időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Háborús szituációt szült a határunkon a migránshullám

Kiemelt figyelmet fordít az európai rendőri szervezet az illegális bevándorlásra

Az Europol is az illegális migráció ellen van

Szemán László János
2021.07.25. 07:30

Az illegális bevándorlás megkönnyítése az EMPACT (az Europol szervezett bűnözés elleni fellépését koordináló szervezet) egyik elsőbbségi feladata, az Europol kiemelt bűncselekményi területe a 2018–2021-es uniós szakpolitikai ciklus alatt.

Napjainkban is az egyik fő feladata az európai rendőri szervezetnek (Europol) az illegális migráció és az azt segítő bűnszervezetek elleni hatékony fellépés. A magyar ellenzéki hangokkal szemben az Europol tagállamai – köztük hazánk is – komolyan veszik a fenyegetést, ami ellen komolyan fellépnek.

A legfrissebb, magyar specialista nyomozók részvételével végrehajtott sikeres nemzetközi akcióról ITT olvashat!

Az Europol kiemelt feladatként kezeli napjainkban is az illegális migráció és az embercsempészet elleni hatósági fellépést. A fotón illegális bevándorlók érkeznek Számosz szigetéről komppal az Athén közelében fekvő Eléfszina kikötőjébe 2019. október 22-én. A szervezett embercsempészbandák súlyos euróezrekért csempészik tovább Nyugat-Európába az illegálisan érkezőket.
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz

Az illegális bevándorlás megkönnyítése az EMPACT (az Europol szervezett bűnözés elleni fellépését koordináló szervezet) egyik elsőbbségi feladata, az Europol kiemelt bűncselekményi területe a 2018–2021-es uniós szakpolitikai ciklus alatt, olvashatjuk a kiemelt feladatmeghatározást az Europol honlapján.

A kétkedőknek érdemes a következő megállapításokat többször elolvasva értelmezni azokat, amiket az Europol szaktekintélyei komoly elemzések következtetéseként fogalmaztak meg. A megállapítások napjainkra is érvényesek, a szervezet ennek megfelelően végzi munkáját.

– Összetett, kíméletlen és multinacionális embercsempész-hálózat alakult ki Európában, ami milliárd eurót termelt az érintett bűnözői csoportoknak – állapította meg az európai rendőri szervezet a 2014–15-ös migrációs válság hatására.

„2014-ben megnőtt az EU-ba érkező illegális migránsok száma, ami a következő évre meghaladta az egymilliót. Az Europol úgy véli, hogy ez a tendencia folytatódni fog.” (Előrejelzés, ami napjainkra igazolódott.)

 

Ez a fejlemény mély hatást gyakorolt ​​az európai bűnözői szervezetekre, így azok jelentősen fokozták részvételüket a migránscsempészésben.

Az EU-ba illegálisan belépők több mint 90 százaléka igénybe vette az embercsempész-szolgáltatásokat. A legtöbb esetben ezeket a szolgáltatásokat bűnözői csoportok kínálták és nyújtották.

A bűnözői hálózatok kihasználják a fegyveres konfliktusok, üldöztetés és nélkülözés elől menekülni vágyó migránsok kétségbeesését és kiszolgáltatottságát. A szolgáltatások széles skáláját kínálják, mint például szállítás, szállás és hamis dokumentumok – magas árakon. A migránsok sok esetben illegális munkaerővel kénytelenek fizetni ezekért a szolgáltatásokért.

A szervezett bűnözéssel foglalkozó hálózatok, valamint az egyes bűnözői vállalkozók profitálnak a tömeges migrációból. A becslések szerint 2015-ben a migránscsempészettel foglalkozó bűnözői hálózatok forgalma 3–6 milliárd euró között mozgott. Ezek a bevételek megerősítik a bűnözői hálózatokat és jelentős negatív, hosszú távú hatással vannak Európa gazdaságára.

 

Az Europol szerint a migránscsempész-hálózatok rugalmasnak és ellenállónak bizonyultak, alkalmazkodva a bűnüldözési intézkedésekhez azáltal, hogy gyorsan megváltoztatták a migránsok EU-ba történő csempészésének útvonalait. Ezek az útvonalak folyamatosan változnak és változnak. A bűnüldöző hatóságoknak minden eddiginél jobban a helyzeti tudatosságra és a valós időben frissülő hírszerzési képre kell támaszkodniuk, amelyet csak a hatékony hírszerzési információmegosztás révén lehet fenntartani.

Tömeges migráció

Az Europol 2016-ban létrehozott Európai Migránscsempész Központján (EMSC) keresztül koordinálja a tagállamok bűnüldöző szerveinek kollektív válaszát a szervezett bűnözői csoportok elleni fellépésben, amelyek tömegesen szervezik a migránsok illegális beutazását az EU-ba. Az EMSC szakértői és elemzői operatív és elemzési támogatást nyújtanak, míg az Europol szakemberei a migránsok belépési hotspotjain vannak jelen Görögországban és Olaszországban.

Korábban, az egyik 2016-os műveletet során Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovénia és Svájc fogott össze egy 36 órás akcióban a nyugat-balkáni útvonalon. Az EMSC mobil elemző csapatát (EMAST) a főbb bűnügyi központokba Németországban, Ausztriában és Magyarországon telepítették, hogy megkönnyítsék a valós idejű információcserét és az élő keresztegyeztetéseket. A művelet eredményeként 39 migránscsempészt és 580 segítőt tartóztattak le.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.