Válóper veréssel, halálos fenyegetéssel

A rendőrség azonnal elrendelhet ideiglenes távoltartást, ha kapcsolati, hozzátartozói erőszakra utaló jeleket, megalapozott panaszt talál egy családi perpatvar miatt kezdeményezett rendőri intézkedés során. Az ideiglenes távoltartás csak három napig tart, ezután csak a bíróság rendelhet el távoltartást maximum hatvan napra, de ez többször is meghosszabbítható. Más bűncselekmény miatt kiszabott jogerős ítélet mellékbüntetése lehet a határozatlan időre szóló távoltartás is.

Végh Attila
2021. 05. 21. 13:40
TEK
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nagykőrösi Rendőrkapitányság a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése és testi sértés bűntettének a megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy válófélben levő, helyi férfi ellen, akinek május 21-én a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A Magyar Nemzet információi szerint, ha a férfi harminc nap múlva szabadulhat is az elzárásból, a feleségét nem látogathatja meg. Telefonon, üzenetek által sem léphet vele kapcsolatba, sőt a közelébe sem mehet a hatóság által meghozott, a sértett által kérelmezett távoltartási végzés szerint. Ha ezt mégis megteszi, újra rácsok mögé kerülhet.

Emberrablás munka után

Nagykőrösi munkahelyéről indult haza gyalog május 19-én a 45 éves asszony. Egy utcasarkon a válófélben lévő férje rátámadt, megragadta a karját, berángatta a kocsijába a nőt akarata és tiltakozása ellenére, és magával vitte. Útközben többször is megütötte a sértettet, amiért az még a válóper befejezése, a házasságuk hivatalos felbontása előtt új kapcsolatot létesített.

A féltékeny férfi a települést elhagyva egy kietlen földútra kanyarodott, majd megállította az autót, és előhúzott egy kést. A szúróeszközt a nő torkához, majd mellkasához nyomta, kijelentette, hogy szíven szúrja, aztán magával is végezni fog, így nem válthatnak el. A késsel hadonászva megsebezte a nő karját, miközben a másik kezét ökölbe szorítva tovább ütlegelte felesége arcát. A nő kinyitotta az ajtót, kiesett az autóból, és megpróbált elmenekülni, de néhány lépés után összeesett. A magából kikelt férfi ekkor a hajánál fogva ráncigálta vissza a kocsiba, újból kijelentve: nincs válás, de ezt élve nem ússza meg amúgy sem a hűtlen asszony. A nő könyörgésére végül abbahagyta a bántalmazást a férj, aki azonban azt mondta, hogy ha a sértett nem vonja vissza a válókeresetet, akkor lelövi, amihez már be is szerzett egy puskát.

Hazudott a fegyverről

A nyomozás során beszerzett adatok szerint a nő, hogy időt nyerjen, beleegyezett a kérésbe. Férje engedélyével telefonon felhívta a lányukat, akivel közölte, meggondolta magát a válást illetően. A beszélgetés után a férfi az asszonyt visszavitte oda, ahol elrabolta, megfenyegette, és megígértetve vele, hogy nem szól senkinek a történtekről. A sértett félelmében el akarta titkolni az esetet, ám a lánya, anyja sérüléseit meglátva – a vágott seb mellett zúzódás volt a nő arcán, és az orra is eltört –, azonnal hívta a rendőröket és a mentőket.

A nagykőrösi nyomozók a sértett meghallgatása után a fegyveres bűnelkövetőkre érvényes protokoll szerint azonnal értesítették az esetről a Terorelhárítási Központot, akik haladéktalanul útnak indítottak a gyilkossággal fenyegetőző férfi elfogására egy szakasz kommandóst. A műveleti egység megérkezéséig a helyi rendőrök megállapították, hogy a gyanúsított, a 45 éves T. Zsolt Cegléden, egyik rokona házában próbált meg elbújni, ott bilincselték meg a terrorelhárítók. A férfi kihallgatásán ugyan elismerte az emberrablást és a bántalmazást, de nem volt hajlandó beszélni annak részleteiről. Fegyvert nem találtak a helyszínelők a házkutatás során, a gyanúsított azt állította, annak beszerzését csak fenyegetésnek szánta, hogy még jobban ráijesszen a feleségére.

A távoltartás a megoldás

Horváth László budapesti ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta, az ilyen esetek megelőzésére az agresszív fél ellen kért távoltartás a legjobb megoldás. A nagykőrösi esetben a letartóztatással párhuzamosan nem rendelhető el távoltartás, hisz annak nincs értelme egy börtönben levő zaklatóval szemben. Ám kérvényezni már előre lehet, hogy az elzárás után automatikusan életbe léphessen a hatósági kényszerintézkedésnek ez az alternatívája. A hatóság által meghozott végzés szerint a távoltartás terheltje a bíróság által megállapított módon köteles a távoltartást kérő lakásától meghatározott ideig távol maradni. A távoltartás érvényes a kényszerintézkedést kérő munkahelyére, iskolájára, gyógykezelés céljából rendszeresen látogatott egészségügyi intézményére, vallásgyakorlás során rendszeresen látogatott épületre is.

A jogász hozzátette, a távoltartásra kötelezettnek ezen túlmenően tartózkodnia kell attól is, hogy akár közvetlenül, akár közvetve, például telekommunikációs eszközök útján érintkezésbe lépjen a védett személlyel. Távoltartást a sértett, annak hozzátartozója, gondviselője vagy az ügyészség kérésére kizárólag a bíróság rendelhet el, amely a kapcsolatfelvétel bármely formáját megtilthatja. Ugyanakkor súlyos esetben a rendőrség is elrendelhet ideiglenes megelőző távoltartást, ha egy intézkedés helyszínén a járőr vagy a nyomozó kapcsolati erőszakra utaló jeleket észlel. Az ideiglenes megelőző távoltartás 72 órára szól, akivel szemben elrendelik, az köteles elhagyni azt a lakást, ahol a bántalmazott személy él. Ez akkor is érvényes, ha az a lakás a bántalmazó tulajdona.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.