Máris hiányoznak a katonák a kórházakból

Hiányolják a katonákat a kórházak – írta a napokban a Népszava annak kapcsán, hogy a járvány visszaszorulásával Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára visszahívták az egyenruhásokat az egészségügyi intézményekből. Az intézkedés tavalyi bevezetésekor a baloldali politikusok és médiumok viszont éppen a katonák jelenlétét nehezményezték, egyenesen azt állítva, hogy a kormány a pandémiát kihasználva az ország militarizálására törekszik.

2021. 07. 09. 20:04
null
A gyõri Petz Aladár Megyei Oktató kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó dobozt viszik a honvédek Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiányolják a katonákat a magyar kórházak, hiszen azzal, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt ők is segítették a járvány elleni védekezést, számos egészségügyi intézmény ingyen munkaerőhöz jutott – olvasható a Népszava cikkében, amely arra reflektál, hogy a járvány visszaszorulásával Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára visszahívták az egyenruhásokat a kórházakból. A lap által megkérdezett intézmények vezetői ugyanis elmondták:

a katonákról már a járvány alatt is elismerően vélekedtek a páciensek és a kórházak,

hiszen ők irányították a betegeket, segédkeztek az oltások adminisztrációjában, de ha arra volt szükség, betegeket szállítottak vagy éppen bútorokat cipeltek.

Bár eddig sem volt kérdéses, hogy a honvédség bevonása jelentősen csökkentette az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést, a baloldal politikusai és véleményvezérei sosem voltak hajlandóak elismerni azt. Emlékezetes, a katonák jelenléte kapcsán számos baloldali kritika látott napvilágot:

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tavaly szeptemberben azt hangoztatta, hogy az egészségügyi intézményekben szolgálatot teljesítő „őrnagyocskák és a hadnagyocskák” – akik véleménye szerint semmihez sem értenek – egyetlen dolga a dolgozók megfélemlítése és a titkolózás biztosítása volt,

nemrégiben pedig azt követelte, hogy az egyenruhások hagyják végre el a kórházakat.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter pedig azzal élcelődött, hogy a kórházakba vezényelt katonák fegyverei nem tudták legyőzni a vírust, ezért a kormány a végső csodafegyvert, a nemzeti konzultációt vette elő. A legmerészebb vízióval viszont a CEU egykori docense állt elő. Sükösd Miklós ugyanis kijelentette, hogy

Orbán Viktor Magyarország teljes militarizálására készül, amely a járványidőszak alatt érte el a kritikus határát, amikor a kormányfő a pandémiára hivatkozva a kórházak élére katonai parancsnokokat nevezett ki.

Véleménye szerint Orbán ezzel a lépéssel az egész egészségügyi rendszert a civil irányítás helyett katonai és belügyi irányítás alá helyezte. A szociológus továbbá azzal indokolta az állítását, hogy a kórházak és a cégek irányítása után a katonaság a karantén alatt az utcákat és a köztereket is megszállta, és géppisztollyal, állig felfegyverkezve riogatta a lakosságot.

Kökény Mihály korábbi szocialista egészségügyi miniszter pedig egy korábbi, tavaly novemberi nyilatkozatában érthetetlennek nevezte, hogy szerinte az egészségügyben máris több az egyenruhás rendőr vagy katonatiszt, mint amennyi normális körülmények között indokolt.

Kökény szerint emögött valamilyen hatalmi, politikai megfontolás állhat, amelynek a célja, hogy az egészségügy félkatonai rendszerben működjön tovább.

A volt miniszter úgy nyilatkozott: hasonló kezdeményezésre – tehát hogy a kórházi rendszert rendőrkapitány irányítsa és a közvetlen beosztottak is magas rangú rendőrök vagy katonatisztek lennének – nincs nemzetközi példa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.