Az Europol is az illegális migráció ellen van

Az illegális bevándorlás megkönnyítése az EMPACT (az Europol szervezett bűnözés elleni fellépését koordináló szervezet) egyik elsőbbségi feladata, az Europol kiemelt bűncselekményi területe a 2018–2021-es uniós szakpolitikai ciklus alatt.

2021. 07. 25. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban is az egyik fő feladata az európai rendőri szervezetnek (Europol) az illegális migráció és az azt segítő bűnszervezetek elleni hatékony fellépés. A magyar ellenzéki hangokkal szemben az Europol tagállamai – köztük hazánk is – komolyan veszik a fenyegetést, ami ellen komolyan fellépnek.

A legfrissebb, magyar specialista nyomozók részvételével végrehajtott sikeres nemzetközi akcióról ITT olvashat!

Az Europol kiemelt feladatként kezeli napjainkban is az illegális migráció és az embercsempészet elleni hatósági fellépést. A fotón illegális bevándorlók érkeznek Számosz szigetéről komppal az Athén közelében fekvő Eléfszina kikötőjébe 2019. október 22-én. A szervezett embercsempészbandák súlyos euróezrekért csempészik tovább Nyugat-Európába az illegálisan érkezőket.
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz

Az illegális bevándorlás megkönnyítése az EMPACT (az Europol szervezett bűnözés elleni fellépését koordináló szervezet) egyik elsőbbségi feladata, az Europol kiemelt bűncselekményi területe a 2018–2021-es uniós szakpolitikai ciklus alatt, olvashatjuk a kiemelt feladatmeghatározást az Europol honlapján.

A kétkedőknek érdemes a következő megállapításokat többször elolvasva értelmezni azokat, amiket az Europol szaktekintélyei komoly elemzések következtetéseként fogalmaztak meg. A megállapítások napjainkra is érvényesek, a szervezet ennek megfelelően végzi munkáját.

– Összetett, kíméletlen és multinacionális embercsempész-hálózat alakult ki Európában, ami milliárd eurót termelt az érintett bűnözői csoportoknak – állapította meg az európai rendőri szervezet a 2014–15-ös migrációs válság hatására.

„2014-ben megnőtt az EU-ba érkező illegális migránsok száma, ami a következő évre meghaladta az egymilliót. Az Europol úgy véli, hogy ez a tendencia folytatódni fog.” (Előrejelzés, ami napjainkra igazolódott.)

 

Ez a fejlemény mély hatást gyakorolt ​​az európai bűnözői szervezetekre, így azok jelentősen fokozták részvételüket a migránscsempészésben.

Az EU-ba illegálisan belépők több mint 90 százaléka igénybe vette az embercsempész-szolgáltatásokat. A legtöbb esetben ezeket a szolgáltatásokat bűnözői csoportok kínálták és nyújtották.

A bűnözői hálózatok kihasználják a fegyveres konfliktusok, üldöztetés és nélkülözés elől menekülni vágyó migránsok kétségbeesését és kiszolgáltatottságát. A szolgáltatások széles skáláját kínálják, mint például szállítás, szállás és hamis dokumentumok – magas árakon. A migránsok sok esetben illegális munkaerővel kénytelenek fizetni ezekért a szolgáltatásokért.

A szervezett bűnözéssel foglalkozó hálózatok, valamint az egyes bűnözői vállalkozók profitálnak a tömeges migrációból. A becslések szerint 2015-ben a migránscsempészettel foglalkozó bűnözői hálózatok forgalma 3–6 milliárd euró között mozgott. Ezek a bevételek megerősítik a bűnözői hálózatokat és jelentős negatív, hosszú távú hatással vannak Európa gazdaságára.

 

Az Europol szerint a migránscsempész-hálózatok rugalmasnak és ellenállónak bizonyultak, alkalmazkodva a bűnüldözési intézkedésekhez azáltal, hogy gyorsan megváltoztatták a migránsok EU-ba történő csempészésének útvonalait. Ezek az útvonalak folyamatosan változnak és változnak. A bűnüldöző hatóságoknak minden eddiginél jobban a helyzeti tudatosságra és a valós időben frissülő hírszerzési képre kell támaszkodniuk, amelyet csak a hatékony hírszerzési információmegosztás révén lehet fenntartani.

Tömeges migráció

Az Europol 2016-ban létrehozott Európai Migránscsempész Központján (EMSC) keresztül koordinálja a tagállamok bűnüldöző szerveinek kollektív válaszát a szervezett bűnözői csoportok elleni fellépésben, amelyek tömegesen szervezik a migránsok illegális beutazását az EU-ba. Az EMSC szakértői és elemzői operatív és elemzési támogatást nyújtanak, míg az Europol szakemberei a migránsok belépési hotspotjain vannak jelen Görögországban és Olaszországban.

Korábban, az egyik 2016-os műveletet során Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovénia és Svájc fogott össze egy 36 órás akcióban a nyugat-balkáni útvonalon. Az EMSC mobil elemző csapatát (EMAST) a főbb bűnügyi központokba Németországban, Ausztriában és Magyarországon telepítették, hogy megkönnyítsék a valós idejű információcserét és az élő keresztegyeztetéseket. A művelet eredményeként 39 migránscsempészt és 580 segítőt tartóztattak le.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.