Szegedi Csanád tagadja, hogy az unió kárára csalt volna

Az ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Jobbik volt EP-képviselője és hét társa ellen, amit a szerdai előkészító ülésen Szegedi Csanád tagadott és tárgyalást akar. Novemberben bizonyítási eljárással megkezdődik számára a büntetőper.

2021. 06. 09. 18:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előkészítő ülés volt ma a Fővárosi Törvényszéken az Európai Parlamentet érintő költségvetési csalás ügyében, amelynek elsőrendű vádlottja Szegedi Csanád, a vádbeli időszakban a Jobbik EP-képviselője. Szegedi tagad, és tárgyalást akar.

 

Az ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Jobbik volt európai parlamenti képviselője és hét társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Szegedi Csanád 2012 júliusában lépett ki a Jobbikból az általa kavart botrány után
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás – 2009 és 2014 között – az Európai Parlament volt képviselője, Szegedi Csanád ellen, aki 2012 júliusában történő kiválásáig a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjaként politizált, majd függetlenként töltötte be tovább mandátumát. Végül 2018-ban gyanúsítottként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A vádirat szerint a volt EP-képviselő 2009 és 2014 között mandátuma gyakorlása során utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzésével, parlamenti asszisztenseivel – részben fiktív – foglalkoztatási jogviszony létesítésével, a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok – több esetben valótlan – költségei után járó támogatással összefüggésben és kiadványok gyártására kötött – tényleges teljesítés nélküli vagy túlárazott – szolgáltatói szerződések révén a támogatási összegek jelentős részének eltulajdonítása érdekében járt el. Például a Budapest–Brüsszel között repülőgéppel megtett, lényegesen olcsóbb utakat rendre a több költséggel járó, személygépkocsival megtett útként számolták el.

A volt képviselő részben önállóan, részben az akkreditált parlamenti asszisztenseivel – és az érintett gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével – az Európai Parlament illetékes szerveit tévedésbe ejtette, amellyel több mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlament költségvetésének.

 

A vádlottak által elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, a volt képviselő esetében a bűncselekmények halmazata folytán a büntetés kiszabásakor irányadó középmérték tíz év.

A mai előkészítő ülésen a vádlottak – a II. rendű vádlott kivételével – nem ismerték be bűnösségüket és nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról sem. Miután a vád és a védelem képviselői előterjesztették a bizonyítási indítványaikat, a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

Az eljárás 2021. november 30-án a vádlottak meghallgatásával folytatódik. Ezen a tárgyalási napon dönt a Fővárosi Törvényszék a II. rendű terhelt bűnösségét beismerő nyilatkozatának elfogadásáról.

Nem adta vissza a mandátumát

Szegedi Csanád 2012-ben lépett ki a Jobbikból, ám az EP-mandátumát megtartotta. Ezt maga a politikus közölte, miután a Jobbik az EP-mandátumáról való lemondásra szólította fel. A pártvezetés a döntést azzal indokolta, hogy hitelesnek találták azt a felvételt, amelyen Szegedi egy embernek uniós forrásokat ígért, ha nem hozza nyilvánosságra a zsidó származásáról szóló információkat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.