A háziorvosok és a mentőszolgálat munkájával a legelégedetebbek a magyarok

Az elmúlt évtizedben csökkent a kórházban eltöltött idő, gyakoribbá váltak a rutin szűrővizsgálatok, a lakosság túlnyomó többsége pedig a háziorvosi ellátással és a sürgősségi mentőszolgálat munkájával is elégedett – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésében, amely az egészségügyi ellátásokat járja körül. Az elemzésből továbbá kiderül: a nők rendszerint nagyobb arányban veszik igénybe az ellátásokat, mint a férfiak.

2021. 08. 20. 7:18
Bakos Ilona
Bakos Ilona miskolci háziorvos fogadja betegei hívását Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-es Európai lakossági egészségfelmérésen (ELEF2019) alapuló elemzés szerint bár az orvosi ellátást igénylők aránya nem változott az elmúlt évtizedben, jelentős csökkenés mutatkozik a kórházban töltött időtartamot illetően. Mint kiderült, 

míg 2009-ben még átlagosan évi tizenöt napot töltöttek a fekvőbeteg-ellátási intézményekben azok, akik kórházi ellátásra szorultak, 2019-ben ez tíz napra csökkent. 

A kórházban töltött átlagos idő mérséklődésével ugyanakkor párhuzamosan nőtt a szakorvosi konzultációk átlagos száma is, a felmérést megelőző 12 hónapban pedig a mozgásszervi problémákkal foglalkozó szakemberekhez fordultak leggyakrabban az emberek. 

Gyakoribbak a rutin szűrővizsgálatok

2009 és 2019 között szintén pozitív változás figyelhető meg a vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukorszintmérés tekintetében is, ugyanis ezek a rutin szűrővizsgálatok a lakosság egyre nagyobb hányadát fedték le. 

Míg 2009-ben a lakosság 71, 5 százaléka, addig 2019-ben már  a 77,7 százalékuk vett részt vérnyomásmérésen. A koleszterinszint-mérés részvételi aránya a vizsgált tíz évben 44,9 százalékról 60,1 százalékra nőtt, a vércukorszintmérésen résztvevők száma pedig  50,2 százalékról 62,2 százalékra emelkedett. A személyes döntést igénylő vizsgálatoknál viszont nem ilyen egyértelmű a helyzet, mivel 2009-hez képest csak a méhnyakrákszűrésen résztvevők aránya mutatott emelkedést.

 Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy

Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt rákszűrési programok (méhnyakrák-, emlőrák-, vastag- és végbélrákszűrés) is minden célcsoportba tartozó állampolgárnak ingyenesen biztosított, sőt a tüdőszűrés kapcsán is jelentős előrelépések történtek.

Elégedettek a háziorvosokkal

A felmérés során a tb-finanszírozott ellátások közül tízből nyolc válaszadó a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátást értékelte a legmagasabbra. 

Tízből heten a sürgősségi mentőszolgálat munkájával is elégedettek, ráadásul 2009-hez képest ennek az ellátási formának javult leginkább a megítélése. 

A lakosság kétharmada a fogászati ellátással is elégedett, a járóbeteg-ellátásban nyújtott szakorvosi ellátásról, az otthoni ellátásról és a betegszállításról pedig tízből hat fő vélekedik pozitívan. A magánellátások körében a fogászati ellátás értékelése a legmagasabb, ezt követi a szakorvosi ellátás, és csak harmadik a sorban a háziorvosi ellátás.

A KSH összefoglaló elemzése arra is rámutat, hogy a nők rendszerint nagyobb arányban veszik igénybe az egészségügyi ellátásokat, mint a férfiak. Ez különösen a 18‒34 éves korosztályra igaz, ahol a férfiaknál kiugróan alacsony az orvoshoz fordulás aránya.

A KSH teljes elemzése IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.