Elemér 2024. február 28.
logo
Hetente több mint négyezer gyermek érkezik a Balaton partjára

Páratlan gyermekparadicsom a megújult Erzsébet-táborokban

Kreft-Horváth Márk
2021.08.23. 07:22 2021.08.23. 13:25
Páratlan gyermekparadicsom a megújult Erzsébet-táborokban

A nyári Erzsébet-táborokban a koronavírus-járvány miatt tavaly kimaradt a nyári „ottalvós szezon”, azonban az Erzsébet Alapítvány ezt az időt korszerűsítésre használta fel, hogy idén nyáron már megújult környezetben fogadhassák a táborozni vágyó gyermekeket. Zánkán heti 3400 gyermek, Fonyódligeten pedig augusztus elseje óta 800 fő üdülhet jelképes, ezerforintos regisztrációs díjért. Helyszíni riportunk.

Zánka-Gyermekváros: a Volánbusz megállója még erre a névre hallgat, de pár száz méterrel odébb a vasúti megállóhely már Zánka-Erzsébettábor névvel van jelölve. Ide érkeznek azok a MÁV-szerelvények is, amelyek a táborlakókat szállítják. A Balaton-felvidéki gyermeküdülőt szinte minden magyar ismeri. A Kádár-rendszerben tizenöt éven keresztül úttörőtáborként üzemeltetett létesítmény hosszú vesszőfutás után kezdett Erzsébet-táborként működni, 2016-ban vette át az egyházi hátterű alapítvány.


Programok sokasága

A megújult főépület recepcióján Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke fogad bennünket. Az impozáns homlokzatot kapó épület korábban csak iroda volt, a felújításkor személyzeti szobákat is kialakítottak itt. Kávézás után az épület mögötti főtérre megyünk, ahol igazi térélmény fogad bennünket: itt akár ötezer ember is elfér egy időben, főszabály szerint itt tartják vasárnap este a tábornyitókat. A gyerekek vasárnap érkeznek és péntekig maradnak a táborhelyen. Hétvégén családok táboroztatása zajlik. A tér mellett egy nyitott oldalú, fedett épületben éppen fizikai kísérletek bemutatója zajlik, óriási érdeklődés mellett. Zánkán hatvan program közül választhatnak az ideérkező csoportok.

 A programok öt alappillér mentén szerveződnek, ezek a tudomány, a sport, a magyarság és honismeret, a kultúra és a kereszténység. Idén először az alappillérek tematikus napokon kapnak még nagyobb hangsúlyt, a keresztény szellemiség pedig az egész tábori létet áthatja.

A programokban többek között digitális kompetenciafejlesztés és tudatos médiahasználat is szerepel. A táborozó gyermekek kreativitásukat Lego-robot-foglalkozás és 3D-s tárgyalkotás során is fejleszthetik. Számos sportpálya és sportprogram ad lehetőséget a csapatjátékokra, keddenként pedig sportágválasztó nap is van a táborban. Közösségépítő és önbizalomfejlesztő foglalkozások is vannak, továbbá csillagászat, mozi, színjátszás, színházi előadás, komolyzenei és könnyűzenei koncertek, modern tánc és néptánc, cirkuszanimáció, kézművesműhely, íjászkodás, kalandpark, teqball és vívás. Az Erzsébet Alapítvány hagyományosan minden évben megszervezi a hatalmas népszerűségnek örvendő hősök napját is, amely a vakáció ideje alatt minden szerdán a rendőrség, a honvédség, a mentők, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága interaktív bemutatóival zajlik.


Iskolán keresztül lehet jelentkezni

Megtudtuk, hogy a tanárok előzetesen az E-tábor plusz nevű internetes rendszeren keresztül tudnak regisztrálni a heti programokra. Az Erzsébet-táborokba jelentkezni egyébként az iskolán keresztül lehet ugyanitt: egy kikötés van, tíz gyerek mellé egy kísérő tanárnak is érkeznie kell a Balaton partjára. A pedagógusoknak egyébként teljesen ingyenes a tábor, még a jelképes (később visszakapott) ezerforintos díjat sem kell megfizetniük. A jelentkezési rendszer egyébként terület szerint is arányosítja a jelentkezőket, de a szociális szempontok is teret kapnak a rangsorolásnál. Idén egyébként minden üdülni vágyót tudtak fogadni.

