Erősödik a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás

Már az afgán helyzetet megelőzően is jelentős, a tavalyihoz képest erőteljesebb nyomásnak volt kitéve a magyar határ.

Forrás: MTI2021. 08. 18. 10:06
A szakértő szerint fegyverhasználat is szükségessé válhat
A szakértő szerint fegyverhasználat is szükségessé válhat Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eddig idén mintegy hatvanezer embert tartóztattak fel, aki illegálisan Magyarország területére akart lépni. Tavaly az azonos időszakban mintegy 19 ezren próbálkoztak 

– közölte Bakondi György szerda reggel az M1 aktuális csatornán, hozzátéve: ebben az időszakban 560 ember ellen indult büntetőeljárás embercsempészés miatt, míg tavaly ez a szám 220 volt.

 

A minsizterelnök belbiztonsági tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy már az afgán helyzetet megelőzően is jelentős, a tavalyihoz képest erőteljesebb nyomásnak volt kitéve a magyar határ és az azt őrző rendőri és katonai erők.  – Már most mintegy felerészben afgánok érkeznek, akik nagyobb csoportokban közelítik meg a zöldhatárt – hangsúlyozta.

A szakértő kitért arra is, hogy az olasz partokon harminc százalékkal nőtt az érkező illegális bevándorlók száma, gyakori, hogy 600-800 ember egyszerre érkezik hajóval. Továbbá kedden mintegy százötvenen rohamozták meg a spanyol–marokkói határt, és legalább ötvennek sikerült átjutnia az ottani határszakaszt védő, hat méter magas kerítésen.

A tanácsadó kiemelte, hogy a görög szigeteken megállították ugyan a beáramlást, de a balkáni útvonal elég telített: a migránsok feltorlódtak például a boszniai–horvát, a szerb–magyar vagy a szerb–magyar–román hármas határon.

 

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy az afganisztáni helyzet meglepte a nyugati vezetőket, hiszen a jelentős anyagi forrásokból kiképzett és felszerelt afgán biztonsági erők nem tudtak, illetve nem akartak ellenállni a táliboknak.

– Ez mindenképpen azt jelzi, hogy azok a politikai elgondolások, amelyek a demokrácia afganisztáni bevezetésével, az önvédelmi készség magas szintjével altatták el az európai és az egyesült államokbeli politikai vezetést, nagyon messze voltak a realitástól 

– jelentette ki a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.