Karácsony beismerte, hogy nem teljesen a fővárosra koncentrál

Nem számít szembeszökő igyekezetnek a főpolgármesteri teendőkre napi nyolc órát kiporciózni – nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumának a kérdésére Tarlós István. Budapest egykori első emberét annak kapcsán kérdeztük, hogy Karácsony Gergely az említett óraszámban határozta meg a napi munkapenzumát a főváros vezetőjeként. Bagdy Gábor, Tarlós egykori helyettese pedig arról beszélt, hogy a főpolgármesterség 24 órás készültséget igényel, s Karácsony országos politikai ambíciói Budapest gyorsan romló közállapotában is tükröződnek.

Kárpáti András (MWH)
2021. 08. 26. 14:16
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2018. szeptember 3. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével, frakcióvezetõjével tartott sajtótájékoztatón az Országgyûlés Irodaházában 2018. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely a minap arról beszélt egy Facebook-videójában, hogy a már zajló baloldali előválasztás ellenére továbbra is napi nyolc órában Budapest főpolgármestere. Az MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltjének láthatóan egyre több idejét és energiáját  köti le a kampány, és az is érzékelhető, hogy egyre kevesebbet foglalkozik a főváros dolgaival. 

A költségvetés összeomlása, a köztisztasági helyzet korábban sosem látott, elképesztő romlása, az autós káoszt okozó nagykörúti kerékpársávok és számos más átgondolatlan intézkedés alapján már korábban képet lehetett alkotni Karácsony szakmai elkötelezettségének hiányáról, ám most az is kiderült, hogy gyakorlatilag úgy tekint a hivatalára, mintha az egy gyári munkahely lenne, ahova reggel 8-ra bemegy az ember, és pontban délután négykor leteszi a lantot.
 

– A főpolgármester szabadon gazdálkodik az idejével, ami azt jelenti, hogy sokszor elkerülhetetlenül pluszórákat kell a munkájára fordítson, amiért viszont sem köszönet, sem pedig hála nem várható el. Nem akarok vihart kelteni Karácsony Gergely lelkében, de a főpolgármesteri feladatok elvégzésére napi nyolc órát kiporciózni nem számít szembeszökő igyekezetnek. De ha a 2014 és 2019 közötti közgyűlési és bizottsági jelenlétét, aktivitását vesszük alapul, akkor arányaiban a napi nyolc óra is előrelépésnek tekinthető 

– mondta el Tarlós István a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére.
 

– A főpolgármesternek kellene lennie annak az embernek, akinek a fejében a város életének minden eleme összeáll. Tarlós István kilencéves városvezetői tevékenységét közelről figyelemmel kísérve azt láttam, ha valaki jól akarja végezni ezt a mesterséget, akkor nemhogy nyolc órában, hanem 24 órában kell készenlétben állnia 

– jelentette ki a Mediaworks Hírcentrumának Bagdy Gábor egykori főpolgármester-helyettes. Szavai szerint egy olyan hatalmas, dinamikus városnak, mint Budapest, lüktet, pulzál az élete, s állandóan történik valami váratlan. Bár vannak – folytatta – bejáratott rendszerek a mindennapi működési feladatok elvégzésére, ám mindig történik valami rendkívüli – mondhatni kisebb vis maiorok –, és a dolgok normális menetében nincs ezekre megoldás. Hozzátette: minél később nyúlnak ezekhez az apróbbnak tűnő problémákhoz, azok annál később és nehezebben oldhatók meg.

Bagdy Gábor felidézte: Tarlós István a várossal feküdt és kelt, folyamatosan nyomon követte a történéseket, és szeretett minden jelzést megkapni.  

– Amikor befutott egy újabb probléma, úgy érezte, hogy dolga azonnal intézkedni, s a legtermészetesebb volt, hogy akár éjjel is felhívott. Továbbá elvárta a beosztottjaitól is, hogy megfelelően tájékozódjanak

 –  fogalmazott az egykori városvezető.

Tarlós István egykori helyettese arra is kitért: ha a főpolgármesterségen kívül más válik fontossá Budapest első emberének – például Karácsony Gergely esetében az előválasztás vagy a miniszterelnöki remények –, akkor a gondolatai is ekörül forognak, s még ha el is jutnak hozzá a várossal kapcsolatos problémák, akkor is egész máshogy áll ezekhez. –  Az ilyen mentalitás eredményei lehetnek az olyan kaotikus dolgok, mint hogy párhuzamosan folynak nagy felújítási projektek, mivel senki nem látja át egészében, mi történik a városban. Mi egy meglehetősen jól működő várost adtunk át két évvel ezelőtt, ami legalább húsz helyet javult az élhetőségi listán a Demszky-korszakhoz képest. Az utóbbi két évben azonban úgy tűnik, hogy kezd megtörni az a dinamikus lendület, amit nekünk sikerült a város életébe bevinni – fejtette ki Bagdy Gábor. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.