 

Fotó: Bach Máté

Magától értetődően alapprogram az étkezés, melyből napi három biztosított a tábor óriási éttermében, amely szintén a főtérről érhető el. A tízórait és az uzsonnát is itt vehetik át a csoportok, így összesen ötször étkeznek a táborozók. Itt három fordulóval az összes táborlakó el tudja fogyasztani a reggelit, ebédet, vacsorát. Ottjártunkkor a konyhában órási adagokban készítették a gyümölcslevest (melyet tálalás előtt vissza is hűtenek!), a főtt krumplit, a grillcsirkét és a rántott karfiolt. Hornyák Tibor azt mondja, az ő tudása szerint ez jelenleg Magyarország legtöbb embert egy időben ellátni képes konyhája. Az elnöktől azt is megtudjuk: fontos, hogy a gyermekek megegyék az ételt, vacsorára van, hogy hot dogot vagy épp pizzát kapnak.

 

Az egészség mindenekelőtt


A főtértől és a konyhától hátrébb az egészségházat is megtekintjük, ez is az új fejlesztés részeként létesült, hetven embert el tudnak látni itt anélkül, hogy a veszprémi kórházat terhelni kellene. – Gyakorlatilag csak műteni nem tudnak a szakemberek, minden más orvosi művelet elvégezhető – fogalmazott Hornyák Tibor. Az ellátás biztosításában egyébként a Bethesda Gyermekkórház és az Országos Mentőszolgálat vesz részt. 

Idén a legkomolyabb kihívás egy calicivírus-járvány volt, melyet sikeresen megfékeztek. Megtekintjük a stadiont is, ez még felújításra vár, a tervek szerint a negyedik felújítási ütemben újulnak meg a létesítmények Zánkán és Fonyódligeten is.

A beruházás európai uniós forrásból valósulhat meg, és további játszótereket és sportpályákat is kialakíthatnak jövő nyárra. A stadion mögött a színház- és a sportcsarnok már teljesen megújult. A színházban zenekari árok is van, de moziteremként is lehet használni. Az ötszáz fő befogadására alkalmas teremben az eredeti díszítés egy része is megmaradt, a berendezés azonban már vadonatúj. Az épület másik részében egy kézilabdapálya létesült, lelátókkal. Az elnök azt mondja, ezeket a helyszíneket akkor tervezik majd használni, ha őszre vagy télre szerveznek programokat. Az őszi háromnapos kirándulások ugyanúgy az iskolák számára érhetők el, idén pedig első alkalommal a tervek szerint az Erzsébet-karácsonyt is leköltöztetik majd Zánkára. A nyári épületeknek nevezett szálláshelyeket is téliesítették, a táborhelyet a jövőben egész évben lehet majd használni. 

 

Gyorsabb a lejutás a strandra

A legnépszerűbb programokat augusztus közepén persze nem az épületekben, hanem a strandon rendezik meg, a 71-es főút alatt lehet átkelni, onnan pedig két kisvonat segíti a gyorsabb lejutást. A gyermekeknek árnyékolókat állítottak fel, itt várhatják meg a szerelvényt, amely folyamatosan jár. A tábor területén egyébként autóval közlekedni tilos, a gépjárművek számára egy külön szervizutat alakítottak ki, ugyanígy a strandot sem lehet ott megközelíteni, ahol a gyerekek járnak. Hornyák Tibor elmondta, hogy emiatt korábban is sokat támadták őket, azonban a gyermekek biztonsága mindennél előbbre való. – Heti 3400 gyermek fordul meg itt, akkora számokkal dolgozunk, ahol nem elég, ha százszázalékosan biztosítjuk a helyszínt, legalább százötven százalékos szintre kell törekednünk – mutatott rá az elnök. Felfogása szerint csak a saját példáikon tanulhatnak, ugyanis ekkora táborból nincs másik az országban. – Az idei év egy tesztüzem, hiszen szinte minden, az épületek, bennük a gépészet is megújult, azonban ezt a tesztelést egyből élesben kell végrehajtanunk – fogalmazott.

