Járvány idején a gyors döntések életmentők

– Magyarországon elegendő oltóanyag van ahhoz, hogy aki szeretné, az megkaphassa a koronavírus elleni harmadik oltást – nyilatkozta Jankovics István virológus a Magyar Nemzetnek, miután szakemberek kritizálták az emlékeztetőoltásokról kiadott eljárásrendet. A főorvos szólt arról is, hogy alaptalan megkérdőjelezni a Sinopharm-vakcina hatásosságát, mivel az adatok azt mutatják, hogy a jelenleg alkalmazott oltóanyagok járványügyi hatásossága csaknem azonos.

2021. 08. 05. 6:50
null
Békéscsaba, 2021. július 22. Földi Anikó fõnõvér oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden szakmai vélemény fontos, ugyanakkor járványügyi szempontból egy háborús helyzetben vagyunk, ezért az első jó megoldás alkalmazása rendkívüli hatású – közölte Jankovics István annak kapcsán, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kiadta a koronavírus elleni harmadik oltásról szóló eljárásrendet, amit egy hattagú, orvosokból álló csoport kritikával fogadott. A főorvos hozzátette: a minisztérium ajánlása jó, hiszen mögötte olyan szakmai grémium egybehangzó véleménye áll, amely a jelenleg rendelkezésre álló nemzetközi és hazai tapasztalatokon és szakmai tudáson alapszik.

A szakértő beszélt arról is, hogy nyitott a szakmai eszmecserére, mivel „a tudományban mindenkinek igaza lehet, de csak addig, amíg valaki nem gondolja úgy, hogy csak neki van igaza”.

A kínai vakcina hatásosságát érintve a főorvos kitért arra, hogy

felesleges megkérdőjelezni az oltóanyag létjogosultságát, mivel a használata nélkül valószínűleg sokkal rosszabb lefolyása lett volna a pandémiának itthon.

– Ki lehet pécézni a Sinopharmot, de az adatok azt mutatják, hogy mindegyik készítménynek csaknem azonos a hatásossága – hangsúlyozta Jankovics István. Emellett, a vakcinákat és a járvány elleni védekezést ért kritikákra a főorvos azt válaszolta, hogy

a tömegtájékoztatásnak kiemelt szerepe és felelőssége van egy olyan járványügyi helyzetben, mint amit az elmúlt másfél évben tapasztaltunk.

Az oltások hatásosságát vizsgáló ellenanyagszint-mérésekről szólva a főorvos rögzítette: amíg nem tudjuk, ki és milyen tesztelésen esett át, addig egy ilyen jellegű mérés nem ad pontos választ a fertőzés elleni védelem minőségére.

– Az Emmi felügyeletével zajlik az oltások ellenanyagszint-vizsgálata, továbbá nagy számú populáción követik az immunológiai és a járványügyi paramétereket – tette hozzá. A virológus kiemelte, hogy a nemzetközi szakmai szervezeteknek sincs még pontos állásfoglalása arról, hogy mi számít elégséges ellenanyag szintnek, ami az idő rövidségével magyarázható, mivel alig egy éve tartanak a vakcina fejlesztések.

Az adatok szerint mindegyik készítménynek közel azonos a hatásossága. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Miután a Kásler Miklós miniszter által összehívott szakmai grémium kidolgozta a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét,

augusztus 1-jétől – Euró­pában elsőként – lehetőség nyílt arra Magyarországon, hogy úgynevezett booster oltást kaphasson az, aki szeretné megerősíteni a koronavírus-fertőzéssel szembeni védettségét.

Jankovics István közölte, hogy az Emmi kiadványa különösen ajánlja az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, valamint a legyengült immunrendszerű betegeknek az újabb oltás felvételét.

Esetükben azért kiemelten fontos az emlékeztető dózis, hogy megerősítsék a veszélyeztetett szervezetek védettségét a delta vírusvariánssal szemben is.

A virológus főorvos fontosnak tart minden, szakmai szempontból előre vivő javaslatot, de véleménye szerint a hat szakember által jegyzett alternatív eljárásrenddel az illetők nyitott kapukat döngetnek. Továbbá

alaptalannak érzi azt a felvetést is Jankovics István, hogy szelektálni kellene a harmadik oltásra várakozó csoportok között, mivel hazánk elegendő vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy aki szeretné, az megkaphassa az újabb védőoltást.

A főorvos arról is beszélt, hogy egy készítmény beadása után az emberi szervezet elindítja megfelelő védelmi reakciók sorozatát, viszont négy-hat hónap után lecsökken az immunrendszer válaszadó képessége, ezért szükséges az oltás megismétlése, amivel újra meg lehet erősíteni a betegség elleni védelmet.

A virológus főorvos azt is elárulta, hogy a vakcinagyártók az oltóanyagok kifejlesztésénél – elővigyázatossági szempontból, különösen egy járványügyi veszélyhelyzet idején – először azzal foglalkoznak kiemelten, hogy a készítmény ne okozzon mellékhatásokat, ami azzal járhat, hogy az első gyártási tételű oltóanyagok kevésbé lesznek hatékonyak. – Miután jelentős számú embert oltottak be mellékhatások nélkül egy készítménnyel, a gyártó elkezdheti finomhangolni a vakcina hatásosságát – közölte Jankovics István, aki hozzátette: ez is szükségessé teszi a harmadik oltás felvételét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.