Magyar–amerikai katonai megállapodás

Infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók a kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren, valamint Tatán és Várpalotán is; az erről szóló dokumentumot tegnap írta alá Magyarország és az Egyesült Államok. A két ország védelmi együttműködési megállapodásának (Defense Cooperation Agreement) vonatkozó végrehajtási keretegyezményeit Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison látta el kézjegyével Babos Tibor miniszteri biztos és Charles R. Miller, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának igazgatója. 

2021. 07. 16. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú védelmi megállapodás megfelelő keret az együttműködés további erősítésére, katonai fejlesztések megvalósítására Kecskeméten, Pápán, Várpalotán és Tatán – fogalmazott Babos Tibor.

A magyar–amerikai védelmi együttműködési megállapodás végrehajtásáért felelős miniszteri biztos hozzátette: a két éve Washingtonban aláírt megállapodás a két ország biztonsága érdekében kötött államközi egyezmény, a most aláírt végrehajtási megállapodások pedig az említett négy helyszín közös fejlesztéseire vonatkoznak.

A Magyar Honvédség kecskeméti bázisát is fejlesztik az amerikaiakkal kötött egyezmény keretében
Fotó: Mirkó István

– A kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren alapvetően a légierő érdekében végzett infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók, Várpalotán és Tatán pedig főleg a szárazföldi alakulatok igényeit szolgáló beruházások valósulnak majd meg – közölte.

Babos Tibor elmondta, mivel a végrehajtási megállapodások keretegyezmények, a pontos fejlesztésekről további végrehajtási részmegállapodásokat dolgoznak ki a közeljövőben.

A kecskeméti légibázison települ a Magyar honvédség egyetlen, JAS–39 Gripen vadászbombázókkal felszerelt alakulata, valamint a légierő teherszállító gépei is itt állomásoznak. Az MH Pápa Bázisrepülőéteren a NATO Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) katonai végrehajtó szervezete működik. Három, magyar lajstromban és felségjellel repülő Boeing C–17 Globemaster III típusú, nagy hatótávolságú szállító repülőgép üzemel a bázison, ezáltal katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítva a konzorcium 12 tagállama, köztük Magyarországnak. Tatán az MH 25. Klapka György Lövészdandár állomásozik, az alakulat teljes fegyverzete megújítás, bővítés alatt áll, Várpalotán pedig MH Bakony Harckiképző Központ működik.

A védelmi együttműködési megállapodást 2019. április 4-én írta alá John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban.

Az Országgyűlés az erről szóló törvényjavaslatot 167 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el, és 2019. augusztus 22-én lépett hatályba. A megállapodás az új körülményekhez igazítja a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi egyezményt.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a kétoldalú megállapodás összhangban van Magyarország NATO-kötelezettségeivel, és segíti teljesítésüket. Ezek között említette a kétszázalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, a készenlét erősítésére vonatkozó NATO-elvárás teljesítését és a rendszeres gyakorlatok megtartásának jogi szabályozását.

Az Egyesült Államok ilyen típusú védelmi együttműködési megállapodást kötött a közelmúltban a három balti országgal, azt megelőzően Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.