 

Sárkányok a strandon 


A strandra érve épp sárkányhajózásba csöppenünk bele. Ez a sport egyébként csapatépítésnek sem utolsó. A gyermekcsoportokat altáborokra osztják, majd csatlakoznak hozzájuk a „Tesók”, akik az animátorok megfelelői. Így alakulnak ki a kisebb csapatok, akik tovább csiszolódnak például a húszfős sárkányhajókban. A túlparti, fonyódligeti tábort a Szent Imre nevű hajón közelítjük meg. 

A táborhelyeken jelenleg két nagyobb hajót használnak a szervezők. Az 1935-ben épített, az alapítvány által felújított Szent Imre mellett a másik a Szélkirálynő nevű katamarán, melyet az idei szezonra újítottak fel, és immáron motoros hajóként is használható. A Zánka nevű jármű, amely Kádár János kommunista pártfőtitkár hajójaként is ismert, egyelőre a kikötőben várja további sorsát.

A hajókkal kikötni Balatonbogláron lehet. A túlpartra amiatt kell átmennie a Szent Imrének, hogy a fonyódligeti jurtatáborban nyaralók is igénybe vehessék a sétahajózást, ami szintén az egyik választható program. Talán mondani sem kell, mindig teljesen tele futnak ki a vízi járművek. A nyolcszáz fős tábor lakóit buszok szállítják a Fonyódliget és Balatonboglár közötti rövid szakaszon.
A fonyódligeti táborhely is mindenki által jól ismert, legutóbb egyébként Jakab Péter kerül hangos szóváltásba egy gépkezelővel a kapuban, amikor a kivitelező a felújítási munkálatok végénél járt. A hőzöngő jobbikos pártelnököt végül nem ütötte el a markológép, és még a táborhelyet is sikerült befejezni. A jurták betonaljzatra kerültek, így nem áznak be a viharok idején sem. – A gyerekek nagyon érvezik a sátrazást, ebben a formában az árnyoldalait (sátorállítás, beázás) nem tapasztalják meg – magyarázza Kiss Tamás, a fonyódligeti tábor táborvezetője. A gyermekek a déli parton harminc program közül választhatnak a már említett E-tábor rendszerben, a húszlépésnyire fekvő strand mellett focizni, strandröplabdázni, íjászkodni is van lehetőség. Az idősebb táborlakók épp az esti bátorságpróbára készülnek.


Elsőtől tizenegyedikig

Az Erzsébet-táborokat egyébként az első évfolyamtól a tizenegyedik évfolyamos gyerekekig látogathatják, a tizennyolc év felettiek már kicsúsznak a lehetőségből. A szervezők azt mondják, a visszatérőknek is örülnek, de még jobb, amikor új táborozók tapasztalhatják meg az Erzsébet-táborokban kialakult életérzést. Fonyódligeten is hasonló egyébként a struktúra, különböző színekkel megjelölt altáborokba osztják a résztvevőket. Kiss Tamás azt is elmondja, volt olyan pedagógus, aki hét elején – ekkor minden alkalommal tartanak egy tanári értekezletet – elmondta, hogy neki a régi, faházas táborhely jobban tetszett. – A pénteki távozáskor ugyanez a tanító odajött hozzám, hogy nagyon jól érezte magát, és jól meg volt szervezve a tábor – részletezte Kiss. A táborhelyen egyébként azért volt szükség a faházak elbontására, mert már nagyon leromlott az állapotuk. A korábbihoz hasonlóan a jurtatáborban is csak nyáron lesz táboroztatás. 
Zánkára visszatérve a strandidő közepébe csöppenünk bele. Óriási tömeg van, a gyerekek a homokos lídót lepik el, ezeket is a felújításkor alakították ki, a homokot a túlpartról, Szántódról szállították ide, ugyanis a magyar tengerben csak balatoni homok lehet. A nagyobbak már a vízilabdapályára is elmerészkednek. A strandon telt ház van, mint bármelyik balatoni fürdőhelyen. Ez érthető is, hiszen csaknem negyvenfokos hőség van.
A rendszerváltás után egy generáció számára kimaradt az állami táborozás lehetősége, viszont jó látni, hogy mára már biztonságos, XXI. századi, a kor elvárásainak megfelelő táborhelyen lehetséges ez sok tízezer gyermek számára.


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.