Aggodalomra adhatnak okot a strasbourgi évértékelőn elhangzottak

Az Európai Bizottság visszaél az afganisztáni helyzettel azért, hogy a migrációs kvóta ismét terítékre kerüljön, valamint a koronavírus-válsággal is, hiszen a tagállamokat pénzügyi eszközökkel ideológiai közeledésre akarja kényszeríteni – mondta Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője Ursula von der Leyen szerdai strasbourgi évértékelőjéről. Kovács István stratégiai igazgató szerint a beszéd arra mutat rá, hogy a bizottsági elnök a jogállamisági eljárásokat politikai fegyverként akarja használni.

Hertelendy Gábor
2021. 09. 16. 12:52
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2021. július 27. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. július 27-én. Von der Leyen bejelentette, hogy megvalósult az Európai Unió azon célkitûzése, hogy az európai felnõtt lakosság 70 százaléka július végéig megkapja a koronavírus elleni védõoltás legalább elsõ adagját. MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen szerdai strasbourgi évértékelő beszédében azt sugallta, hogy az Európai Unió jelesre vizsgázott a gazdasági és a járványügyi válság kezelésében, miközben több tagállamnak, például Németországnak fél vagy akár egy évre is szüksége lesz ahhoz, hogy a koronavírus előtti gazdasági helyzetét visszanyerje – mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a kutatóközpont csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kovács István szerint az Európai Bizottság elnöke a valóságtól elrugaszkodva túlzottan pozitívan értékelte az uniós eredményeket, a támogatások mértékét. – Magyarország – a többi tagállamtól eltérően – ugyan meghaladta a koronavírus okozta válság előtti szintet, de az uniós támogatások csak egy nagyon kis szerepet játszottak ebben – jelezte az igazgató.

Aggályosnak nevezte, hogy a bizottsági elnök részletekbe menően ismertette a jogállamisági eljárásra vonatkozó passzusokat, azaz jövőre már konkrét ajánlásokat is tartalmaznak majd a jelentések. 

– Téves értékelések és ajánlások születtek eddig. Szerencsére azonban ezeknek az ajánlásoknak a nagy részét Magyarország mellett több tagállam sem tartja be – mutatott rá Kovács István, hozzátéve: az eljárási formát a bizottság kezdetben magának hozta létre, ugyanis nem volt szerződésalapja. – A 7-es cikkely szerinti eljárásnak pedig semmi jogi kötőereje nem volt, inkább egy párbeszéd felületnek felelt meg,

ma már azonban politikai eszköze lett a zsarolásnak. Ezt tekinti Von der Leyen az elkövetkezendő politikája egyik alapkövének

– figyelmeztetett a stratégiai igazgató. Szerinte az, hogy Von der Leyen „közös európai megoldásokat” sürgetett,

a mai brüsszeli politikai ismeretében ez a kötelező migránskvótákat fogja jelenteni.

Kovács Attila közgazdász, az Alapjogokért Központ projektvezetője elmondta: a tegnapi beszédről két szó jut eszébe, a visszaélés és a föderalizmus. – Az Európai Bizottság ugyanis visszaél az afganisztáni helyzettel, hogy a migrációs kvóta ismét terítékre kerüljön, valamint a koronavírus-válsággal is, hiszen a tagállamokat pénzügyi eszközökkel ideológiai közeledésre akarja kényszeríteni – közölte a közgazdász. A szakértő szerint mind az adó- és a szociálpolitika, de még a média is a brüsszeli döntéshozók kezében lehet, megfosztva a tagállamokat a nemzeti hatáskörtől. – Brüsszel nem veszi figyelembe a médiatörvények nemzeti hatáskörét, egy központi elképzelésre hagyatkozik arra vonatkozóan, hogy mit kell írnia a sajtónak. Ezután jöhetnek a szankciók, ha nem úgy működik a nemzeti újságírás, ahogy a bürokraták elképzelik – jelezte a projektvezető, megjegyezve:

ez közvetett beleszólást biztosíthat Brüsszelnek a jövő évi parlamenti választásokba. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.