Gyurcsány Ferencék az szja eltörlése ellen

Hidegfrászt kaptak Gyurcsányék attól, hogy a napokban az Állami Számvevőszék elnöke felvetette: el kellene törölni a munkát terhelő terheket, a személyi jövedelemadót. Bár aligha akad olyan tisztességes, bérből és fizetésből élő munkavállaló, aki tiltakozna a javaslat ellen, a DK szakpolitikusa, Dávid Ferenc mégis így tett. A DK-s szakértő tiltakozása persze érthető annak tükrében, hogy a baloldali kormányok alatt, élükön a Gyurcsány-kabinettel szinte hetente jelentettek be különféle adóemeléseket.

Bákonyi Ádám–Kiss Gergely
2021. 08. 12. 15:45
Dobrev poszt-trauma
Budapest, 2019. szeptember 20. Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselõje sajtótájékoztatót tart 2019. szeptember 20-án Közvetlen uniós forrást az önkormányzatoknak! - Zuglóban már megcsináltuk címmel egy zuglói foghíjtelken, ahol uniós forrásokból fognak felépíteni egy házat szociális bérlakások számára. MTI/Máthé Zoltán Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járulékot, ami nem teher, hanem megelőlegezett kiadás a személyes biztonság érdekében fizetni kell, a jövedelemadót viszont sokszor büntetésként érzékelik az adófizetők – erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Domokos László. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke lapunknak kijelentette azt is, hogy meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy mindenki megfelelő megélhetést találjon idehaza, így akár nullaszázalékos is lehetne a személyi jövedelemadó (szja). – Meggyőződésem, hogy az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik – fogalmazott Domokos László.

 

Orrba verést emleget a DK szakpolitikusa 

 

Bár aligha akad olyan olyan tisztességes, bérből és fizetésből élő munkavállaló, aki tiltakozna a javaslat ellen, a DK szakpolitikusa mégis így tett. Dávid Ferenc a Klubárdióban arról beszélt, hogy nagyon jól hangzik Domokos felvetése, de az állami költségvetés alapvetően az emberek által befizetett személyi jövedelemadóból tevődik össze, így ha ezt nullára csökkentjük, 2800-3000 milliárd forint adó esik ki. Szerinte beláthatatlan következményei lennének, ha a 2022-es, erőteljes hiányokkal számoló költségvetést „orrba verjük” egy ekkora mínusszal. Hozzátette, hogy a nyugdíjasoknak sem kedvezne ez semmilyen módon, hiszen státuszuknál fogva ők már nem fizetnek személyi jövedelemadót, azonban ennek a 2,7 millió embernek éppen a költségvetésből kell biztosítani a nyugdíját. – Bármennyire jól hangzik  is Domokos felvetése, ha beváltanák, úgy valamikor a 10. hónapban sokan nem kapnák meg az emelt nyugdíjukat, mert a költségvetés addigra összeomlik – érvelt az szja eltörlése ellen a DK szakpolitikusa. 

 

Gyurcsány szerint elvetemült dolog az adócsökkentés 

 

Dávid Ferenc tiltakozása persze érthető annak annak tükrében, hogy a baloldali kormányok alatt, élükön a Gyurcsány-kabinettel szinte hetente jelentettek be különféle adóemeléseket.  A DK elnöke a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában is észszerűtlennek, sőt elvetemültnek nevezte az adócsökkentéseket, ami szerinte nem dinamizálja a gazdaságot. 

 

Gyurcsány valósággal hidegrázást kapott attól, hogy a magyar családoknak és vállalkozásoknak kevesebb közterhet kell fizetniük. Ezt mutatta hatalmon is, amikor bukdácsoló kormánya hibáinak az árát a lakossággal és a cégekkel fizetette meg. Tizenöt évvel ezelőtt megszorítások özönét zúdította az országra.

 

A 2006-os választások után közölte, hogy a korábban bejelentett adócsökkentési programot el kell halasztani, ellenben több elvonás mértékét emelik. Akkor szólt arról is, hogy 

az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát 15 százalékról 25 százalékra növeli a baloldali kormány. 

Sőt az ígérete ellenére nem szüntette meg a tételes egészségügyi hozzájárulást, míg a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulékot emelte, ahogy a munkavállalói szolidaritási járulékot is. Mindez nem hozta el a versenyképességi fordulatot, a költségvetés tátongó lyukait próbálta befoltozni a sarcolásokkal. Egy vergődés vette kezdetét, amely végül a Bajnai-kormány kegyetlen megszorításaiban csúcsosodott ki.
 

Karácsony Gergely is az adóemelés pártján van

 

Az Orbán-kormány 2010 után teljesen más felfogással kezdte irányítani a gazdaságot. Az adórendszer átalakításának az volt a kiindulópontja, hogy többen adózzanak keveset, szemben a baloldali időszakkal: akkor ugyanis kevesebben fizettek, de sokat. Ez utóbbinak az volt az oka, hogy alacsony volt a foglalkoztatás és virágzott a feketegazdaság. Aki csak tehette, megkerülte az adófizetést. Magyarországon ma a személyi jövedelemadó kulcsa egységesen 15 százalék, de többen ennek megfizetése alól is mentesülnek. 

 

Azoknak az anyáknak, akik négy vagy több gyermeket hoztak a világra, nem kell megfizetniük ezt a közterhet, ahogy jövő év januártól a 25 év alatti munkavállalóknak sem. A 15 százalék az egyik legalacsonyabb érték az unióban, míg a baloldal kormányzása alatt volt olyan időszak, amikor negyven százalék körüli volt a felső kulcs.


Karácsony Gergely főpolgármester, aki most újra miniszterelnök-jelölt is, száz százalékban Gyurcsány Ferenc bukott adózási rendszerét venné át. Már bejelentette, hogy megszüntetné az egykulcsos szja-t, ami egyenlő az adóemeléssel. Emelné a társasági adót is, amely jelenleg kilenc százalék. Ezzel Magyarország jelentős előnyben van a befektetőkért folytatott versenyben.

Mindezek mellett Karácsony Gergely követné a Nemzetközi Valutaalap ajánlását is és szolidaritási adót vetne ki azokra a cégekre, amelyek a válságban is nyereséget termeltek. Azaz: büntetné őket, mert nem mentek tönkre. 

 

Boros Imre közgazdász a minap nyilatkozott arról lapunknak, hogy a baloldal miért emeli folyamatosan az adókat. A szakértő azt mondta, hogy Gyurcsányék valójában a globális hatalmakat kívánják kiszolgálni, mert azok segítik kormányra őket. Ennek viszont ára van, amihez pénz kell. Ezt a pénzt pedig abból a jövedelemből veszik el, ami az országban megtermelődik. Ezért fizetnek rá a magyar családok és a hazai cégek a kormányzásukra. A programokból az látszik, hogy ott folytatnák, ahol 2010-ben abba kellett hagyniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.