Nyomás alá került a BKV érdekvédője

A BKV nyomásgyakorlással reagált, amikor egy szakszervezeti vezető a nyilvánossághoz fordult a járművezetőket hátrányosan érintő munkáltatói gyakorlat miatt. A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének az elnöke csak többszöri kérésre kapott konzultációs időpontot, ráadásul a BKV – jogsértő módon – illetéktelen személyt delegált a tárgyalásra.

2021. 05. 07. 12:19
null
A járművezetőket hátrány éri a betegszabadság után Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahelyett, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) megváltoztatta volna a járművezetőit indokolatlanul nehéz helyzetbe hozó munkáltatói gyakorlatát, arra a szakszervezeti vezetőre helyeztek nyomást, aki ezt szóvá tette, és a Magyar Nemzetet tájékoztatta is a szerinte jogtalan és etikátlan eljárásrendről.

Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) az elnöke korábban arról számolt be például lapunknak, hogy a betegszabadságukról visszatérő járművezetőket a BKV-nál plusz két hétre kiveszik az úgynevezett startjukból, vagyis eltörlik a korábban rögzített munkarendjüket. Szabó ezzel kapcsolatban elmondta: a munkaszervezés sem kívánja meg, hogy egy járművezetőt két hétre kivegyenek a beosztásából, hiszen a munkáltató is csak három-négy nappal előre tervez, nem pedig két hétre.

A járművezetőket hátrány éri a betegszabadság után
Fotó: Kurucz Árpád

– Amellett, hogy a jelenlegi gyakorlat jogilag nem állja meg a helyét, erkölcstelen is, hiszen mindenkinek problémát okoz, ha a feje tetejére állítják a napirendjét. A betegállományból visszatérő dolgozókat úgymond frego­liként kezelik, és van, hogy minden nap más vonalon, más időbeosztás szerint kell dolgozniuk, legrosszabb esetben pedig szabadságot kell kivenniük,

ha éppen nem tudnak startot adni nekik – fejtette ki a BTDSZ elnöke.

Hozzátette: nem megy ritkaságszámba annak a járművezetőnek az esete, aki öt év alatt csupán egyszer ment betegállományba három napra, de ez után őt is kiírták a munkarendjéből két hétre.

Miután Szabó István többször jelezte a problémát a BKV vezetőinek, konzultációs időpontot kapott, de szerinte a fővárosi cég illetéktelen személyt küldött az egyeztetésre.

– A delegált személy hatáskörénél fogva nem is hozhatott döntést a BKV öt divíziójára vonatkozóan. Ez pedig a munka törvénykönyvébe ütközik,

mivel a konzultációt a megállapodás érdekében, a kezdeményezésben megjelölt célnak megfelelően oly módon kell lefolytatni, hogy biztosított legyen a felek megfelelő képviselete – közölte a szakszervezeti vezető, aki ironikusnak nevezte, hogy a tárgyalópartnere szintén elismerte a problémát, sőt azt is jelezte, hogy van olyan divízió, ahol egy egész hónapra törlik a kollégák beosztását.

Megoldási javaslatként pedig azt javasolta, hogy a betegállományból visszatérő járművezetők egyénenként jelezzék a feletteseiknek, ha nem felel meg nekik az ideiglenes beosztási rend. Ez azonban az érdekvédő szerint a gyakorlatban nem működik.

Miután Szabó István a Magyar Nemzetet a BKV által is láthatóan értesítette erről a konzultációról, a cég vezetői erős rosszallásukat fejezték ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.