Saját átláthatósági ígéreteit sem tudta teljesíteni Újpest vezetése

A momentumos polgármester és társai kampányszlogennek használták az átláthatóságot, és önként csatlakoztak az Ez a minimum! programhoz. A Mandiner megnézte, mi teljesült a legfontosabb követelmények közül.

Forrás: mandiner.hu2021. 07. 16. 13:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártok, köztük a Momentum és az LMP rendszeresen az átláthatóság jelszavával kampányolnak. Így volt ez a 2019-es önkormányzati választások előtt, amelyen több budapesti kerületben az ellenzéki összefogás jelöltjei nyertek polgármesteri helyeket és szereztek többséget a képviselő-testületekben.

Ez történt Újpesten is, ahol a Momentum ifjú politikusa Déri Tibor lett a polgármester, az alpolgármestere pedig az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté, a DK-s Trippon Norbert, és a Jobbikos Czigler László lettek. Persze ígértek a kampányban sok egyebet is, de a tervezett projektek jó része nem valósult meg.

Ezt követően pedig elővették a baloldali pártok kedvelt kampányszlogenjét, miszerint a kormány „kivérezteti” az önkormányzatokat. A pénzhiányt hirdető plakátkampányra pedig (a Fidesz-frakció számításai szerint) húszmillió forintot gyorsan el is költöttek.

De gyorsan kiderült, hogy az egésznek semmi valóságalapja nincs, hiszen az Újpesti önkormányzatot tízmilliárdos többletforrással adta át az előző fideszes vezetés, és a tavaly is 3,2 milliárdnyi többletbevételt gyűjtött össze a kerület. Ezt azonban nem a kerület vezetésétől, hanem az egyik helyi fideszes képviselőtől tudhatjuk – írja a Mandiner.

A baloldali összefogás győzelmét követően Újpesten látszólag lelkesen bele is vágtak a kampányban meghirdetett átlátható működés megvalósításába. Olyannyira, hogy az „Ez a Minimum! program végrehajtásához szükséges korrupció elleni intézkedésekről” című képviselő-testületi határozat elfogadásával is megerősítették korábbi ígéretüket, hogy csatlakoznak az Átlátszó és a K-Monitor tényfeltáró portálok kezdeményezéséhez, az Ez a minimum! elnevezésű átláthatósági programhoz.

A portál megtudta, hogy az önkormányzat 2020-ban 12 millió Ft-ot irányzott elő a program megvalósítására, de ezt a költségvetés későbbi módosításait követően már csak 5 millió forint volt.

Ironikus fejlemény, hogy az önkormányzat végül az átláthatósági programra elkülönített pénzzel sem számolt el.

Átláthatóság Újpesten?

Értesüléseik szerint a nagyszabású ígéretekkel szemben vannak problémák Újpesten az átláthatósággal. Épp ezért megnézték, hogyan is áll a kerületet lassan két éve vezető momentumos polgármester és LMP-s, DK-s, valamint MSZP-s társai által önként vállalt átláthatósági program megvalósítása.

Az önkormányzati honlapokon jellemzően létezik egy Közérdekű adatok menüpont, amelynek almenüje kellene, hogy tartalmazza a nyilvánosság számára elérhető, az önkormányzat vezetésének döntéseit, a testület működését, és gazdálkodását érintő adatokat és információkat.

Gazdálkodás

Rögtön az első menüpont a közzétételi lista, amely a gazdálkodási adatokat, az önkormányzati költségvetéseket és éves beszámolókat, azaz a pénzügyi elszámolást tartalmazza. Pontosabban kellene, hogy tartalmazza. Egy részük fent is van, egészen 2019-ig, az előző önkormányzati ciklusban elfogadott utolsó költségvetésig.

Az új baloldali vezetés alatt elfogadott 2020-as és 2021-es költségvetések azonban nincsenek feltöltve, és a 2020-as pénzügyi beszámolót sem tették fel ide.

Aki picit jártas az önkormányzati honlapok útvesztőiben, és a politikában, tudja, hogy a helyhatóságok vezetése néha szívesen elrejt egy-egy közérdekű adatot valahol a weblap labirintusában. Így aztán nem lehet azt mondani, hogy nem tették közzé, de megtalálni csak az fogja, akinek van türelme jó ideig keresgélni az oldalon.

A keresőbe beírva a költségvetés szót a szervezeti adatok mellett elsőként egy releváns hírt találunk. Ez a 2020-as (!) költségvetés elfogadásáról szól, és szerepel is benne egy link, amely elvileg a költségvetésre mutat, de valójában csak egy üres oldalra visz. Ide:

Az Ez a Minimum! program szerint „az önkormányzat költségvetése legyen elérhető közérthető, ábrákkal illusztrált formában az önkormányzat honlapján. Emellett nyers, géppel feldolgozható, táblázatos formában, lehetőleg COFOG szerinti, vagy az államkincstári rendszerben rögzített bontásban is legyen letölthető az elemi költségvetés, annak esetleges módosításai, a költségvetés végrehajtásáról szóló évközi beszámolók és az éves beszámoló.”

Grafikonokkal, összehasonlító táblázatokkal és egyéb, az átlagembert segítő „közérthető, ábrákkal illusztrált” költségvetésről és pénzügyi beszámolóról pedig szó sincs.

Picit tovább kutakodva az önkormányzat fül alatt a 2021-es rendeletek közt legörgetve meg lehet találni a költségvetési rendelet három módosítását és mellékleteit, valamint a zárszámadást és a hozzá tartozó táblázatokat. Ezekből, aki ért hozzá, kimazsolázhatja a lényeget. Már amennyiben eljut idáig.

