Patthelyzet alakult ki az óbudai hajléktalanok ügyében

Gyakorlatilag minden érintett tehetetlen az óbudai Holdudvar parkba beköltözött, és a környéken élőket egyre inkább zavaró, sőt egyre gyakrabban molesztáló hajléktalanokkal szemben. Tarlós István 2019-ben új fővárosi hajléktalanrendelet megalkotására készült, a jelenlegi városvezetés felteszi a kezét.

Kerékgyártó György
2021. 08. 20. 7:22
null
20200806 Budapest Zugló hajléktalan Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés idő kellett ahhoz, hogy a baloldali városvezetés tönkretegye mindazt, amiért a Tarlós István vezette főváros kilenc évig dolgozott: hogy az utcán élő emberek megfelelő ellátást kapjanak, és hogy minden évszakban legyen elegendő férőhely számukra közösségi szállásokon. Cél volt ugyanakkor az is, hogy ezek az emberek ne azokat az aluljárókat, telefonfülkéket, padokat, játszótereket, parkokat szállják meg, amelyeket az adófizető állampolgárok szeretnének rendeltetésszerűen használni. Budapest utcáit, a BKV-megállókat, az aluljárókat, a parkokat rövid időn belül felbecsülhetetlen számú hajléktalan lepte el, a budapestiek pedig azt érzik, hogy másodlagos személynek számítanak a saját városukban.

A hajléktalanok sokkal nagyobb számban vannak most jelen a fővárosi utcákon (képünk illusztráció) Fotó: Éberling András

Így van ezzel az óbudai Holdudvar park környékén élő ötezer lakos is. Mint azt megírtuk, a Bús Balázs nevéhez köthető fideszes városvezetés a Tér_Köz pályázaton forrást szerzett a park teljes felújítására, ami meg is történt 2018–2019 között. Az itt élők azonban nem sokáig tudtak örülni az új utcabútoroknak, futósávnak, játszó eszközöknek, a szépen kialakított zöldfelületnek, mert a 2019-es választásokat követően – ahogyan a város több más pontjára – ide is hajléktalanok tömege költözött be, a környékbeliek pedig egyre kevésbé érzik itt otthon magukat. A hajléktalanok – sokszor részegen – kiabálnak a járókelőkkel, kéregetnek, sőt késes támadásra is volt már példa.

Óbuda-Békásmegyer Közterületének igazgatósága úgy tájékoztatott, tudnak a problémáról. „Bejelentések érkeznek hozzánk is, a probléma ismert számunkra. Ezért a területet visszatérően ellenőrizzük, és minden esetben egyeztetünk a rendőrséggel, a polgárőrséggel és/vagy a Máltai Szeretetszolgálattal. A területet időről időre megtisztítják felügyeletünk városüzemeltetési és köztisztasági osztályának fizikai dolgozói, közterület-felügyelőink pedig az egyéb szabálysértések tettenérése esetén – mint közterületi alkoholfogyasztás vagy egyéb köztisztasági szabálysértés – intézkednek” – írták kérdéseinkre válaszolva. Hozzátették: a jelenlegi szabályozás szerint csak az életvitelszerű közterületi tartózkodás minősül szabálysértésnek. E cselekmény tekintetében azonban közterület-felügyelők nem rendelkeznek intézkedési jogosultságokkal, abban kizárólag a rendőrség tud eljárni, és ők is csak szűkös eszközökkel.

Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a BRFK úgy tájékoztatott, hogy a III. kerületi kapitányság munkatársai rendszeresen ellenőrzik a területet. Miért van akkor mégis annyi hajléktalan a területen? A választ a jogi szabályozás és a főváros vezetésének tehetetlensége együtt adja meg. Az említett jogszabály szerint mellőzni kell a szabálysértési eljárás megindítását és helyszíni figyelmeztetést kell alkalmazni, ha az elkövető a rendőr felszólítására az elkövetés helyét elhagyja, vagy a felajánlott segítséget elfogadva együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében. Vagyis ha valakit a helyszínen figyelmeztet a rendőr, és elhagyja a területet, az ellen nem indul eljárás, viszont később visszatérhet a területre, és élheti tovább ott az életét.

Tarlós István korábbi főpolgármester, aki 2010-től folyamatosan dolgozott a helyzet megoldásán, 2019 szeptemberében még jelezte, új hajléktalanrendelet megalkotását kezdeményezte. A Karácsony-féle városvezetés ezt nyilatkozta: „Budapesten a hajléktalanság szociális, nem pedig rendészeti ügy, ennek megfelelően fogjuk kezelni.”


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.