időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

Jövőre is nő a honvédelemre fordítható összeg

Baranyai Gábor
2021.05.10. 06:50
Jövőre is nő a honvédelemre fordítható összeg

A jövő évi költségvetés-tervezet szerint egyre közelebb kerül Magyarország ahhoz, hogy teljesítse honvédelmi vállalásait, a GDP két százalékát költse védelemre. A Magyar Honvédség jövőre több mint ezermilliárd forintból gazdálkodhat.

Összesen 1003 milliárd forint honvédelmi kiadást irányoz elő 2022-re a költségvetés benyújtott tervezete, szemben az idei 778 milliárd forinttal.

A dokumentum szerint a működési költségvetési kiadás több mint 621 milliárd forintra, a felhalmozási célú kiadás 381 milliárd forintra nő jövőre. A növekvő költségvetés szinte minden címet és alcímet érint, de arányaiban jelentősen nő például az MH Egészségügyi Központ kiadási előirányzata, 37-ről 64 milliárd forintra. Az egészségügyi központ növekményét döntően az orvosi és szakdolgozói béremelésekre fordítják.

A fegyverbeszerzések mellett a személyi kiadásokra is erősen növekvő összeg jut
fotó: Magyar Nemzet

Az ország védelmére fordított forrás növekedésének dinamikáját jól mutatja, hogy idén 2020-hoz képest 162 milliárd forinttal több jut honvédelemre, ez jövőre további 225 milliárd forinttal nő.

A nemzeti össztermékhez viszonyítva is jelentős a bővülés, az idei 1,66 százalék után jövőre meghaladja az 1,7 százalékot a honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya, így egyre közeledünk a NATO által elvárt kétszázalékos mértékhez, amit a vállalások alapján 2024-re kell elérni.

A bővülő személyi kiadások mellett a fegyverzetbeszerzés is egyre nagyobb arányt képvisel a honvédelmi büdzsében.

A Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési programban párhuzamosan több fegyverrendszer beszerzése folyik. A Honvédelmi Minisztérium elérhető, tavaly nyári dokumentuma szerint a több év előirányzatait terhelő programok, beruházások sorában jövőre a Gripen harcászati repülőgépekre részarányosan 28 milliárd forintot kell fordítani, a jelenleg az Airbus franciaországi, marignane-i üzemében gyártás alatt lévő 16 darab H225M közepes helikopterért 48 milliárd forintot kell fizetni. Az elkészült húsz darab H145M – ebből 18-at már leszállított a német gyár – könnyű, többcélú katonai helikopterek ellenértékét idén kifizeti a tárca, jövőre már nem terheli a vételár a költségvetést. A felsorolás szerint jövőre és utána is folytatódik az új, korszerű helikopterek szolnoki hangárkomplexumának kialakítása, amire az idei 7,6 után jövőre 9,3, majd 2023-ban további 6,5 milliárd forintot költ a tárca.

Jövő évben a legnagyobb tételt a harckocsi- és tüzérségi fejlesztések jelentik, a 44 darab Leopard 2 a7+HU, illetve a tank alvázára épülő kilenc harctámogató műszaki, hídvető és kiképző jármű, valamint a 24 darab PzH 2000-es önjáró ágyú jövő évi részarányos beruházási értéke közel 132 milliárd forint. Az új szárazföldi eszközök megfelelő elhelyezését és kiszolgálását szolgáló infrastruktúra-fejlesztésre 6,8 milliárd forint jut. Szintén folytatódik a katonák modern páncéltörő fegyverekkel való felszerelése is, erre jövőre 1,7 milliárd forintot szánnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.