonélvező cégcsoport két vezetője és könyvelője is. A főügyészség határozott álláspontja, hogy velük szemben csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésére van alap a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének a fokozott veszélye miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.