Nem egyértelmű, hogy a baloldal mit ajánl az országnak

A Tranzit Alapítvány rendezvénysorozatán Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője vitatkozott a nyugdíjprémium, a családtámogatási rendszer és a felsőoktatás átalakításának kérdéseiről. ­

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 08. 27. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugdíjprémium kapcsán Hiller István mondta el elsőként a véleményét, kiemelve: helyesli, ha a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot kapnak egy kiegyensúlyozott gazdaságú országban, szerinte azonban a jelenlegi rendszer nem igazságos, mivel azok nyernek rajta többet, akiknek eleve magasabb a nyugdíjuk. A baloldali képviselő érvelésére Gulyás Gergely úgy reagált: a nyugdíjprémiumot szabályozó törvény már a baloldali csődkormányzás időszakában is létezett, azonban a szocialista kormányzás idején recesszióban volt a hazai gazdaság, míg jelenleg növekedés jellemzi.

A vita során a felek kitértek a hazai foglalkoztatási adatokra is. Gulyás Gergely kifejtette: 

a szocialista csődkormányzáshoz képest az elmúlt tizenegy évben egymillióval nőtt a foglalkoztatottak száma, amely egymillió család életét teszi jobbá. Mint rámutatott, a baloldal a múltat szeretné visszahozni, és nem egyértelmű, hogy milyen ajánlata van Magyarországnak. 

Hiller István úgy reagált: hiába magas a foglalkoztatottak száma, az aktív dolgozók száma és a foglalkoztatottak száma nem fedi egymást. A baloldali politikus azt is megjegyezte, hogy 2010 óta egyre több magyar vándorol külföldre. Válaszában Gulyás Gergely azonban rámutatott: 2016-ban megfordult a kivándorlás trendje, és mára több magyar ember jön haza dolgozni, mint amennyien távoznak. Kiemelte:

 a gazdasági, foglalkoztatottsági és bérnövekedési adatok alapján az elmúlt száz év legjobb évtizede áll mögöttünk. 

Arra a kérdésre, hogy kellően szociális-e az a kormány, amely minden idők legnagyobb családtámogatási rendszerét hozta létre, Hiller István úgy reagált: a családi otthonteremtési kedvezménnyel foglalkozni helyes, mivel ma Magyarországon lakhatási válság van. Szerinte azonban a kedvezményt felvett családoknak csupán a fele vállalt gyermeket a támogatás fejében, így a várt népességnövekedési hatás elmaradt. Válaszában Gulyás Gergely kiemelte: habár egyelőre a születési számok alacsonyabbak annál, hogy népességnövekedésről beszéljünk, de a statisztikai mutatók folyamatosan javulnak. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a családtámogatások összességében nézve komoly segítséget jelentenek a fiatal párok életkezdésében.­ Ha valaki az átlagjövedelem negyven százalékát megkeresi, már jogosult lehet a családi otthonteremtési támogatásra ­– húzta alá. 

Gulyás Gergely arra is emlékeztetett: 

a 2002-es országgyűlési választások előtt a szocialisták azt állították, hogy nem nyúlnak hozzá a Fidesz családtámogatási rendszeréhez, később mégis eltörölték azok jelentős részét. 

A felsőoktatás átszervezése kapcsán sem értettek egyet a felek. A miniszter elmondta, hogy a magyar felsőoktatás átalakítására szükség volt, hiszen ma már nem egymással versenyeznek a hazai felsőoktatás résztvevői, hanem nemzetközi szinten kell helytállniuk. Hangsúlyozta: pillanatnyilag az alapítványi fenntartási forma a legversenyképesebb. A miniszter szerint 

a közalapítványok átlátható működést biztosítanak az egyetemeknek, valamint lehetővé teszik az oktatók magasabb díjazását. 

Hiller István ez ügyben kifogásolta, hogy a kormány és az EU között zajló viták miatt a hazai felsőoktatás még nem kapta meg a kormány által ígért 1200 milliárd forintos forrást. Erre válaszolva azonban Gulyás Gergely elmondta: az egyetemek még ebben a kormányzati ciklusban megkapják a megítélt forrás jelentős részét, a kormány pedig kilencven százalékkal megemeli a finanszírozásukra fordított állami támogatások mértékét. 

Zárásként a kormány járványkezelését értékelték a felek. Mint elhangzott: a magyar járványkezelés harmadik helyezést ért el a japán Nikkei gazdasági napilap 120 országot összehasonlító rangsorában. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter elmondta: a járványkezelés egészségügyi vonalán a kormány arra törekedett, hogy mindenki ellátásban részesüljön, valamint biztosítsák az egészségügynek a védekezéshez szükséges eszközöket és gyógyszereket. A miniszter emlékeztetett: 

a gazdasági járványkezelésben a legsikeresebb országok között vagyunk, mivel nem indultunk el a munkanélküliség és a segélyezés növelésének irányába. 

Ehhez kapcsolódva Hiller István fogadkozott ugyan, hogy szeretné, ha az országgyűlési választás kampánya tiszteletben tartaná a járvány áldozatait, mégis azt emelte ki, hogy lakosságarányosan Magyarországon haltak meg a legtöbben koronavírus-fertőzésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.