Félmilliárdos vagyont hozott az ablakos csalás

Nem sokáig örülhettek százmilliós gazdagságuknak a csalással gyanúsított cégek vezetői. A nyomozások során lefoglalt ingóságok és a zár alá vett ingatlanok birtokjogával már a hatóság rendelkezik, elmarasztaló ítélet esetén azok értékesítésével, elárverezésével térítik meg a csalók által okozott károkat.

Végh Attila
Forrás: NAV2021. 05. 20. 15:00
NAV elfogás
Tíz gyanúsítottat fogtak el a NAV nyomozói az összehangolt akció során Forrás: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság május 20-án letartóztatta a pár napja elfogott adócsalókat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói egy komplex, uniós és hazai cégekből felépített hálózatot derítettek fel, melynek vezetői csaknem 650 millió forintnyi forgalmi adó elcsalásával károsították meg az államkasszát. A dél-dunántúli bűnszervezet bukását a NAV Online Számla rendszere is segítette. A számlaadatok elemzésével láthatóvá válnak az adóelkerülésre utaló mintázatok és összefüggések, a szakértők könnyen kiszűrhetik a csalásokat.

Külföldi körcsalás

A műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozó, baranyai és budapesti székhelyű cégek a nagyobb haszon reményében úgynevezett körhintacsalással próbálták meg növelni nyereségüket. Az adóellenőrök vizsgálata megállapította, hogy egy többszintű, valós tevékenység nélküli számlázási láncolatot hoztak létre. A belföldi hálózatot uniós, szlovák és osztrák továbbszámlázó, fiktív cégek számláival egészítették ki. A színlelt termékértékesítések utáni jogtalan áfa-visszaigényléssel csaknem 650 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban 17 helyszínen összesen 77 nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt. Tíz gyanúsítottat fogtak el, a valódi haszonszerzők mellett olyan embereket is, akik pár százezer forintért nevüket adták a hamis cégek létrehozásához. A Pécsi Járásbíróság négy cégtulajdonos letartóztatását rendelte el, ketten már korábban is követtek el hasonló csalásokat.

Tíz gyanúsítottat fogtak el a NAV nyomozói az összehangolt akció során
Fotó: NAV

Húsz év börtön

A költségvetésnek okozott kár megtérülésére az adónyomozók a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda speciális feladatkörrel felruházott egysége, a Vagyonvisszaszerzési Hivatal (VVH) közreműködésével 1,5 milliárd forint értékű vagyont biztosítottak: 14 ingatlant, 32 gépjárművet, az ablakgyártó vállalkozások gépeit és 52 millió forintnyi pénzt foglaltak le vagy vettek zár alá.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt elrendelt büntetőeljárásban az elkövetők akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Pénzt szagolt a kutya

Egy hete hasonló bűncselekmény miatt egy napelemgyártó cég tulajdonosai ellen indított nyomozást a NAV. A gyanúsítottak ebben az ügyben is a közösségi általános forgalmi adó szabályainak kijátszásával okoztak kárt a költségvetésnek. A napelemes rendszerek kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet tagjai egymilliárd forintos jogtalan haszonra tettek szert a bűncselekmények elkövetésével, négy gyanúsított esetében a Székesfehérvári Járásbíróság 30 napra elrendelte a letartóztatást.

A Fejér megyéből irányított bűnszervezet tagjai uniós napelemes rendszerek és alkatrészek behozatalára építettek ki színlelt számlázási láncolatot. A gyanú szerint az áru első magyarországi vevői direkt csődbe vitt cégek voltak, akik a belföldi értékesítés után nem fizettek áfát. A következő szinten megjelenő társaságok a fiktív számlákkal beszerzett eszközöket minimális haszonnal számlázták tovább a haszonhúzó cégcsoportnak, akik így a továbbértékesítéskor jelentős árelőnyhöz jutottak.

A bűnszervezet vezetője a háttérből irányította a csalásban részt vevő cégek ügyvezetőit, ebben segítségére volt könyvelője, aki ismerte a számlázási lánc elemeit, aktívan részt vett annak működtetésében. A könyvelő intézte az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer bejelentéseit a hamis szállításokra, valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtott be, kapcsolatot tartott a fiktiv cégek tulajdonosaként bejegyzett személyekkel.

A három megyét és harminc helyszínt érintő összehangolt akcióban május 6-án több száz nyomozó, járőr, informatikus és kommandós vett részt. A bűnszervezet könyvelőjét a Merkur bevetési egység fogta el, mert tartani lehetett attól, hogy megsemmisíti a könyvelési iratokat. A gyanúsítottnál a NAV speciálisan kiképzett kutyája kétmillió forint készpénzt szagolt ki egy rejtekhelyen.

Az adóhatóság bankjegyek keresésére kiképzett nyomkereső kutyái elől nem lehet elrejteni az elcsalt pénzt
Fotó: NAV

A bizonyítékok begyűjtése mellett a nyomozók ebben az eljárásban is nagy értékű autókat, érméket, árukészletet és készpénzt foglaltak le, valamint ingatlanokat, követeléseket és bankszámlákat zároltak a bűnszervezet vezetőjénél, könyvelőjénél és tagjainál. A jelenlegi adatok alapján a lefoglalásokkal a bűncselekménnyel okozott teljes, egymilliárd forintos kár megtérülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.