Kivételezik a vezetőivel az FKF

Míg Karácsony Gergely a fővárosi cégek vezetésének karcsúsítását ígérte, ennek éppen ellenkezője történik például az FKF-nél. A vállalatnál új vezetői pozíciót hoztak létre, és afölött is rendszeresen szemet hunynak, hogy egy adott vezetői munkakörben megvan-e egy munkatársnak az előírt végzettsége. Arra is volt példa, hogy egy olyan státusba vettek fel valakit, amire a vállalat honlapja szerint nem is volt igény. Eközben az egyszerű beosztottait létbizonytalanságban tartja az FKF.

Munkatársunktól
2021. 07. 14. 15:41
null
Budapest, 2015. március 26. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársa begyűjti a lomtalanításkor keletkezett hulladékokat a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a FKF-el közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást. MTI Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fokozatba kapcsolt a vízfejesítéssel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF). Bár Karácsony Gergely főpolgármester tavaly év végén arról beszélt, hogy a fővárosi cégek vezetésének karcsúsításával fognak spórolni, az FKF-nek jelenleg tíz igazgatója van a társaság honlapja szerint, a vállalat vezetése pedig összesen tizenkét fős, amit a cég belső működését ismerő forrásaink indokolatlanul soknak tartanak. Emellett a fővárosi vállalat rendkívül elnéző a vezetőivel szemben, akiktől sokszor még az előírt végzettséget sem követelik meg, több esetben pedig indokolatlanul hoztak létre különböző pozíciókat egyes kivételezett dolgozók számára. Informátoraink lapunknak arról számoltak be, hogy például D. Attila, és F. Csaba középfokú végzettséggel tevékenykednek üzemvezetőként a köztisztasági igazgatóságnál, holott az FKF-hez hasonló vállalatoknál jellemzően az a bevett elvárás, hogy az osztályvezetői szintnek megfelelő tisztségek viselői felsőfokú végzettséggel rendelkezzenek. C. Anita ráadásul egy ideig általános iskolai certifikátummal töltött be olyan pozíciót az FKF Bihari úti kirendeltségén, amelyhez érettségi mellett B kategóriás jogosítvány is kellett volna, s csak a cég körüli sorozatos botrányok után helyezték vissza alacsonyabb pozícióba.

Forrásaink szerint arra is volt példa, hogy főosztályvezetői tisztségben helyeztek el felsőfokú végzettség nélküli munkatársat. Úgy tudjuk, K. Gábor úgy lett az újonnan létrehozott körkörös hulladékgazdálkodási főosztály vezetője, hogy még nincs felsőfokú, ide vágó végzettsége. A férfi kinevezésekor annak közösségi oldalán látható volt az új pozíciója, illetve az addig elvégzett tanulmányai. Azonban, miután azonban az FKF fórumain a dolgozók céltáblájává vált, K. Gábor elrejtette a kényes információkat. A tavaly év végén elkezdődött, és az idén tavasszal is folytatódó elbocsátási hullám után az FKF honlapján nem hirdettek nyitott pozíciót ügyfélszolgálati ügyintézői munkakörbe, ezért is meglepő, hogy az igencsak fiatal, K. Loretta értékesítési ajánlatkészítőként munkához jutott a fővárosi cégnél. A fenti furcsaságokkal kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a köztisztasági vállalatnak, ám megtagadták a válaszadást.

Ahogyan említettük, a köztisztasági vállalatnak továbbra is tekintélyes számú – tíz– igazgatója van. Bár két fővel csökkentették az igazgatói panelt, vannak olyan visszatérő nevek a vállalatvezetésben, mint Nagy Gábor, aki hol igazgatóként, hol osztályvezetőként vagy éppen főosztályvezetői munkakörben jelenik meg, pedig tevékenységét sorozatos botrányok övezték. Közvetlen felettese volt például egy hölgynek, aki rövid idő alatt tett meg a ranglétrán csapongó utakat. Bár a vállalat a hölgy szakértelmének tulajdonította mindezt, ám amikor már kínossá vált a nyilvánosság érdeklődése, akkor a hölgy jogviszonyát megszüntették. Forrásaink szakmailag erősen megkérdőjelezhető döntésnek nevezték, hogy Halász József kiemelt gazdasági vezető személyében olyan igazgatótól vált meg az FKF, aki a cég gazdasági motorja volt.

Eközben az egyszerű dolgozókat teljes bizonytalanságban tartják, s több olyan esetről lehetett hallani a tavaly év végi és a 2021-es, tavaszi elbocsátási hullámban, hogy egyszerűen azért küldtek el munkatársakat, mert nem tartották őket jó kádernek, akik hallgatnának a cég botrányos ügyeiről, a pazarló gazdálkodásáról és egyéb észszerűtlen gyakorlatairól. Ezt támasztja alá, hogy jelenleg mások mellett hulladékrakodókat is keres az FKF, holott az utóbbi időben számos olyan dolgozót bocsátottak el, akit a vállalat költségére – tehát közpénzből – kiképeztek erre a munkakörre. Az is emlékezetes, hogy egy fizikai dolgozójától nem sokkal azután vált meg az FKF, hogy az szóvá tette, hogy egyes kollégák indokolatlanul kaptak üzemagyag-támogatást.

(Borítókép forrása: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.