Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A keresztényeknek tenniük kell a gyűlölet ellen

Szerdahelyi Csongor szerint egyházi körökben nagyra értékelik hazánk erőfeszítéseit a vallásközi párbeszéd elősegítésére.

Magyar Nemzet
2021. 09. 12. 17:30
Ferenc pápa
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pápa üzenete, hogy a keresztényeknek tenniük kell a lelkek mélyén még ott szunnyadó megosztó gyűlölet ellen

– mondta lapunknak Szerdahelyi Csongor, az Országút című folyóirat főszerkesztője, volt vatikáni diplomata arról, hogy Ferenc pápa tegnap Budapest két partját összekötő Lánchídhoz hasonlította a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát, amikor a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel találkozott.

A szakértő kiemelte: 

Ferenc pápa alaposan felkészült az itteni útjára, amit szentbeszéde és a vallási vezetőkkel való találkozásán mondott beszéde is bizonyít. 

Ezért is utalhatott a szentatya az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszusra, ami vészterhes időkben és a zsidóság elleni atrocitások erősödése idején zajlott. – Olyannyira így volt ez, hogy Hitler el sem engedte a német és osztrák papságot és híveket a kongresszusra – emlékeztetett Szerdahelyi Csongor, és elmondta: 

az akkori kongresszusnak a szimbóluma a Lánchíd volt, a híd, ami összeköti Keletet és Nyugatot, és a Duna, a folyó, ami összekapcsolja Európa országait. Sőt, ekkor kapott először díszkivilágítást is a Lánchíd, ami szerepel minden emlékkönyvben, ami az akkori kongresszusról szól. 

– A pápa ezért is hasonlította a Lánchíd láncainak szemeihez az embereket, mondván, ezekhez hasonlóan kell összekapcsolódnia az egyistenhívő vallások követőinek is az emberiség javára – mondta a szakértő, és emlékeztetett, hogy Ferenc pápa utalt a közelmúltban Pannonhalmán zajlott ökumenikus találkozóra is. 

Szerdahelyi Csongor kifejtette: régóta úgy tekintenek Magyarországra az egyházban, mint Kelet és Nyugat összekötőjére. Ezt mutatja I. Barthalomaiosz jelenléte is a budapesti kongresszuson, valamint az a tény, hogy az ortodox kereszténység is szentként tiszteli Szent István királyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.