Az előválasztási komédia új szakasza

A baloldali előválasztás részeként megkezdődött az ajánlások gyűjtése. A miniszterelnök-jelölteknek húszezer, az egyéni jelölteknek négyszáz érvényes ajánlást kell begyűjteniük, hogy ténylegesen indulhassanak a megméretésen. A látszat ellenére izgalomra semmi ok: a baloldali pártok a választókörzetek közel hatvan százalékában már előre megállapodtak az esélyesnek tartott indulókról.

Magyar Nemzet
2021. 08. 24. 8:25
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 22-én az utolsó nyilvántartásba vételi kérelem hiánypótlási határideje is lejárt, így kialakult a jelöltek végleges listája. Összesen hét miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölőszervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba – írták közös közleményükben baloldali pártok. A nyilvántartásba vett jelöltek így tegnap már elkezdték gyűjteni a támogatói ajánlásokat: a miniszterelnök-jelölteknek húszezer, az egyéni jelölteknek négyszáz érvényes ajánlást kell begyűjteniük, hogy ténylegesen indulhassanak a megméretésen. 

Minderre két hetük van, a leadási határidő szeptember 6., délelőtt 10 óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis szeptember 8-ra várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra. A miniszterelnök-jelöltek közül hat, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József nevezhető komolyan vehetőnek, a hetedik aspiráns, Ecsenyi Áron, a Le az adók 75 százalékával! nevű, úgymond, libertárius minipárt vezetője maga is trollkodásnak nevezte indulását. 
 

Bár a baloldal és magát függetlennek mondó médiája hatalmas újításként tálalja az előválasztást, az valójában nem más, mint színjáték, porhintés. Eredetileg ugyanis arról volt szó, hogy kizárólag az ellenzéki érzelmű választók döntenek arról, az adott körzetben egyedüliként ki induljon majd a kormánypártok képviselője ellen. 

Ehhez képest viszont már a kezdet kezdetén elkezdődtek a „hátsó füstös szobákban” az alkudozások, az egymás javára való kölcsönös visszaléptetések, amelyek nyomán mára a baloldali pártok a választókörzetek csaknem hatvan százalékában előre megállapodtak az esélyesnek tartott jelöltekről. Őket, mint a DK-s Arató Gergely fogalmazott, „barátságos versengésben” segítik a látszat kedvéért indulók. 

Tizenhárom választókerületben, azaz a választókerületek 12 százalékában pedig mindössze egyetlen jelöltre lehet szavazni, azaz itt valójában nem is rendeznek előválasztást. – Van, ahol egyjelölti verseny lesz, vagyis az előválasztás korlátozott, fékezett habzású – fogalmazott a jelenségről Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere. 

Nem mellékes körülmény ugyanakkor, hogy a „hátsó füstös szobákban” köttetett háttéralkuknak a DK és a Jobbik a legnagyobb nyertese. Jakab Péterék 57 körzetben támogatnak más jelölteket, miközben összesen 92-en léptek vissza a politikusaik javára. Gyurcsány Ferencék pedig mindössze 39 helyen támogatnak másokat, míg 59 körzetben a DK jelöltje a kedvezményezett. Beszédes, hogy az egykori ősellenségek majdnem azonos arányban (16-14 Gyurcsány Ferencék javára) segítik egymás politikusait. Meglepetés, abból is a kellemetlen fajta ugyanakkor még adódhat az előválasztás során. 

Nem mindegy ugyanis, hogy azon végül hányan vesznek részt, azaz mekkora lesz a legitimációja. Szakértők szerint alacsony, öt százalék alatti részvételnél az egész procedúra nevetségessé válhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.