Egyébként az elvileg a gazdálkodásért felelős Pénzügyi és Költségvetési Bizottság 2020-ban háromszor ülésezett és a testület a határozatait és jegyzőkönyveit egészen idén júniusig nem is lehetett megnézni meg a honlapon.

Az Ez a Minimum! program szerint „az önkormányzat tegye közzé a költségvetési tervezés folyamatának dokumentumait (pl. koncepció, intézményvezetőkkel folytatott egyeztetés) és az előterjesztést, amelyben közérthetően kifejti az egyes előirányzatok tartalmát, indokolja a változtatásokat és bemutatja a tervezetet a költségvetési egyensúly szempontjából.”

Mindeddig egyáltalán nem találtak erre vonatkozó adatokat, és az általuk megkérdezett újpesti képviselők is azt mondják, nem is hallottak ilyesmiről. Egyikük szerint a 2021-es költségvetés zárt ajtók mögött készült, semmiféle társadalmi vita nem előzte meg. Amennyiben volt is valamilyen koncepció, intézményvezetőkkel folytatott egyeztetés, vagy a tervezés során keletkeztek dokumentumok, ezeket sem a képviselők, sem a nyilvánosság nem ismerhette meg.

Egy biztos, a baloldali vezetés ezek szerint nem tartotta fontosnak a közérdekű adatok közt szerepeltetni a költségvetést,

ahol pedig szerepel ott sem igazán közérthető formátumú. Ez nem éppen az az átláthatóságot segítő adatközlés, amit az Ez a minimum! program tartalmaz.

Közérdekű adatigénylések

Az Ez a Minimum! program szerint „a beérkező közérdekű adatigényléseket és az azokra adott válaszokat az önkormányzat a válaszadást követően két héttel anonimizálva közzéteszi”.

A valóságban ez úgy néz ki, hogy Közérdekű adatigénylés menüpontban nem sok mindent találtak. Van ugyan egy útmutató, amely elvileg az igénylésben segít, de emellett összesen két excel-táblázatot töltöttek fel az oldalra, amelyekben a 2019-es és a 2020-as adatigényléseket sorolják fel.

Míg az egyik táblázatban előző, fideszes kerületvezetés alatt beadott igénylések teljes szövege és az azokra adott válasz is szerepel, addig a Déri Tiborék vezetése alatt beadott igénylésekről a dokumentumból mindössze annyit tudunk meg, hogy ki, és milyen témában kért információt a polgármesteri hivataltól, valamint, hogy elutasították-e az igénylését.

Az anonimitás nem teljesül, a kérdések és válaszok pedig nincsenek feltöltve az oldalra.

Az önkormányzati képviselőtől is megtagadták az információt

Nagy István, a helyi Fidesz-frakció vezetője egyébként a közelmúltban képviselői adatkéréssel (tehát nem közérdekű adatigényléssel) fordult az önkormányzathoz. A képviselő az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal, valamint gazdálkodó szervei által 2019. október 13. napját követően megkötött, 15 millió forintot el nem érő értékű szerződéseket és a 15 millió forint feletti, közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül megkötött szerződést kérte, teljesítés-igazolásokkal együtt.

Ezt, a feltehetően jogot végzett aljegyző közérdekű adatigénylésként értelmezte. Nem tudni, hogy véletlenül vagy szándékosan, és azt sem könnyű eldönteni, hogy melyik nagyobb probléma. Mindenesetre

sokat elmond az önkormányzat hozzáállásáról, hogy saját képviselője számára is megtagadta az adatok kiadását.

Tették ezt arra hivatkozva, hogy nem jelölt meg konkrét ügyet, amely az adakérést indokolná, a teljes szerződéses dokumentáció átadása az önkormányzat alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan igénybevételével jár. Végül elintézték az egészet azzal, hogy az önkormányzatnál megtekinthette a szerződések listáját, és kiválaszthatta, hogy melyik szerződést szeretné megkapni.

Eltűnt archívum, eldugott adatok

Az Ez a Minimum! program szerint „Minden önkormányzati képviselő-testületi és bizottsági ülés napirendje, az üléshez készült előterjesztések (és azok mellékletei) legyenek az ülést megelőzően megtekinthetők, továbbá az üléseket követően haladéktalanul legyen elérhető azok jegyzőkönyve is elektronikusan kereshető formában (pl. html, txt, rtf, word, odt).”

Önkormányzati képviselőktől úgy értesültek, hogy jellemzően 2-3 nappal az ülés előtt küldik ki nekik a bizottsági ülések meghívóit, amelyek aztán csak eldugott helyen, a bizottságok aloldalainál találhatók meg. Emiatt az érdeklődők sokszor nem is vesznek részt állampolgárok a bizottsági üléseken. Az önkormányzati médiacég pedig csak a legritkább esetben tudósít a bizottsági ülésekről.

A bizottságok határozatait értesítés nélkül, legtöbbször csak hetekkel később töltik fel a a weboldalra – tudtuk meg az egyik bizottsági tagtól. Akkor is akkor is pdf formátumban, ezért az anyagok nem kereshetők. A Közművelődési és Oktatási Bizottság 2020. októberi ülésének előterjesztéseit és határozatait például egészen idén május közepéig nem töltötték fel.

2021 januárjában megújult az önkormányzat hivatalos weboldala, az ujpest.hu. A fejlesztést követően azonban az önkormányzat bizottsági üléseinek dokumentumait tartalmazó archívum nagy része eltűnt az oldalról. A korábbi évek bizottsági üléseinek jegyzőkönyvei részben elérhetetlenek, ami elérhető annak egy részét is a közelmúltban töltötték fel.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.