Nem torpant meg a tankönyvfejlesztés

A digitális oktatás idején sem állt le a tankönyvfejlesztés, az elmúlt hónapokban újabb három évfolyamra készültek el a módosított tantervekhez igazított kiadványok. A megújult kötetek korszerűek, gyermekközpontúak és vállaltan hazafiasak, ráadásul tavaly óta már egyetlen diáknak sem kell fizetnie a könyvcsomagokért.

Csókás Adrienn
2021. 05. 28. 7:45
null
Van olyan iskola, ahol személyre szóló tankönycsomagot állítanak össze a pedagógusok Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli tanévet zár a köznevelés, de a tankönyvkínálat korszerűsítése az online oktatás ideje alatt is gőzerővel zajlott. Azokon az évfolyamokon, ahol felmenő rendszerben életbe lép a módosított tantervi szabályozás, folyamatosan készülnek a tankönyvi átdolgozások, 2021 szeptemberétől összesen hat évfolyamon tanulnak már új követelmények szerint a diákok.

Ősztől az 1., 5. és 9. mellett a 2., 6. és 10. osztályosok is a megújult Nemzeti alaptantervhez igazodó köteteket kapják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától úgy tudjuk, a három új belépő évfolyamra

összesen 83-féle átdolgozott, új tankönyv készült, amelyeket már meg is rendeltek az iskolák.

A könyvek teljes terjedelmükben megtekinthetők a tankönyvkatalóguson is a kapcsolódó digitális tartalmakkal együtt.

Az új fejlesztésű tankönyvekben a korábbiakhoz képest csökkent a lexikális tananyag mennyisége, és a szerzők nagy hangsúlyt helyeztek az életkori sajátosságoknak megfelelő kompetenciák fejlesztésére, valamint a mindennapi életben használható, gyakorlatias ismeretek átadására.

Ősztől már a 10. évfolyamosok is a megújult Nemzeti alaptantervhez igazodó köteteket kapnak. Fotó: Mirkó István

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban azt is hangsúlyozta:

vállaltan hazafias, gyermekközpontú és XXI. századi szellemben készült kiadványokról van szó.

Olyan tantárgyaknál, ahol nem készül állami fejlesztésű könyv, a minisztérium nyilvános felhívást tesz közzé, amire bármelyik kiadó jelentkezhet.

A 2020-as tanévtől ráadásul egyetlen tanulónak sem kell már fizetnie a kiadványokért, hiszen teljes körűvé vált az ingyenes tankönyvellátás.

Ezzel kapcsolatban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a minap emlékeztetett, hogy az idén csaknem 13,5 milliárd forintot költ a kormány a tankönyvekre. A politikus a jobbikos Ander Balázs írásbeli kérdésére adott válaszában rámutatott, hogy a baloldal kormányzása alatt az általános iskolás gyerekek tankönyvcsomagjának ára a húszezer forintot is elérhette, a középiskolákban pedig akár 30 ezer forintot is ki kellett fizetniük a szülőknek. Ha ez a tendencia tovább folytatódott volna, akkor ma már 40 ezer forintot is kéne fizetni a drágább csomagokért diákonként.

Az állami tankönyvellátás viszont levette a terhet a családok válláról, olcsóbb és átláthatóbb lett a rendszer, sőt a családok kiadásai mellett az iskolák adminisztrációs terhei is csökkentek

– húzta alá Rétvári Bence, aki példaként felidézte azt is, hogy 2004-ben a baloldal magánkézbe juttatta a Nemzeti Tankönyvkiadót, a privatizáció nyertese pedig éppen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzleti partnere volt, aki 3,2 milliárd forintért szerezte meg a kiadót, miközben a legmagasabb vételi ajánlat 4,2 milliárd forint volt. 2014-ben, a második Orbán-kormány ideje alatt került újra százszázalékos hazai tulajdonba a Nemzeti Tankönyvkiadó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.