Hazahozták a magyar unokázós maffia egyik irányítóját

Huszonöt körözéssel keresték a magyar unokázós maffia egyik irányítóját, H. Ernőt, akit a britek fogtak el az Egyesült Királyságban, múlt héten pedig Budapestre szállították. A nyomozók összesen 82 csalót fogtak el, a szervezők mellett a futárokat és az irányítókat is. A H. Ernő vezette, 21 tagú bűnszervezet összesen csaknem ötvenmillió forint kárt okozott.

2021. 08. 25. 15:13
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már magyar börtönben tölti a korábban elkövetett bűncselekmények miatt kiszabott jogerős börtönbüntetését H. Ernő. 

Az unokázós csalómaffia egyik irányítójának tartott férfit tavaly november 10-én nemzetközi körözés alapján fogták el a brit hatóságok, kiadták hazánknak, és augusztus 18-án Budapestre szállították a magyar nyomozók. 

Erről Nagy-Kovács Dávid őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozó főosztályának vagyonvédelmi alosztályvezetője számolt be szerdán a rendőrség Teve utcai központjában.

A BRFK 2018-ban külön nyomozócsoportot hozott létre az akkoriban elszaporodó unokázós csalások felderítésére. Ez a nyomozócsoport azonosította 2019-ben azt a két magyar bűnszervezetet, amelyet az Egyesült Királyságból irányítottak. Mellettük összekötőkből, szervezőkből, futárokból álltak a szervezetek.

 

A csalók a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használták

a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel – legtöbbször egy angliai telefonszámról –, és a beszélgetés során az időskorúak rokonának adta ki magát. Volt, hogy a telefonáló azt állította: balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. A másik bevált módszerük az volt, hogy az álrokon azzal hívta fel az idős embereket: egy kétes ügy vagy tartozás miatt fogva tartják, és akkor engedik szabadon, ha a kért összeget kifizeti a fogvatartóinak.

Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzte a sértetteket, hogy ő maga nem tud elmenni a pénzért, hanem egy ismerősét küldi érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amelynek tagjai a pénzt elosztották, illetve eljuttatták a szervezet irányítóinak.

A bűnszervezet irányítói először családtagjaikat vonták be futárnak, azonban a sorozatos rajtaütésekkel a futárként foglalkoztatott rokonok megfogyatkoztak, a szervezők pedig egyre tágabb ismeretségi körökből verbuváltak futárokat; a legidősebb futár a 74 éves J. László volt, aki egy idős nőtől húszmillió forintot szerzett meg, őt a nyomozók a pénzátadás után elfogták, és a rekordösszegű kicsalt pénzt hiánytalanul visszaadták a sértettnek. Egy másik futár elébe ment elfogásának, 2020 szeptemberében feladta magát a rendőrségen, miután hallott a sorozatos rajtaütésekről. 

A nyomozók az Egyesült Királyságból irányított két szervezet tagjai közül összesen 82 csalót; 63 futárt, tizenkét irányítót és hét szervezőt fogtak el. 

Az egyik bűnszervezet vezetőit, N. Csabát, L. Máriát október 1-jén, H. Ernőt és H. Marinát 2020. november 10-én fogták el az Egyesült Királyságban; H. Ernőt múlt héten kiadták hazánknak, és magyar nyomozók haza is hozták. A H. Ernő vezetésével működő 21 tagú bűnszervezethez 33 rendbeli csalás, illetve bűnszervezetben elkövetett pénzmosás köthető. A szervezet működése során mintegy 47 millió forint kárt okozott, melynek mintegy egyötöde térült meg az elfogások során talált vagyonok révén – közölte az őrnagy.

A másik angliai szervezet vezetésével gyanúsítható Lakatos Attilát és Horváth Anasztáziát nemzetközi elfogatóparancs alapján jelenleg is körözik. 

Jogerős ítélet

Legutóbb a Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság társtettesként elkövetett csalás és háromrendbeli bűnsegédként elkövetett csalás kísérlete miatt jogerősen hét év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt egy unokázós csalót. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítéleti tényállás szerint a budapesti vádlott ismeretlen társai 2020. június 25-én délelőtt egy angol körzetszámú telefonról felhívták a 70 éves sértett hölgyet, és azt állították, férje közlekedési balesetet szenvedett, majd egy férfi síró hangon a sértett férjének adta ki magát, és kérte, hogy az asszony tegyen meg mindent, amit a hívók kérnek. A csalók megkérték a sértettet, számolja össze, mennyi pénze van otthon, azt később pedig adja át a lakására érkező rendőrnek. Az asszony több mint hatmillió forint értékben összeszedte a különböző valutákban tartott pénzt, majd átadta az 55 éves vádlottnak, aki Budapestről érkezett a sértett debreceni lakásához. A vádlott 2020. július 13-án kora reggel ismét Debrecenbe érkezett autóval, hogy a társai által megtévesztett sértettektől pénzt vegyen át. Az ismeretlen társak három idős sértettnek is azt állították, hogy közeli hozzátartozója balesetet szenvedett, azonban ha kellő mennyiségű pénzt ad át a lakásához érkező személynek, akkor nem tesznek feljelentést. Ez két idős embernek is gyanús lett, ezért a telefonálók megszakították a hívást. A harmadik, egy 75 éves asszony megijedt a tettesek állításaitól, és egy bankautomatából felvett 2,7 millió forintot, ezután otthon várta, hogy érte menjen a vádlott, azonban a pénz átadására nem került sor. A rendőrök Debrecen belvárosában elfogták a pénz átvételére várakozó vádlottat.

Gyanús hívás esetén mi a teendő?

Aki ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e: tegye le a telefont, majd hívja fel azt a hozzátartozóját, akire hivatkoztak! Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó. Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e! „Hogy hívnak?”, „Mikor születtél?”, „Mikor találkoztunk utoljára?” Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak! Bankkártyaadatait semmilyen körülmények között ne adja meg idegeneknek! Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljen magánügyeiről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal! Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek! Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.