Felkészültek a nyári szezonra a vízi rendőrök

A Balatonnál 1934 óta működik a viharjelzés, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál is bevált a rendszer. A balatoni rendőrök a korlátozások feloldásával erős szezonra számítanak.

Végh Attila
2021. 05. 22. 12:00
null
A Balatoni Vízirendészet Fonyódi Rendőrőrs rendőrei járőrszolgálatban MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a pünkösdi hétvége időjárása nem kedvez a vizek szerelmeseinek, a vízi rendészek összes kishajója, motorcsónakja munkába állt. A Balatonnál már minden rendőrőrsnek van legalább egy motorcsónakja, így sokkal gyorsabban, több helyről indulhatnak a bajba jutott emberekért. A Duna, a Tisza és a Velencei-tó rendőrei is felkészültek a szezonra, de a Fertő tónál, a Dráván és a Kőrösöknél is szolgálatba álltak a motorcsónakos járőrök.

A vihar könnyen felkorbácsolja a Balaton vizét, a hullámokkal a rendőrök motorcsónakjai tudnak biztonságosan megküzdeni
Fotó: Police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nyári szezonra a rendőrség flottája megújulva, felkészülve vár a bevetésekre. Csak a Balatonon, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések ellenére, már az év első négy hónapjában összesen kilenc esetben kellett bajba jutott embereket, horgászokat menteniük a rendőröknek. Május első hétvégéjén három embert mentettek ki a tóról, egy hete pedig az erős szélben egy elsodort csónakban rekedt párost vontattak haza a badacsonyi kikötőbe. A balatoni rendőrök a korlátozások feloldásával erős szezonra számítanak, az amatőr hajósok mellett a sportesemények is látogathatóvá válnak, így lesznek vitorlázó- és szörfversenyek is, a megfelelő védelmi intézkedések mellett a Balaton-átúszás sem marad el idén.

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint a tavalyi idényhez hasonlóan rengeteg belföldi turistára számítanak. Tavaly pont a nyári főszezonra oldották fel a pandémia miatt elrendelt korlátozásokat, így a rendőrök

2020-ban szembesültek minden idők legmagasabb mentési számával: 234 esetben 504 embert hoztak ki a vízről.

A rendőrség statisztikái alapján ilyen magas mentési szám még az 1934-es balatoni viharjelző rendszer bevezetése előtt sem volt. A viharjelző rendszer partról jól látható jelzéseit a balatoni hajózók komolyan veszik, de van, amikor olyan gyorsan zúdul rá egy vihar a tóra, hogy nem minden vitorlás tud partra menni a nagy szélben. Viharjelzés esetén az összes járőrhajó készültségben áll, hogy szükség esetén, ha kell több irányból, több helyről induljanak el a bajba jutott emberért. Az idén arra számítanak, hogy a divatos SUP-deszkákkal még többen mennek vízre, a széltől felkorbácsolt vízen ezekkel az eszközökkel nehéz partra jutni, már a napokban is ki kellett menteni egy kimerült deszkást.

A Dunát járó vízi rendészek célja a tragédiák megelőzése
Fotó: Havran Zoltán

A dunai járőrök is a nap 24 órájában készültségben vannak. A dunai vízitúraszezon még nem kezdődött el, június közepétől telhet meg a folyó kajakosokkal, kenusokkal. A fővárosi vízi rendőröknek ennek ellenére is akadt munkája az elmúlt napokban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a szárazföldről észlelték, hogy pénteken késő este egy ember az Erzsébet hídról a Dunába esett. A Dunai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság munkatársai azonnal elindultak a híd felé, szembe a sodrással, reflektorokkal világítva meg a folyót. Sikerült megtalálniuk a fiatal férfit, a hajóba emelték, majd a parton átadták a mentőknek, akik kórházba vitték a kihűlt, sérült embert; egyelőre nem tisztázódott, hogyan esett a vízbe. Az életmentő rendőröket kitüntette Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya.

A Tisza-tónál közel tíz éve működik a viharjelző szolgálat, ami jelentősen megkönnyítette a tavat felügyelő vízi rendészek munkáját. A szezon még itt is várat magára, ráadásul a május 22-i adatok szerint magas a folyó vízállása, árad a Tisza, a romániai szakaszon már elrendelték az első fokú védelmi riasztást is. A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság munkatársai ezért most elsősorban az esetleges árvízi feladatokra koncentrálnak. Ilyenkor a gumitestű motorcsónakok helyett alumínium kishajókkal járőröznek, amikben nem tehet kárt a sodródó uszadék. Az elöntött árterületen is könnyebb manőverezni ezekkel a csónakokkal, sőt a víz alá került üdülőterületeken ilyenkor nemcsak az életmentésre, hanem a csónakos betörőkre is odafigyelnek a tiszai járőrök.

A Szolnoki Vízi Rendészeti Rendőrőrs járőrei árvíz esetén a nap 24 órájában ellenőrzik a víz alá került üdülőterületeket
Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.