Nemzetközi diplomát adna ki a Műegyetem

Párizs, Madrid, Pisa vagy éppen Isztambul egyetemein is tanulhatnak, illetve kutathatnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói és oktatói, miután egy sor külföldi intézménnyel kötött szövetséget az egyetem. Hamarosan kezdődnek a szakmai gyakorlatok, mobilitási programok, a hosszú távú cél pedig az, hogy a partnerek közös európai mérnöki diplomát adhassanak ki, amely minden érintett országban akkreditált.

Csókás Adrienn
2021. 07. 05. 20:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét európai ország kilenc vezető felsőoktatási intézményének összefogásával jött létre egy új szövetség, amely három évre ötmillió eurós támogatást nyert közös képzésekre az Európai egyetemek programban. Az EELISA névre keresztelt konzorcium (az Európai Mérnöki Tanulás, Innováció és Tudomány Szövetség angol nyelvű rövidítése) tavaly jött létre, a Műegyetem pedig most arról tájékoztatta lapunkat, hogy hosszas előkészítés után megkezdődött a munka, hamarosan indulnak a közös képzési programok és szakmai gyakorlatok.

A partnerek között Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid és Bukarest nívós egyetemei találhatók, amelyek az Európai Bizottságtól kapott támogatásnak köszönhetően megerősítik a kapcsolataikat: mobilitási programokat szerveznek, közös tantárgylistát állítanak, beszámítják a tagintézményekben teljesített krediteket, kölcsönösen elismerik egymás diplomáit, hosszú távon pedig közös európai mérnöki diplomát alakítanának ki, amely minden érintett uniós államban akkreditált lenne. Addig, amíg ez a közös európai diploma megvalósul, az egyetemközi kurzusok elvégzéséért külön bizonyítványt kapnak a hallgatók, amely a diploma mellékletébe is bekerül.

A mobilitási programok ráadásul nemcsak a hallgatókat – akik a kilenc érintett egyetemen összesen 170 ezren vannak –, hanem az oktatókat, sőt még az adminisztratív területen dolgozókat is érintik.

– A közös munka érdemben segítheti a magyar felsőoktatás bekapcsolódását az európai felsőoktatási, kutatási és innovációs folyamatokba. A hálózatokban a kreatív európai értelmiség új generációja képződik, mely képes a határok és a tudományágak közti együttműködésre, a társadalmi kihívások, illetve munkaerőpiaci hiányok hatékony kezelésére – fogalmazott a program indítása kapcsán felvett videóüzenetében Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, aki szerint az EELISA túlmutat a hagyományos kettős diploma rendszerén, mert

lehetőséget ad egy európai egyetemközi campus létrehozására.

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar egyetemek más országok intézményeihez képest kiemelkedő számban vesznek részt európai egyetemi szövetségekben, a különböző hálózatokhoz összesen 11 magyar egyetem csatlakozik. Ezzel pedig jelentős előrelépést tettünk felsőoktatásunk nemzetközi versenyképességének fokozása érdekében – fűzte hozzá Bódis József.

A Műegyetemen a külföldi hallgatók száma pedig csaknem 2500-ra emelkedett az elmúlt évek során, ami azt jelenti, hogy

mára a teljes hallgatói létszám 12 százalékát külföldiek teszik ki.

Egy német partnerintézménnyel például jelenleg is adnak ki kettős diplomát, és szinte minden kurzusnak megvan az angol nyelvű párja, sőt olyan is van, ami csak angolul létezik. Az idegen nyelvű szakok a BME teljes képzéskínálatában jellemzők, angol, német és francia nyelven is tartanak órákat. Nagy Balázs Vince, a Műegyetem nemzetközi rektorhelyettese korábban úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: fontosnak tartják, hogy a magyar fiatalok

itthon is megkapják a nemzetközi légkört,

illetve hogy már a felvételi idején láthassák, milyen lehetőségeik lesznek a tanulmányaik során külföldi részképzéseken részt venni, utazni.

Az EELISA társulás által elnyert támogatás három évre szól, de az egységes diplomák létrehozása ennél biztosan több időt vesz majd igénybe, ezért a közös munka semmiképp nem zárul le a három év leteltével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.