Veszprémben ütközhet Gyurcsányékkal Varga-Damm új pártja

Bár a szivárványkoalícióhoz hasonlóan a kormányváltás a célja a Varga-Damm Andrea által alapított Reformereknek, a bemutatkozó sajtóeseményen az egykori jobbikos politikus több kérdésben is élesen bírálta Gyurcsányékat. A Publicus Intézet és a Nézőpont Intézet felmérése szerint a biztos pártválasztók 12 százaléka szavazna Varga-Dammra, akit a megkérdezettek Dobrev Kláránál is hatékonyabb érdekérvényesítőnek tartottak a nőket érintő kérdésekben.

2021. 05. 25. 7:55
VARGA-DAMM Andrea
Varga-Damm Andrea Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reformerek néven pártot alapított Varga-Damm Andrea független országgyűlési képviselő.

A szombati bemutatkozó eseményt követően az egykor a Jobbikot erősítő politikus lapunk kérdésére elmondta, hogy nem a tagság, hanem a szimpatizánsi kör bővítésére helyezik a hangsúlyt. Ennek jegyében most hétvégén kezdik meg az országjárást, s minden hétvégén két megyében jelennek meg.

Varga-Damm azt is megerősítette, hogy 2022-ben mindenképpen indul egyéniben, ám még nem tudni, melyik körzetben.

Szavai szerint a 106 egyéni választókerület legtöbbjében igyekeznek saját jelöltet állítani, ám ahol az ellenzéki összefogás a kormánypárti rivális ellen esélyes indulót tud kiállítani, ott nem próbálkoznak.

Veszprém megye 1. számú egyéni országgyűlési választókerületében – ahol 2018-ban indult – viszont csak Mesterházy Attilát nevezte elfogadható jelöltnek a szivárványkoalíció részéről, s amennyiben nem az MSZP egykori elnökét indítják, akkor a Reformerek mindenképpen állít saját jelöltet.

Varga-Damm úgy vélte, hogy az ellenzéknek maximalizálnia kell a szavazatait, s azokat a szavazókat is meg kell próbálni megszólítaniuk, akik egyébként nem voksolnának a hat párt koalíciójára. – Erről nem lesz könnyű meggyőzni az ellenzéki összefogást, hiszen erős szereptévesztésben vannak. Hogy merik kimondani a demokrata szót, ha fideszesnek vagy kormánypártinak bélyegzik azokat, akik nem velünk akarnak ellenzéki politikát csinálni? – tette fel a kérdést a pártelnök.

Amikor a Reformerek számára elfogadható miniszterelnök-jelöltekről kérdeztük Varga-Damm Andreát, a korábbi kijelentéseit felidézve elmondta:

Keresztes László Lórántban (LMP) és az immár a Reformereket erősítő Szalma Botondban – aki korábban a KDNP budapesti elnöke, valamint az Országos Hajózási Szövetség elnöke volt – lát olyan kvalitású politikust az ellenzéki térfélen, aki vezetni tudná az országot 2022-től.

A képviselőnő azt is elmondta, hogy két reprezentatív közvélemény-kutatást is készíttetett, hogy felmérjék, a lakosság mennyire nyitott arra, amit képvisel.

A Publicus Intézet és a Nézőpont Intézet egymástól független kutatásának eredményeit ismertetve Varga Damm-Andrea arról számolt be, hogy a biztos szavazók 12 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy őrá szavazzon.

A felmérések szerint a lakosság húsz százaléka örülne új párt létrejöttének, azonban kétharmaduk nem szeretné, hogy az ideológiai alapon határozza meg magát. Ezzel összhangban a lakosság nagyjából a fele gondolja úgy, hogy Varga-Damm Andrea konzervatív és liberális is, ami a politikusnő bevallása szerint valóban így van. Érdekesség, hogy a

közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy Varga-Dammot alkalmasabb érdekérvényesítőnek látják az emberek a nőket érintő problémákat illetően, mint Dobrev Klárát, a DK kormányfőjelöltjét, vagy mint Szabó Tímeát, a Karácsony-párt társelnökét,

illetve mint Varga Judit igazságügyi minisztert.

A pártelnök arra is kitért, hogy a közvélemény-kutatások eredményei alapján a politikusoknak elsősorban az egészségügy és a szociális ellátórendszer helyzetének javításával kell foglalkozniuk, és

a szavazók a legégetőbb kérdések között tartják számon egyebek mellett az oktatási rendszer javítását és az illegális migráció megakadályozását is.

A felmérésből az is kiderült, hogy

a megkérdezettek 44 százaléka volt elégedett a kormány teljesítményével, a pandémia kormányzati kezelését pedig még ennél is többen – 55 százalék – helyeselték.

Figyelemre méltó, hogy még az MSZP-szavazók 27 százaléka is elégedett volt a kabinet munkájával.

A sajtóeseményen elmondott beszédében Szalma Botond egyebek mellett arra mutatott rá, hogy sokan nem szavaznának egy olyan szövetségre, amelynek Gyurcsány Ferenc is aktív tagja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.